30 млн. лв. бонуси в министерствата за година сметнаха от ДБГ

"Шампион" било МРРБ - близо 1 млн. лв.
Обновена: 18 фев 2014 21:21 | 18 фев 2014 18:50,
10
30 млн. лв. бонуси в министерствата за година сметнаха от ДБГ
Снимка: ДБГ

Само за една година бонусите в министерствата надхвърлят 30 млн. лв., твърдят от „България на гражданите“. Димитър Танев, член на Изпълнителния съвет на „България на гражданите", подчерта, че за 2013 г. НОИ е изплатил 319 млн. лв. за болнични, от които около 20%, или над 60 млн.лв., са постъпили в държавната администрация и ведомствата.

Той допълни за сравнение, че коледните добавки по 50 лева за пенсионерите, дадени в края на 2013 г., са били 53 млн.лв.

Танев обясни, че ако един служител е назначен с 500 лева заплата и ползва болничен от 1 месец например, неговото възнаграждение се поема от НОИ, а заплатата му остава като икономия във Фонд "Работна заплата" на ведомството му и по този модел се трупат средства за бонуси в края на тримесечията. По думите му по тази схема държавата източва НОИ.

Танев посочи, че повече от година ДБГ призовават за единен вход в администрацията с конкурси и с т.нар. листа на чакащи, които успешно са положили конкурса, като при освобождаване на място то да се заема от съответния по ред човек от тази листа, а не по партийна или друга симпатия.

Според данните, получени от ДБГ по реда на Закона за достъп до обществена информация от различните министерства и ведомства, шампион по бонуси е МРРБ, което е раздало 979 186 лв. бонуси, следвано от МЗХ с 649 994 лв., по над 450 хил. лв. са раздадените бонуси в МОСВ и МОН. Три министерства не са включени в справката на ДБГ – спортното, икономическото и транспортното, тъй като данните, предоставени от тях, изискват по-дълъг анализ, но предстои да се оповестят.

Танев обясни, че по реда на Закона за държавния служител и Кодекса на труда при наличието на свободни щатни бройки няма пречка да се прибягва до временно назначаване на държавни служители по заместване, които след това се прехвърлят на редовни места. Танев определи като хранилка порочната практика за назначения без конкурси.

От друга страна, добави той, възнагражденията са планирани, и като не се заемат местата от реални служители, сумите се трупат като икономия, от тях се раздават бонуси на служителите, като няма министерство или ведомство, което да връща икономиите към бюджета, както следва да се прави.

Така бонусите след промяната на режима, въведена от Дянков, са стигнали около 7,3 млн.лева за тримесечие, или около 30 млн.лева годишно, поясни Танев.

Той бе категоричен, че незаети остават 359 щатни бройки от 4672 (без трите посочени министрества), т.е. запазва се тенденцията около 10% от администрацията да е т.нар „кух щат“ и допълни, че за 6 месеца правителството на БСП и ДПС е назначило 311 служители в централната администрация, от които само 43 души (14%) са се явили на конкурс.

За сравнение Танев посочи, че за 3 години и половина правителството на ГЕРБ подмени почти половината централна администрация с 2786 новоназначени от 6361 обща численост (без МВР).

Настимир Ананиев от Изпълнителния съвет добави, че промяната в Кодекса на труда, предложена от БСП, според която работещите в публичния сектор да се пенсионират принудително, е опит БСП да произвежда повече пенсионери, за да си балансира и попълва електората.

Несъстоятелно е това да се предлага като мярка за борба с младежката безработица, най-малко защото така се ощетява цяла група от хора за сметка на друга група. Вчера излязоха данни за над 400 хиляди безработни граждани, хората трайно обедняват, подчерта Ананиев и попита къде са 250-те хиляди работни места, които БСП обещаха за мандата си. Минаха  6 месеца и според това обещание на Станишев, сега Орешарски трябваше да е осигурил нови 32 хиляди работни места. Вместо това предлагат 37 хиляди българи в пенсионна възраст да спрат да работят в администрацията, докато в цяла Европа се стимулират трудовата активност на хората, за да се справят сами с живота си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
. преди 10 години
Междувременно БАН проси за 16 млн. лева за да започне производство в България на компоненти за модерна апаратура , която да установява рака като превантивна мярка , понеже онкоболните в България се увеличават с 32 000 ГОДИШНО !!! 10 години = 320 000 , ние сме народ от 7 000 000. БЕСЕНЕ ПО ДЪРВЕТАТ ! УБИЙЦИ !
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** скапани не стига че щатовете ви са надути и нищо не правите
6
0
 
4
 
! Отговори
detelina преди 10 години
ЕДНИ БЪЛГАРИ, УБИВАТ ДРУГИ БЪЛГАРИ!!!!ЕЙ, НАЙ-НАКРАЯ МЕ ОТБЛОКИРАХТЕ, БРАВО!?НА ВСИЧКИ КАЗВАМ, ЧЕ ВЪВ ВАШИЯ САЙТ ИМА ЦЕНЗУРА!ИЗТРИЙТЕ МЕ, НЕ МОЖЕ ДА ИЗТРИЕТЕ ЦЕЛИЯ НАРОД,МАКА КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА МОЖЕ И ДА СЕ ПОЛУЧАТ!ЕДИН ДЕН ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ, И НИКОЙ НЕ ВЗИМА НИЩО ,ТАМ НА ДРУГИЯ СВЯТ!!!!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми що да не !? Хората съвестно и с пълна сила си изпълняват задълженията за унищожаването на всичко българско !
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А случайно да им прави впечатление през последните 4-5 г. колко са набъбнали шефските места. Преди ако е имало 5 шефа в днешни дни са 50.
3
8
 
11
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Пожелавам на всички умници пак да гласуват за ДПС-БСП-ДС / обединена партия /. Само по време тяхното управление има ежедневни убийства, кражби и грабежи. При пълното отсъствие на съдебна система т.е. няма никакво правосъдие, защото 90 % от т.н. съд.система са комунисти-социалисти. Иначе икономиката върви по план. Вече имаме заеми за над 4 милиарда лв. , а увеличението па пенсии и заплати ще бъде с 5-6 лв. но един друг път. Хвала на такЪва обединена пария.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цифри, цифри, цифри и лакомите празноглавци.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А БРАВО. А ВИЕ ЗАТЯГАЙТЕ КОЛАНИТЕ. ЯДОХТЕ МУ ПОСТНАТА ПИЦА НА ТИКВАТА И НЕВДЯНКОВ А СЕГА ЩЕ ИМ ЯДЕТЕ ДОЛУ ПОДПИСАНИТЕ НА ВСИЧКИ ЗА КОИТО ГЛАСУВАХТЕ И ЩЕ ГЛАСУВАТЕ. ЧЕСТИТО ВИ ОПРАШВАНЕ НА ЗАДНА СКОРОСТ..