Китай няма да застане зад Русия за референдума в Крим, смята дипломат

От позицията ни зависи дали ще останем в периферията
15 мар 2014 13:30,
70
Китай няма да застане зад Русия за референдума в Крим, смята дипломат
Снимка: Bulgaria On Air

Проекторезолюцията на САЩ за обявяване на референдума в Крим за „нелегитимен“, внесена в Съвета за сигурност на ООН, е поредната стъпка от дипломатическите усилия за решаване на кризата в Украйна, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият говорител на Външно министерство Радко Влайков. Според него Китай вероятно ще направи някакъв реверанс към Русия заради свои глобални стратегически интереси, но „в никакъв случай няма да застане зад Москва” при гласуването на документа.

Припомняме, че преди ден американският представител на Вашингтон в ООН Саманта Пауър подчерта, че целта на документа е да „посочи нивото на изолация на Русия, която не върви по мирен път”. Американски дипломати коментираха още, че документът е написан така, че Китай да се въздържи от гласуване, но да не налага вето. Очакванията са проекторезолюцията да се гласува в събота или ден преди провеждането на референдума.

Радко Влайков коментира и позицията на България по отношение на кризата в Украйна. Той посочи, че от това каква позиция заеме страната, зависи дали ще се „утвърдим като една лоялна държава- членка на ЕС и НАТО или ще останем в периферията”. 

Още коментари по случващото се в Украйна може да гледате днес от 18.00 часа в предаването „Брюксел 1” на телевизия и радио Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя май е китаец та знае Китай какво мисли...ейй аман от продажни ***