СДВР действало като подизпълнител на частна фирма

Йовчев: Фирма с участие на дъщеря на бивш шеф в МВР печелила поръчки
Обновена: 10 дек 2013 11:25 | 10 дек 2013 11:25, Анисия Иванова
4
СДВР действало като подизпълнител на частна фирма
Цветлин Йовчев Архив: Булфото

Столичната дирекция на вътрешните работи била подизпълнител на частна охранителна фирма по договор за 10 години с клауза за автоматично удължаване с още 10 години. Това каза вицепремиерът и министър на МВР Цветлин Йовчев  пред bTV на въпрос защо иска да се ликвидира сектор СОД.

„Яростната съпротива, която беше срещу закриването на тази дейност, включително от бившeто ръководство на МВР, ме накара да позаинтересувам и открих фрапиращи неща.“ , призна Йовчев

Патрулите на Столична дирекция на МВР е трябвало да реагират на сигналите на частната фирма. Това е недопустимо по закон, убеден е министърът

"За всяка реакция на сигнал МВР е получавала по 15 лв., а поддръжката на един патрул – четири смени с възможност за почивка, гориво, ремонт на автомобила, струва по 6000 лв.”, обясни Йовчев, но не пожела да посочи кой е подписал договора с аргумента, че „този който го е сключил, може някой да му е наредил да го сключи”. 

"Нека да приключим проверката и ще извадим всичко“, обеща министърът.

Йовчев коментира и търговете в Агенцията за бежанците, която през последните години е усвоила милиони левове, както и информация за десетте търга за 2 200 000 лв., проведени по бърза процедура.

По думите на Йовчев парите по част от въпросните търгове „не са усвоени в посоката, в която е трябвало“.

„Не може да нямаме места за настаняване на бежанци, а същевременно да правим листовки и обучение за това какви са правата на тези хора. По-голямата част от парите са харчени за това.“, обясни той.

„Имаше случай, при който фирма, в която е дъщерята на бившия началник на кабинета на министъра на МВР, беше спечелила такава обществена поръчка. Дъщерята на Бойко Славчев“, уточни министърът.

„За да има пълна прозрачност за парите, които ще се отпуснат от ЕС, МВР ще създаде механизъм и ще се организира специална група, която да осъществява мониторинг, като ще се поканят експерти от ЕС.“, обеща вицепремиерът.

Още по темата
Йовчев коментира и инцидента в Дома за настаняване на бежанци в Любимец, като каза, че причина за него са група от граждани, които са имали претенции да напуснат незабавно дома, в който се намират, въпреки че той е от затворен тип. Много от тях са все още с неустановена самоличност.

В момента някои от тях се определят като граждани от Алжир, може би част от тях техният посланик е разпознал, предположи министърът.

Йовчев разказа, че тези граждани са се опитали да попречат на останалите да се хранят и това е довело до ескалация на напрежението.

На въпрос дали очаква през пролетта да се засили потокът от нелегални имигранти, той отговори, че намаляването на потока се дължи на засиленото полицейско присъствие по граница.

„Ако ние не бяхме предприели тези мерки, само за ноември месец щяхме да наближим цифрата 5000, след което очаквахме да остане един константен поток, който щеше да бъде между 3000-3500.“, обясни Йовчев.

Министърът призна, че страната ни физически няма място, където да настани тези хора.

Според него планът за намаляване на потока от бежанци е сработил и в друга посока - по-бързо да се изведат извън страната тези, които нямат право да търсят убежище.

Като важен момент Йовчев изтъкна нуждата от стартиране на интерграционна програма, защото една част от имигрантите може би ще останат у нас и ще се наложи да се издържат сами и да допринасят за социалните системи, които ползват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: МВРбежанцитърговеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега има "обосновано предположение" (любима фраза на Цецо) цялото Министерство да бъде проверено...ОТНОВО...
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички нелегално минали границата - незабавно обратно!! Засилена охрана, и строеж на СТЕНА ПО ЦЯЛАТА граница с Турция. И да се гледат под лупа тези, на които дявол знае кой им е дал статут на емигранти! Адресна регистрация, декларирани доходи, контрол! Политиката да е насочена към доброволно завръщане на дошлите вече тук. Со кротце, со благо. и ...
2
9
 
10
 
! Отговори
?!? преди 10 години
"Недопостимо по закон" звучи много смешно в устата на министър. Така не става ясно, това законно ли е, или не.?А може да е поредната опорна точка.
1
7
 
20
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Долни инсинуации,целящи да очернят най-истинския антикомунист и пречупвач на гръбнаци на организираната престъпност!Нима вие *** не виждате,как *** Цецо-кумецо вкара всички престъпници в затвора и сега си живеем както в Рая,нима не виждате как пребори комунистите и вкара министрите от тройната коалиция в пандиза,ако не виждате това -значи сте слепи!Малко ли е ,че другаря Буда Борисов му препоръча от "заплатката " да купи пържолки за кучетата,а неблагодарници ниедни...