Нисък праг за преференция ще манипулира вота, смятат от ДПС

Четин Казак: Не може 30 души да преподредят листата на една партия
Обновена: 24 фев 2014 11:06 | 24 фев 2014 11:05, Камелия Цветанова
43
Нисък праг за преференция ще манипулира вота, смятат от ДПС
Четин Казак. Снимка: БТА, архив

Преференция има в новия Изборен кодекс, но трябваше да има и условности, които да гарантират, че няма да се подменят партийните листи, обясни депутатът от ДПС Четин Казак по Нова телевизия.

Така той за пореден път отговори на критиките на ГЕРБ, че заради приетото предложение на ДПС, ако гласоподавателят не отбележи преференция, то тя се брои за водача на листата, на практика се обезсмисля преференцията.

Нисък праг без други условности дава възможност да се промени вотът на мнозинството. Може с 30 души да разместите листата, да я подмените, а това щеше да улесни тези, които искат да контролират вота и купуването на гласове, настоя Казак.

Още по темата
Въпреки това на предстоящите евроизбори 5% от избирателите на дадена политическа партия могат да преподредят листата.

При парламентарни и местни избори се оказва, че този праг е 51%.
 
„Ако мнозинството от гражданите упражнят правото си на преференция, нито водачът е защитен, нито който и да е друг”, допълни Казак.  

Според него избирателната система е чудновата и това се доказва от факта, че сега в парламента има депутат избран с 420 гласа.

Промените в този случай са заради това да не могат 30 души да преподреждат листа, за която по принцип трябва да гласуват 10 000, какъвто е нормалният праг за избор на народен представител, уточни той.
 
Станислав Иванов от ГЕРБ заяви, че един евродепутат се избира с над 100 000 гласа, а един депутат от малко населено място може да се избере с 15 000 гласа. 

Тук е уловката. Така се подменя вотът на българските граждани и това, което се обеща преди осем месеца за преференция и за мажоритарен вот, не се случи в Изборния кодекс, коментира той.

Преференция ще има и то за евроизборите ще е с преодолим праг, подчерта пък Жельо Бойчев, депутат от „Коалиция за България”.

Той припомни, че за втори път ще има евроизбори с преференция, но на предишните прагът беше много висок – 15%, а сега е едва 5% и е напълно преодолим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
CCCP преди 10 години
Когато Тодор Живков върне 7-те милиона лева на Държавата и влезе в Затвора за Възродителен Процес , тогава ще има възмездие в България
35
0
 
2
 
! Отговори
до ДПС преди 10 години
Ами то като гледаш от позицията на манипулиращия всеки честен глас изглежда манипулиран от противниците ти.
34
0
 
1
 
! Отговори
Gi преди 10 години
И все пак нека обобщим, тези промени са в полза на ДПС БСП, защо електората им намалява и изчезва. Ако излезем всички и гласуваме примерно за Светльо Витков, няма как да ни управлява Айхан Ибрям, това трябва да ни е ясно.
33
1
 
0
 
! Отговори
Хинко преди 10 години
Хахахахахаха гласувате за Атака, получавате ДПС хахахахахахахахаха
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе хора! Не ви ли е ясно, че тези - държавните ***, крадците и престъпниците на едро, партийната мафия - няма как да приемат закони сами срещу себе си. Няма как престъпникът доброволно да приеме правила, които ще го изхвърлят от хранилката. Т.нар. демокарция е една огромна лъжа и лицемерие. Няма избори - има нареждане на партийни листи и разпределяне на порции. Докато тези не ги изритаме със шутове от мястото което са заели те няма да се махнат. Те си мислят че са недосегаеми господари.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как всичко е изписано на лицето на човека! Само като погледнеш тази мазна, гнусна муцуна и всичко ти става ясно - какъв мерзавец!!!
30
2
 
6
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,- Подигравката да имаме 7,0 милиона избиратели, при 6,9 милиона население е ПОЗОР!- Изборите трябва да се провеждат по ДАНЪЧЕН АДРЕС (социално осигурителен, пенсионен или учебен адрес). Това е ифизискването за уседналост, което отразява ЛИЧНИЯ ФИНАНСОВ ИНТЕРЕС, на всеки гражданин Защото:- Всички сме свързани с БЮДЖЕТА И ОСИГУРИТЕЛНИТЕ системи ДАВАМЕ ИЛИ ВЗЕМАМЕ, защото управниците, които избираме, имат САМО ЕДНА ФУНКЦИЯ:- ДА СЪБЕРАТ ПАРИТЕ НИ, ЧРЕЗ ДАНЪЦИ И ДА ГИ ПОХАРЧАТ!!!.
29
0
 
5
 
! Отговори
Антон преди 10 години
"Преференция има в новия Изборен кодекс, но трябваше да има и условности, които да гарантират, че няма да се подменят партийните листи"Ама не е ли точно идеята партиините листи да се подменят, и да доидат по готините хора от партиите а не корумпираните ????
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МАНИПУЛАТОРИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страх ги е да не би случайно хората да успеят да повлияят на изборите им....
26
0
 
12
 
! Отговори
КАЗАН преди 10 години
ТОЯ И ОНЯ КОСТАДИНОВ ВЪВ ГЛАВИТЕ СА КАТО ТИКВИ,МАЗНИ ПЕЛИВАНИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ СЪДБИНИТЕ НА БЪЛГАРИНА,ВСИЧКИТЕ ДА ВИ ИЗБЕСЯТ ПО СТЪЛБОВЕТЕ НИКАК НЯМА ДА СГРЕШАТ
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България и без *** и без турци,ще е пак мизерия.защото в тази страна винаги е било да трудно да живееш такав крадлив народ няма никаде.
24
3
 
3
 
! Отговори
Ганка Коева преди 10 години
treeoftheyear.org/?lang=bgПоследни дни, в които можете да дадете своя глас за дървото, участващо от България в конкурса Европейско дърво на годината 2014. Призовавам всички познати, близки, роднини, приятели, а дори и непознати да гласуват и заедно да спечелим този конкурс
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой къде види руснак да го смаже, другото само ще се нареди! И турските и нашите червени *** ще станат по-сговорчиви!
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тези *** ,в коя държава живеем -БЪЛГАРИЯ
21
1
 
15
 
! Отговори
Елате ги вижте ! преди 10 години
това са те- неграмотни празноглавци, облечени за десетки хиляди Евра ! " Нисък праг на преференция "- дори не знаят какво ломотят !
20
2
 
7
 
! Отговори
TOP SECRET преди 10 години
Некой да е чул че Тодор Живков е съден , само манипулираха съдебни дела , за да си мислат Българските турци че е съден
19
0
 
8
 
! Отговори
дo: CCCP преди 10 години
Имаш предвид 7-те милиона лева на Тодор Живков , до ден днешен нема Информация , дали ги е върнал на Държавата , със сигурност НЕ
18
0
 
1
 
! Отговори
Ганка Коева преди 10 години
На 28 февруари е последният ден, в който може да дадете гласа си за Стария бряст - дървото, което участва от България в конкурса Европейско дърво на годината. Приканвам всички, които досега не са гласували да помогнат да спечелим заедно този конкурс.treeoftheyear.org/?lang=bg
17
2
 
9
 
! Отговори
CCCP преди 10 години
Людмила дъщерята на Жени Живкова от къде пари за Университет в Ню Йорк това са крадените пари от България преди Фалита 1989