Кой ще строи 7-ми блок в "Козлодуй" не е предрешено!

Орешарски: За първи път има упреци, че нещо сме продължили
Обновена: 26 ное 2013 15:40 | 26 ное 2013 11:11, Веселина Йорданова
61
Кой ще строи 7-ми блок в "Козлодуй" не е предрешено!
Пламен Орешарски. Снимка: архив, БТА

Премиерът Пламен Орешарски не изключи да има конкурс за изграждането на 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй“. В Букурещ, където участва в Срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа и Китай, Орешарски коментира, че идеята тепърва ще се разработва.

„Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже. Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът, всичко е на предварителен стадий“, заяви той, цитиран от БНР.

Още по темата

Орешарски уточни, че енергийният министър Драгомир Стойнев е имал разрешение да договаря с американската страна изграждането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".

„Подготовката за VII блок беше стартирана от предишното правителство и ние просто продължаваме и за първи път, може би, в нашата страна се получават упреци, че нещо сме продължили.

Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите, ще осъществим приемственост, а предстои оттук нататък много дълъг път на този проект, така че все още е рано за каквито и да е коментари“, отсече той.

Министър-председателят каза още, че се мисли какво ще стане с вече изградения руски реактор за АЕЦ "Белене".

„Как какво става? В арбитраж сме, знаете. И това е приемственост в политиките, макар че тази приемственост в случая не е много добро наследство. Един объркан казус, с който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак си от тази ситуация“, коментира Орешарски.

Един от обсъжданите вчера с премиера Виктор Понта общи проекти е за изграждане на хидроенергиен комплекс на Дунав при Никопол – Турну Мъгуреле.

С изграждането на мост и хидроцентрала на реката ще се осигури едновременно нов енергиен източник за двете страни, както и нови гранични преходи. Решение за проекта е взето преди две години, но той все още се намира в идейна фаза.

„Не е много евтин този проект. Тепърва предстои да се уточнява. Мислим да го направим на концесия, за да не ангажираме публични средства”, каза министър-председателят.

На откриващия се днес форум ще се търсят възможностите за икономическо сътрудничество на страните от Централна и Източна Европа с Китай. Премиерът Орешарски посочи, че България ще се опита да заинтересова китайските компании за строителството на някои от магистралите ни, както и за други инфраструктурни съоръжения – като тунели под Шипка и Петрохан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Кой ще строи 7-ми блок" -"Един слуга не може да има двама господари."Библия, Матей 6, т.24
51
2
 
7
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
Да е социалист- не е , да е комунист- не е , да е депесар- не е , да е демократ- не е , "най- га ",че е слуга на мафията ::)Хамелеон, който добре да я обслужва ..Безидеен човек, повратлив пуяк, докопал се до малкото власт - която мафията му е ОСТАВИЛА да има .Оправял икономиката - с миларден заем и още , с над 500 млн., които той ще разпределя , със запазване ниските нива - за пенсиониране , с "пресказанията "си- че новоте избори нищо нямало да променят -баба ванга , с това, че САМО осатавката му искали- представте си , на НЕГО - съветника на мафията ::)) Как можело такова нещо ??? ::)))
50
3
 
7
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
Когато нямаш партия , спечелила изборите , ЗАД гърба си , когато зад гърба ти , е една сбирщина от доган ге.. и *** на сидеров , и си сам и ЗАВИСИШ от тези , приел си да е така - тогава ти си едно НИЩО, един шут , комедиант и ***..:))))Защото дори само част от мафията , на която разчита - е зад гърба му ..:)))Е , как да не ти се иска оставката , ШУТЕ ??? Чий си ?? Кого представляваш ??? Тези, изброените ли ???Хахааааа......
49
1
 
5
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
Пацо, Моника те търси по телефона , ама звъни и този на Доган , а пък по "червения" телефон те търси и Черепа ..:)Кой ще вдигнеш първи ??Хахахаааа......
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОРЕШАРСКИ - ЧЕРЕПА е ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ!АНАТЕМА!
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА НА НЕКАДЪРНОТО МАФИОТСКО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЧЕРВЕНИТЕ ***!
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E*aти държавата - щом този полу*диот - сатана и е Мин.Председател...Пфу!?Некадърник бобовдолски! ОСТАВКА!
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП/дс,кгб... докато съществува ще прави всичко въжможно българите да остават бедни,и пред избори да им обещава и да им "дава,както и преди да се казва,че партията дава.ДПС води същата политика,богати олигарси и беден електорат,така винаги ще бъдат зависими от тях. При управленията на Луканов,Беров,Виденов и със Станишев БСП(ДС) доказват,че са некъдърни управляващи,нo безпорно имат умението добре да крадът. Факт е сега,че сме най-бедната страна в ЕС,и ще бъде и в бъдеще така докато има хора като вас,които са сляпи за истината,и се подават лесно на манипулациите на една престъпна мафия,която с
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днешна България е първата в Европейския съюз държава с ясно различими недемократични отношения и атмосфера, сиреч е първата бандитска държава, промъкнала се в една такава демократична и културна общност.У нас сега управляват престъпни групировки на някогашната комунистическа номенклатура и нейните питомци
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kомунисти , турци ,aтакисти щури и бандити стрижат яко овчия ни народ и ни набутват в такова путинско блато, че никой нормален инвеститор няма да погледне към територията ни....Червени ***!ОСТАВКА!
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** урода е тоя...като го видя ми идва да си бръкна в гърлото.
41
1
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Нагъл далаверизъм - така бих го нарекъл това ! Мръсни задкулисни игри !
40
7
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Случва се:Ако подпишат договор с американците за реактор (реактори) в Козлодуй, до седмица протестите ще спрат, а "партньорски служби" ще предоставят информация за финансови транзакции на лицето Бойко Борисов в размери спрямо които случаят Бисеров ще изглежда незначителен. Вероятно и информация, че въпросното лице е замесено в наркотрафик и други престъпления...Ако все още има протестиращи, всички медии ще ги обявят за заблудени или ***, а кабинета ще си изкара спокойно мандата от 4 години.
39
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 10 години
ДругарЕтЕ са зели държавата на акорд, ше я загробят ефикасно и в съкратени срокове...
38
5
 
6
 
! Отговори
млaд социaлист преди 10 години
Ние строим, другите пaртии привaтизирaт и рaзпродaвaт! Логикaтa е, че БСП упрaвлявa добре! Aмерикaнския реaктор ще го имa! Ще имa и втори пaк в Козлодуй, a зa пaзaрa нa ел. енергия моля ГЕРБ и ДСБ дa не се тревожaт, вредно е зa нервите им!)))
37
2
 
7
 
! Отговори
Васил Левски преди 10 години
Аз не мога да разбера какво се случва? Първо изсипаха около 1 милиард в Белене защитавайки го със зъби и нокти, а сега комунистите обърнаха палачинката и започнаха мазно мазно да подкрепят на Бойко тезата която има логика, че Белене е не рентабилен. Може ли някой да каже защо Турските Комунисти обърнаха палачинката толкова бързо? Какво ги накара? Има още причини освен Нерантабилността ми струва...
36
4
 
8
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Продължават комплексарските амбиции на комунистите, България да развива атомна енергия!Вместо да се насочим, както и цяла Европа, към възобновяемите източници, които съвсем скоро ще ни бъдат по-евтини от АЕЦ енергията, те пак искат проекти за милиарди, от които ще смучат комисионни.Никога! Никога, тази държава няма да се оправи.
35
3
 
7
 
! Отговори
VB преди 10 години
Енергетика им се върти из главите на другарите, защо ли? :D
34
3
 
5
 
! Отговори
pamet преди 10 години
Странно мълчание на дежурната червена неграмотна *** във форума.Снишаваме ли се другари?Чакаме инструкции от *** 20?Къде са смелите анонимни борци срещу американския империалиьъм и световния ционизъм.Пълна шизофрения.Какво правим с новите тези че от американската технология по-добра няма?Дали др *** го е съгласувал с Москва?Ох ще получа инфаркт от притеснение.А и без постове няма стотинки от др Капутев.ОХ ох ох
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"БКП" и "не е предрешено" в едно изречение - ХАХАХАХАХАХАХА!!!!