Плевнелиев кацна в Китай: Да отворим нови врати!

Той е първият държавен глава, посетил страната през 2014 г.
Обновена: 12 яну 2014 12:22 | 12 яну 2014 11:11, Александър Попов
178
Плевнелиев кацна в Китай: Да отворим нови врати!
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев пристигна на държавно посещение в Китай по покана на китайския си колега Си Цзинпин.

Плевнелиев е първият държавен глава, който посещава Китай през 2014 година, това е и първото държавно посещение на български президент в азиатската страна от 15 години насам.

Визитата има за цел продължаване на политическия диалог на най-високо равнище и активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения.

Тя ще премине под знака на 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, която се отбелязва тази година.

Днес президентът Плевнелиев ще се срещне с представители на българската общност в Пекин и ще поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка "Чаоян" в китайската столица, а утре  започват официалните срещи и разговори на българския държавен глава, съобщи БТА.

В интервю за китайската информационна агенция "Синхуа", дадено в навечерието на визитата, Плевнелиев казва, че за България Китай е най-важният стратегически и най-големият икономически партньор в Азия.

"Ние искаме да развием, да уголемим и да умножим постигнатото", посочва държавният ни глава и изразява желание неговото посещение да отвори нови врати между България и Китай, както и да разшири двустранното сътрудничество.

Според статистиката стокообменът ни с Китай през 2012 г. е бил 1.738 млрд.долара, от които 762 млн. долара български износ, с което Китай зае второ място след Турция сред експортните ни дестинации извън ЕС.

За първите девет месеца на 2013 г. стокообменът възлиза на .334 млрд.долара. По данни на БНБ привлечените инвестиции от Китай в периода 1996 - 2012 г. са 82.1 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
0
 
! Отговори
bezpartien преди 10 години
И защо трябва да искаме от китайците да ни строят магистралите? Нали за тази цел се усвояват пари от еврофондовете и строежа може да бъде поверен на български фирми?! Плевнелиев много добре го знае това. Само да не се окаже, че иска да уреди негови офшорки за строителството на тези магистрали!
153
0
 
0
 
! Отговори
Моника преди 10 години
Или да бъдем по-точни ти исках да умножиш, твоите и на приятелите ти парите. Кога ще започнеш да работиш за народът си и за доброто му. Много ми е странна и съмнителна тази покана.
152
0
 
0
 
! Отговори
borkoslav преди 10 години
Не им завиждам на китайците с такъв полазеник като Плевнелиев, няма да им тръгне добре на горките. Най-смешното в цялата ситуация бе как Роско се яви с едно листче в ръка с исканията за пари за магистрали, пристанища, летища и какво ли още, а какво предлагаме в замяна, така и не каза - корумпирана среда, картели, монополи и естествено неговите дружки като бизнес-сътрудници.
151
0
 
0
 
! Отговори
Izvestniq преди 10 години
Честно да си призная, то не мисля, че този човек ще успее да уреди някакво финансиране за България. Като разберат китайците кой му е дружката и веднага ще се откажат. Не може да правиш далавери с олигарси като Иво Прокопиев и да очакваш, че ще те приемат с отворени обятия. Така ще бъде само за традицията, но не и за бизнеса между България и Китай.
150
0
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 10 години
Какви нови врати? Китай от години изкупува в големи количества продукция от България - много млечни продукти, вино и т.н. Вратите отдавна са отворени. Интересно как пък Росен Плевнелиев няма да помоли любимите си съратници от Америка с белите якички да наливат пари в родната икономика, а се сети да отиде на Изток??
149
0
 
1
 
! Отговори
H.Poirot преди 10 години
По - голям популист от този няма... Защо говори неща, които всички знаем, че няма да направи поради една или друга причина ? Отдавна бългаският народ трябваше да го уволни и протестите срещу него не трябваше да спират !
148
1
 
4
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
DO 147:*** SI TI KAFQVO CHOVEKOPODOBNO CIGANE OT GRUCKI PROIZHOD................
147
0
 
6
 
! Отговори
сашо преди 10 години
тази лигла плевневка ,малките патки да ли са я опердаши ли .
146
0
 
10
 
! Отговори
тиквуниада преди 10 години
до учуден - не продаваме а купуваме дори чесъна е китайски !
145
0
 
11
 
! Отговори
тиквуниада преди 10 години
Oт плевнята нищо добро : пак предлага чужди *** (разбирай концесия "инвестиция*) като ментора си дето режеше лентички на "корейски инвеститори",А сега се чудиме какво да ги правиме ВЕИ парковете , най добре е да станеш невидим офшорко иначе няма да изкараш мандата.
144
1
 
8
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Тоя нали каза, че няма да ходи на изток в никакъв случай а ще ходи само на запад. Голям мъж няма що не можа да удържи на обещанията си, отиде при комунистите а уж не е комунист. ОСТАВКА.
143
1
 
1
 
! Отговори
Antoninov преди 10 години
gledah dokumentalen film po nemski tv kanal minalata sedmica za proizvodstvoto na moderni jeans v china za eu - nemski firmi porachvat stokata i kupuvat za 2-3 dolara jeans i prodavat v eu za 60-70 dolara.a gorkite kitaici v ujasni uslovia rabotyat i jiveyat, poluchavat 30-40 dolara zaplati za 1 mesetz?!tesi hora ste sa mega happy da doidat v bg panelkite - ste se chustvat v tyah kato imperatori moje bi?! dano doidat v bg da jiveyat, ta da ima otnovo jiv narod v bg sela i gradove!
142
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** простия народ има тук!?Човек да направи нещо добро за държавата си и веднага някакви *** започват всякакви *** коментари.Понякога не знам да ли съм в България на Европа или в Африка някъде.
141
1
 
17
 
! Отговори
Варненец преди 10 години
одобрявам всеки политически и икономически контакт със Русия Китай и Южна Корея не одобрявам членството ни в ЕС.
140
7
 
2
 
! Отговори
И(збирател преди 10 години
*** ум.рет и ку...ра преди това ни лапнете.
139
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** Зинаида и нейния НК къде са, къде е Дебелянчо, Местанчо, Сергея и всички експерти начело с Орешарски.***, червена зган, самао ада за ВАС.
138
14
 
3
 
! Отговори
Гавраил преди 10 години
Тия Жълти Маймуни използват България за инвазия в Европейския Съюз. Изобщо не трябва да бъдат допускани тук, защото после ще ни претопят, България със своите има-няма 7 милиона е колкото един малък китайски град. А, с китайците идват и Триадите от Хонг Конг. В Библията пише, че Жълтата Раса ще завладее света. Това *** Плевнелиев е за бесилото!!!
137
0
 
10
 
! Отговори
учуден преди 10 години
"Според статистиката стокообменът ни с Китай през 2012 г. е бил 1.738 млрд.долара, от които 762 млн. долара български износ"Впечатляващо, не знаех че продаваме толкова много на Китай, интересно ми е какво?
136
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
toz kat go vidq i se 4uvstvam krali marko...!!!!ujasen muhlio e no ni go natrese tikvata ot bankia dai ni drazni kat ggo vidim kakva mekica e!!!
135
1
 
17
 
! Отговори
Пореден гаф преди 10 години
Отишъл Плевнелиев на среща с китайския министър ***, а Маргарита Попова го предупреждава:-Роско да не объркаш името,че много ще се изложим, Роско, запомни буквата в средата е "О", а не "У"! "О",а не "У", Роско!Тръгнал Плевнелиев за срещата, а в главата му само офшорни сметки и напътствията на вицепрезидента ("О", а не "У", "О", а не "У","О", а не "У"). Здрависал се с министъра и казал:-За мен е удоволствие да се срещнем г-н ***!