Слабост на предишното управление беше точно сигурността!

Неопределените въпроси са риск за референдума, предупреди Орешарски
Обновена: 31 яну 2014 16:31 | 31 яну 2014 13:50, Камелия Цветанова
49
Слабост на предишното управление беше точно сигурността!
Пламен Орешарски. Снимка: архив, БТА

Премиерът Пламен Орешарски не даде ясен отговор на въпроса дали подкрепя инициативата на президента Росен Плевнелиев с евровота през май да се проведе и референдум по теми, свързани с избирателната система.
 
„Струва ми се, че най-големият риск са неопределените въпроси. Не бих се изказал категорично нито „за”, нито „против”,  хубаво би било да се конкретизират въпросите”, отсече той.

По думите му има много различни мажоритарни системи, едни са по-близки до порпорционалните, други наблягат повече на мажоритарния елемент.

Още по темата
Според него добрите практики са смесен елемент с мажоритарно начало, а такива в нашето законодателство е имало дори и на последните избори.
 
„Важно е да не подведем гражданите, те трябва да направят решението си на базата на информиран избор”, настоя премиерът. Орешарски обяви, че би приветствал електронното гласуване, но ако има гаранция за тайната на вота.
 
Министър-председателят, както и лидерите на БСП и ДПС, също смята, че избраната от ГЕРБ тема за вот на недоверие - провал в сигурността, не е удачна.

„Ще видим аргументите на опозицията, но без да съм ги погледнал, в предварителен план, ми се струва, че не са избрали подходящата тема, защото тя е слаба за опозиция, още повече, че тя наскоро излезе от управлението и ключова слабост по моя оценка беше точно секторът "Сигурност".

Може би критични бележки могат да има неправителствени организации или граждани, които не са допринесли за срива на сигурността през последните 4 години”, заяви той.
 
Орешарски отказа да коментира отцепването на членове на БСП към проекта АБВ.
 
„Досега не съм чул нито един глас в левицата против кабинета, другото е вътрешнопартиен дебат в левицата, по който аз не бих искал да вземам страна”, отсече той.
 
Министър-председателят обяви по време на парламентарния контрол, че ще се търси достойна кандидатура за еврокомисар, но въпросът ще е на дневен ред след евроизборите, когато станат ясни резултатите. 

В същото време той настоя, че няма да прави компромис с професионалните качества на кандидата и той трябва да е фигура с авторитет не само у нас, но и в Европа.

Орешарски похвали настоящия еврокомисар Кристалина Георгиева. Според него тя се справя с ангажименти си и двамата имат добра комуникация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде е сега тази сигурност? Друго си е да убиват с гранатомет, или да допускаш терористичен акт на летището! Нали Рапончо и Цвъчко!
41
0
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Сергейчо, Сергейчо, и тази чергица ти издърпват изпод краката! Ами сега? Настръхна ли ти косъма?
40
0
 
4
 
! Отговори
Кара Колю преди 10 години
Стига с това предишно правителство, кажете нещо за вашето, като например: 1/ разследвана ли е Моника Станишева за присвояване на пари от ЕС? 2/защо за АЕЦ-Белене проведохте референдум, а сега сте против народния вот? 3/заехте 2 млрд евро, къде ги дянахте, и защо искате още 4млрд? 4/ Защо сте против предложеното от ГЕРБ замразяване на заплатите?5-то и най-важно, ДОКОГА ще тероризирате и крадете собственият си народ!!! Той ви е избрал за да отстоявате правата и благоденствието МУ!
39
0
 
4
 
! Отговори
мафията преди 10 години
Много е *** българския народ, как може 27% да гласуват за главните виновници за беднотията и културния упадък в държавата?
38
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До анонимен 40Мерси, за почерки никога не се стискам :).При 2.5 млн емигранти едва ли ще е трудно да де постигне или надмине избирателната активност на последните избори.Да не говорим че основната причина за политическата неактивност на населението е трудностите и неудобствата на изборния ден. При удобството на електронното гласуване аз предполагам активност над 90%. Съвсем различен е въпроса, че няма система която да не се опорочава в България.Продължавам да дерзая. :)
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако под сигурност разбираме ограждения пред парламента и цялото мвр подпряло кълка на тях-да-в момента има сигурност.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АлексДо АлексОстава и да почерпиш, незабравяи обаче, че за да има задължителен характер един референдум съгласно действащия закон, трябва да има активност равна на активноста на последните парламентарни избори, което в конкретния случай означава 3,6 млн :))) а при тези въпроси това ще е мисия невъзможна Но ти дерзай :)))
35
4
 
2
 
! Отговори
коко преди 10 години
Герб не знаят за какво вече да се заяждат .
34
6
 
3
 
! Отговори
илия преди 10 години
Управлението на Герб беше просто престъпно.
33
5
 
3
 
! Отговори
митко преди 10 години
Герб имаха страшно много слабости и най голямата им слабост не беше сигурността а това че бяха клептомани и гледаха всичко да откраднат .
32
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Анонимен 32според "формОлировката" ти, не участването ти в референдума ще даде 1 глас предимство на хората които са "ЗА" електронното гласуване. Като един от тях аз ти благодаря за отказа от участие, и ти пожелавам всичките ти съмишленици да са толкова инетлигентни като тебе.Успех на всички :)
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурно БСП и ДПС вече са разработили опорни точки,манипулации и начини за фалшифициране на изборите и сега им е почти невъзможно да преработват всичко,затова са против всякакви промени.Ако не беше така нямаше да вият толкова.Те до такава степен са се паникьосали,че дори не разбират какви глупости говорят.
30
1
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
А силата на сегашното управление е точно несигурността. Ако това изобщо е управление, всъщност са си обикновени натрапници, кума лиса и котаракът искат да измамят Пинокио... Но без да са попитали първо Карло Колоди.
29
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 10 години
Вижте го този Гаргамел, положението е трагично!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ОСТАВКА-некадърник"За Мажоритарен избор ли сте преобладаващ?"______За съжаление въпроса на Президента не е формолиран така, по отношение н въпроса "За допълнително Електронно гласуване ли сте?" той също не е формолиран така, но и при такова формолиране аз бих отговорил с ДА, ако се отнася само за територията на България, и с НЕ ако се допуска навсякъде по света, и точно поради липсата на това дребно уточнение, възнамерявам да не участвам в реферндума, ако въпросите останат в този вид
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А сега всички виждаме,че сигурността е "силата" на сегашното управление,особено сигурността на парламента,а за подслушванията да не говорим.
26
4
 
16
 
! Отговори
ОСТАВКА-некадърник преди 10 години
РЕФЕРЕНДУМА Е ПРЕЦИЗИРАН бе:!въпрос За Мажоритарен избор ли сте преобладаващ?За задължителен вот ли сте?За допълнително Електронно гласуване ли сте?ОТГОВАРЯ СЕ на 3-те въпроса с ДА или НЕ?Обяснявам го,куклата на мафията взе да се изказва,и както винаги не на място!!!
25
0
 
16
 
! Отговори
georgi ishkitiev преди 10 години
Аз подкрепям задължителното гласуване. Хем ще се намали влиянието на ***, хем на турците. Преди в Гърция също е имало турска партия като ДПС, която е била балансьор и е изнудвала останалите партии. След като са направили задължително гласуването, вече турските гласове не са били толкова много като процент и хоп - проблема с изнудването е решен. За това сега ДПС ще правят какво ли не, Места ще каже куп красиви думички само и само да не се приеме тази промяна в закона
24
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само Орешарски
23
7
 
4
 
! Отговори
21 преди 10 години
Не си ли чувал, че гласуването е ПРАВО, а не задължение? Утре като ти отнемат всички права със закон или чрез референдум, пак ли ще ръкопляскаш? Мислете малко бе хора, затова имате глави.