Готови сме да подпишем за асоцииране на Украйна към ЕС

Решението на МС - подкрепа за европейската перспектива на Киев
24
Готови сме да подпишем за асоцииране на Украйна към ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

Правителството одобри проекта за споразумение за асоцииране между Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия и техните държави-членки, от една страна, и Украйна, от друга страна. То ще бъде подписано при условията на последваща ратификация.

Решението на кабинета е знак за готовността на страната ни да подкрепи европейската перспектива на Украйна, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още по темата
Сключването на споразумението за асоцииране ще спомогне за ускоряване и задълбочаването на политическите и икономически отношения между Украйна и ЕС, както и постепенно предоставяне на достъп на Украйна до определени сектори на вътрешния пазар на ЕС, включително чрез създаването на зона за дълбока и всеобхватна свободна търговия.

Предвижда се зоната да бъде установена в рамките на 10-годишен преходен период. Митата по вноса и в двете страни за голяма част от стоките ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на споразумението.

Наред с това ще се премахнат нетарифните пречки пред търговията, предвиждащи национално третиране, забрана за ограничения пред вноса и износа, както и намаляване на техническите бариери пред търговията, свързани със стандарти, технически изисквания, опростяването им и избягване на ненужните изисквания.

Украйна е един от основните търговски партньори на България. От началото на 2013 г. се наблюдава ръст на стокообмена при увеличаване на износа и намаляване на вноса.

Както Dnes.bg писа, Украйна обяви, че ще изчака по-добри условия, за да разгледа евентуално подписване на споразумение за асоцииране с ЕС.

"Кога ще стане това времето ще покаже. На мен ми се иска този момент да настъпи по-скоро", каза украинският президент Виктор Янукович. Колебанията на Киев вече стана ясно, че се дължат основно на Русия, която е предложила да бъде отложено подписването, което трябваше да стане тази седмица във Вилнюс, и вместо това да започнат преговори между Москва и Киев за създаване на "пътна карта" за възобновяване на двустранните отношения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
33
 
! Отговори
memberls преди 10 години
Те комунистите винаги са готови да подпишат каквото и да е.Даже вече са ЗА Турция да влезе в ЕС.
1
2
 
42
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
България като Троянски кон, чрез който ЕС ще се опита да завладее Украйна.