Плевнелиев сезира КС за "данък слънце"

Таксата създава различни условия за стопанска дейност, мотивира се президентът
Обновена: 13 яну 2014 14:42 | 13 яну 2014 14:42, Веселина Йорданова
99
Плевнелиев сезира КС за "данък слънце"
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане таксата за производство на ток от вятърна и слънчева енергия да бъде обявена за противоконституционна.

Както Dnes.bg писа, Плевнелиев обяви намерението си за това още в средата на декември. Таксата от 20% беше въведена при гласуването на текстовете от бюджета за 2014 г. Управляващите очакват приходите от нея да бъдат 160 млн. лева и обявиха намерение с парите да бъдат подпомагани енергийно бедни домакинства.

Още по темата
Президентът обаче счита, че приетите разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се въвежда таксата, са в противоречие с основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива.

Според Росен Плевнелиев въвеждането на такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Не се предвижда да плащат такава такса нито другите производители на енергия от възобновяеми източници – например водноелектрическа енергия, биомаса, нито останалите стопански субекти, от които държавата изкупува електроенергия на преференциални цени - произведената по високоефективен комбиниран начин електроенергия от централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

Правовата държава означава правна сигурност и предвидимост. Това е предпоставка за привличане на инвестициите. Правната несигурност създава риск не само да няма нови инвестиции в страната ни, но и да загубим вече осъществени инвестиции и работни места, мотивира се президентът.

Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите на гражданите, се посочва още в съобщението.

Според президента при протеклата законодателна процедура не стават ясни причините, които налагат приемането на промените в Закона за енергията от възобновяеми източници, целите, които се поставят, очакваните резултати от прилагането, а не само очакваните постъпления в приходната част на бюджета. Липсва и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

От прессекретариата на държавния глава уточняват, че отправеното до Конституционния съд искане не спира прилагането на приетите текстове. Дали приетите разпоредби са противоконституционни, може да реши само Конституционният съд на Република България. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
... преди 10 години
Проблемът с таксата е, че трябва да отиде НЕК или БЕХ за покриване на разходи, и спасяване на НЕК от фалит (тя си е фалирала), а те ще я дадат на *** (те всички са енергийно бедни). Също така преференциални цени ползват доста други производители, някои от тях дори с по- високи цени от ВЕИ. Този бум на големи централи доведе до този момент. Ако бяхме почерпили германски опит със строителството на много на брой малки централи до 200кВ нямаше да е такова положението. Ама късно е либе за китка.
77
2
 
2
 
! Отговори
До Тодор Христов преди 10 години
Мисля, че като пострадат толкова голям брой хора, които независимо от големите риби са си заложили всичко НЕ е социално справедливо..А и в крайна сметка ефекта върху сметките за ток на всички ни е клонящ към НУЛА!Мисля, че държавата трябва, ако иска наистина да има социален ефект да подпомага бедните директно с ваучери например за ел.енергия, а не по този начин да се намесва, защото "утре" ще го направи и в други бизнеси...
76
1
 
0
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До АЗ ВЕРОЯТНО И ТИ СИ ПРАВ НО ВИЖ ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА ИМА И МАЛКО СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ. ТА ВСЕ ОТНЯКЪДЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПОЧНЕ ЛОШОТО Е ЧЕ НАИСТИНА ИМА ДОСТА ТАКИВА МАЛКИ ФИРМИ ЗА КОИТО ТИ ПИШЕШ И ВЕРОЯТНО ЩЕ ПОСТРАДАТ ХОРАТА.ИМАЙ ОБАЧЕ ПРЕДВИД ЧЕ МОЖЕШЕ ЗА ТЯХ СПЕЦИАЛНО ДА ИМА ПРЕФЕРЕНЦИИ НАПРИМЕР ДА НЕ СЕ ТРЕТИРАТ КАТО ЕДРИТЕ РИБИ ОТ СОРТА НА ЗЛАТЕВ,БОРИСЛАВОВА,ПРОКОПИЕВ И ТЕМ ПОДОБНИ ОЛИГАРСИ. НО СПРАВЕДЛИВОСТ ТРЯБВА И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА ИМА И В ТАЗИ УЖ ,,БЯЛА'' ДЪРЖАВА. ИЛИ НЕ?
75
5
 
3
 
! Отговори
A3 преди 10 години
Браво на Президента!!!Не се уплаши от жалките опити да го притиснат платените миньори, които ги докараха пред парламента с автобуси!А вие завистливи и ревящи само срещу зелената енергия *** поне веднъж запитахте ли се като ви лъжат, че ВЕИ са виновни за високата цена на тока ЗАЩО КАТО СЛОЖИХА 20% ТАКСА ВИ НАМАЛИХА ТОКА С 50 СТОТИНКИ НА МЕСЕЦ,А???
74
0
 
3
 
! Отговори
До румен 221 преди 10 години
Нали не мислиш ,че като си написал виновните с тези скроми за тях печалби си постигнал нещо ! За тези хора тази такса не значи нищо по простата причина ,че те имат много повече.Забравяш ,че има български инвеститори с малки съоръжения от по 200 300 киловата те ще фалират и техните апартаменти и имоти пак ще ги вземе банката на Цветелина.Да не говорим ,че с въвеждането на таксата имам инфо ,че са започнали емисари да изкупуват без пари централи това също не е добре!!!
73
0
 
7
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Борисов е голям познавач на човешката природа и политическата ситуация.На него дължим:1. Дянков.2. Плевнелиев.3.Безброй новосъздадени" лицензирани" паразитни структури.4.Армия от некомпетентни администратори с чувство за безнаказаност и със страх само от Бога и Борисов.5.Дори настоящото управление е резултат от некомпетентността на Борисов-хората търсеха по-малкото зло...Но се забиха от 'ТРЪН НА ГЛОГ"...Ласкателите на Борисов,Слугите на Станишев ,зомбитата на Сидеров,Бисеровците от ДПС...
72
5
 
10
 
! Отговори
unicorn875 преди 10 години
Плевнелиев е на Бойко вярното куче и на Прокопиев безропотен слуга. Колко удобно да си имаш цял президент на свое разположение.
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Данък слънце ли казва Плевнята? Ама това да не е данък Боко, нали той е "слънцето" на Граберизма?
70
14
 
6
 
! Отговори
EU преди 10 години
Абе ей колко *** злобари и риби има в този форум....До кога ще ви лъжат, че фотоволтаиците са виновни за скъпия ток.ВЕИ има 3% тежест в цената на тока и ако ще да ги разорят от такси сметките ще останат същите НЕ ГО ЛИ ПРОУМЯХТЕ???!!!А на ТЕЦ София и другите ТЕЦ-ове на Ковачки, които имат не 3%, а 30% тежест в сметката ви за ток им плащат по-скъпо от на повечето "лоши" ВЕИ-та ........
69
3
 
15
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Когото засегна Сидеров,С таксата от 20% за ВЕИ-та, той е платил за френската постановка!!!Нещастните олигарси с ВЕИ:- В. Златев - годишно 17.5 млн. лв- Иво Прокопиев - 9.4 млн. = Плевнелиев- Н. Вълканов 9.4 млн.- Цветелина Бориславова - 9.1 млн.- Т. Начев, ГЕРБ -7.6 млн.- В. Аличков - 6.7 млн. - С. Донев 4.4 млн. = Румяна Желева.
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Победа за ПП АТАКА на следващите избори!
67
1
 
10
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 10 години
Росен да не се прави на луд, защото точно по негово време, докато беше министър се раздаваха квотите за веи-тата. Да не говорим, че когато той беше министър се раздадоха въпросните квоти до 2020 година.
66
1
 
25
 
! Отговори
Отврат преди 10 години
Пак се защитават интересите на Прокопиев и Цветелина Бориславова, които забогатяха яко покрай тази уж еко ел енергия. Яко пари се въртят тук
65
1
 
21
 
! Отговори
до 68 преди 10 години
В 1 разследващ сайт има подробни факти как са активирани 500 000 фалшиви бюлетини за това недоразумение!А иначе Плевнелиев спечели с 52 на 48 % за Президент,тоест с 1 млн. 690 000 гласа срещу 1 млн. 540 000 гласа. Сами си направете изводите!?
64
3
 
25
 
! Отговори
до 68 преди 10 години
Кой назначи Росен Асенов Плевнелиев за Президент?а) Цветелина Бориславоваб) Иво Прокопиевв) Кристалина Георгиеваг) фалшивите бюлетини на изборите през 2011 г."
63
0
 
20
 
! Отговори
Тошко преди 10 години
До 61Може някои БАЛЪК да е монтирал панели с КПД = 15 %. Болшинството мафиоти си докараха панели от Германия втора ръ.ка с КПД = 2 %. Именно тях защитава нашия президент. Докато тока от ВЕИ е на цена над пазарната (цената на дребно според ДКЕВР) ще има делавера произведен ток да се препродава като екологичен. Дотогава в бизнеса със ВЕИ ще има мафия. Заради преференциалните цени в БГ този бизнес се нарича мафиотски.
62
1
 
7
 
! Отговори
do 68 преди 10 години
tikvata est-kak koi
61
4
 
5
 
! Отговори
Izvestniq преди 10 години
Това се знаеше от много време насам, но Плевнелиев забави това решение много. Можеше да го вземе още през ноември 2013 година и нямаше да се проточват чак толкова работите. Определено трябва да се постарае занапред да бъде по-сериозен и отговорен. За какво му трябваше да го бави това вето толкова, след като всички знаеха, че ще се опита да го наложи?
60
4
 
22
 
! Отговори
H.Poirot преди 10 години
Поредната простотия на президента ако питате мен , той явно си няма друга работа... Да си подава оставката и без това 1000 пъти се издъни до тук !
59
2
 
20
 
! Отговори
Бочко преди 10 години
Прокопиев и Плевнелиев са като вързани черва. И Цветелина Бориславова е в тяхната *** игра