Местан изравнил границите ден преди да навърши 53

Приели го спешно в болница, стабилизирали го и го изписали
27 дек 2013 09:03,
153
Местан изравнил границите ден преди да навърши 53
Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан не се появи вчера на възпоменателния митинг край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне. Оказа се, че има здравословен проблем.

Местан бил приет спешно в болница в понеделник след проблем с кръвното налягане, събирал двете граници.

Макар вече да е изписан, лидерът на ДПС, който навръх Бъдни вечер празнува рожден ден (53 г.), е предпочел да не пътува, лекарите така му препоръчали, съобщи "24 часа".

Иначе в Могиляне няколко хиляди се стекоха да отбележат 29 години от протестите срещу възродителния процес на традиционния възпоменателен митинг за жертвите от съпротивата срещу насилствената смяна на турските имена.

Възродителният процес във всичките му етапи да влезе в учебниците по история, а не да се поднася с недомлъвки, поиска секретарят на Централното оперативно бюро на партията Мустафа Карадайъ.

"Достатъчни ли са 30 години темата да влезе в учебниците по история? Най-вероятно не. 40 години по-назад, през 70-те години на миналия век е покръстването в Родопите, но и те не са достатъчни, за да влязат в учебниците. 50 г. по-назад, през 60-те г. в Гоце Делчевско също ги няма в историята. Има и друга история, освен онази, която е за времето отпреди 100 години. Ние знаем за нея от нашите дядовци, но дали тя ще влезе в българските учебници по история – по-скоро се съмнявам", каза пред множеството Карадайъ и подчерта, че заради това българските турци трябва да се събират на паметните за живота си дати и места, "за да се знае истинската история и да не се повтаря случилото се преди 29 години".

Според него държавата измества гледната точка спрямо историята, създава се и паралелна история въпреки фактологията. Възродителният процес не е еднократен акт, смята той.

"Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи. Това го видяхме само през последните три и половина години", заключи Мустафа Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 10 години
А ако беше обикновен човек щеше да бъде приет в болница на кукуво лято!Те живеят в съвсем,съвсем друга страна-не в България!Затова не знаят нищо за това ка живеят хората,не познават проблемите им и като цяло са безполезни за България!Затова протестиращите са прави да им искат оставката!
111
0
 
6
 
! Отговори
АЛИ преди 10 години
AГЕНТ ПАВЕЛ Е ПРЕЯЛ СВИНСКО
110
0
 
4
 
! Отговори
1997 преди 10 години
На последното интервю на Тодор Живков 1997 той казва '' За какво да имам вина?'' с това той дава старт на нова вълна в България Политици на високи постове невинни независимо какви престъпления
109
0
 
2
 
! Отговори
SIMO преди 10 години
В края на 1967-*** Тодор Живков дава нови идеи за решаването на демографския проблем на НРБ, който БКП свързва с двойно по-голямата раждаемост сред турците в сравнение с българите. Живков казва: Главният проблем са турците и ***. Турците в България не са турци, защото когато страната пада под турско робство, в нея не е имало турци. Следователно нашата линия е сливането на турското население с българската нация, която е ядрото на бъдещата единна комунистическа нация в НРБ.
108
0
 
3
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 10 години
Официално фалитът е обявен през март 1990 година от правителството на Андрей Луканов. Желанието на Живков и компания обаче е само как да бъде наказан по най-жесток начин разбунтувалият се етнос. Да им се вземат къщите без пари, да не им се дават обратно дори турците да се върнат, да се спре медицинското обслужване и всякакви държавни инвестиции в селищата на екскурзиантите, четем в гневните протоколи на заседанието на ЦК на БКП от 6 юни 1989 година.
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каквото и да му се е случило, за тоя винаги ще има първокласна медицинска помощ. Чули ли сте досега за закъсняла линейка и без време отишъл си народен избранник. Може да звучи жестоко, но не ми пука за болежките на това ДС-предателче. Даже бъдете убедени, че са силно преувеличени съобщенията за болести на този изедник. Просто не човека е решил да си поживее като Сидероглу. Не е нужно да се прави на герой пред простия българин, достатъчно е да отпие от скъпото шампанско и пак ще го искаме!
106
1
 
4
 
! Отговори
СФРЮ преди 10 години
Възродителния процес бе справедливо събитие което върна имената на потурчените Българи. Тодор Живков правилно оцени правилноста на решението за да не станем жертва на турската националистическа политика. Навсякъде където имаше ислямски изблици те призоваха към терор над христянско население. В Югославия 81г албанците в косово искат етническо прочистване на сърби. Налага се да влезе в косовската автономия югославска армия 81г, после босна алия изетбегович хитлерист от Сс дивизия Ханджар 1984 подбужда терористични актове с проислямски цели. Тогавашния председател на Босна и бъдещ премиер на Юго
105
1
 
8
 
! Отговори
ех преди 10 години
Местан поне има възможност да се грижи добре за себе си. Ми аз какво да кажа като през ден вдигам кръвно, или ми се събират двете граници. Не се лекувам, тъй като съм безработен и не съм здравно осигурен. Сигурен съм, че повечето българи на моята възраст са като мен, но никой не пише за нас по вестниците. Сега пиша от лаптопа на дъщерята...
104
0
 
2
 
! Отговори
до 112 преди 10 години
Мидхад Паша ако за тоя го пишеш турчин си зле и си много зле ДВЕ ТРЕТИ от тия паши са и били еврей я италиянци я французи ...въобще няма твоят истински турци просто и плащали да вършат работа................ издигнал чак пък не просто са има договори с австроунгария по дунава ..........d а местна да почива по скоро
103
5
 
5
 
! Отговори
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§ преди 10 години
Мидхад Паша издигнал цял град , тоест сегашният град Русе , а некадърниците тука слагат минуси , *** народ проста Държава , бих казал СТЕРЕОТИП цървулски
102
1
 
5
 
! Отговори
дo:глупакa (-) преди 10 години
Колко глупави хора има в таа Държава , тва е История за град Русе *** , не е измислена История на другаря Тодор Живков , чети какво му казва Русия след Възродителен Процес на Тодор Живков , да напуска власта понеже се усрал достатъчно , в интернет има достатъчно информация
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Главните поддръжници на този сайт,начело с лидерите си, нали се подигравахте на Буда като имаше болежки! Къде сте сега?
100
1
 
9
 
! Отговори
USA преди 10 години
Da se izravni sus zemjata.....
99
6
 
5
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
До Анонимен - 102А на тебе богатата пожелавам ГРЪМ ДА ТЕ УДАРИ,лигава мутреса!
98
7
 
6
 
! Отговори
История на България преди 10 години
През 1865 г. Митхад паша прокарва път през прохода Арабаконак, който свързва София със Северна България (за Плевен и Русчук). Поради нарасналото значение на с. Самунджиево, разположено на новия път, то е прекръстено на Орхание (дн. Ботевград), обявено е за град и впоследствие бързо се разраства.На 26 октомври 1866 г. Митхад паша официално открива железопътната линия Русе-Варна, чиято първа копка поставя русенския валия Ариф паша на 21 май 1864 г.
97
10
 
6
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Българските Турци не са ислямизирани както пише в повече Материали , това са само Тодор Живкови Проекти като Проект Възродителен Процес , Българските Турци в България са наследнице на Османците , пример е самият Ахмед Шефик Митхад паша османски държавник, инициатор на приемането през 1876 г. на първата Османска конституция .Той е син на кадията Мехмед Ешреф, родом от Русе, един изявен привърженик на реформите.
96
2
 
14
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Нали се казваше Владимир Зидаров или Павел ??! за кой става дума сега ?
95
2
 
27
 
! Отговори
55 преди 10 години
До !!!!!А аз мисля че Господ вижда какво прави Мазния,и го предупреждава...
94
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А МЕСТАН НА КОЙ БЪЛГАРИН Е ПОМИСЛИЛ ДОБРО. БИХ КАЗАЛА ГОСПОД ЗАБАВЯ ,НО НЕ ЗАБРАВЯ! ВСЕКИ СПИ НА ПОСТЕЛЯТА ,КОЯТО САМ СИ ЗАСТИЛА ! ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ ОНЕПРАВДАНИ ,НА ВСИЧКИ БЕДНИ ,НО ДОБРИ ХОРА . ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ !
93
4
 
8
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
какви са тия коментари по време на най-светлия празник.... който зло мисли той сам ще го получи! какви християни сте бе!!!