Промените в Закона за защита на конкуренцията защитават малките производители

Жельо Бойчев: Малкият ни пазар предполага и много злоупотреби
Обновена: 15 апр 2014 11:34 | 15 апр 2014 10:22, Екип на Bulgaria On Air
3
Промените в Закона за защита на конкуренцията защитават малките производители
Снимка: Bulgaria on Air

Основните промени, заложени в Закона за защита на конкуренцията, имат за цел да създадат конкурентни правила на пазара и да защитят малките и средни производители и доставчици в отношенията им с търговските вериги, коментира в сутрешния блок на Bulgaria on Air депутатът от „Коалиция за България“ Жельо Бойчев.

„В момента се даваше предимство на големите доставчици чрез налагане на входна такса, например, начисляване на глоби със задна дата на по-малките доставчици във връзка с промоции и други дейности. Факт са още едни антипазарни мерки, в които определени компании допускаха едни доставчици до определени региони, но не и други и т.н.“, заяви Бойчев. Той допълни, че малкият пазар в България предполага и много злоупотреби.

На въпрос дали с административни мерки може да се развива конкуренцията, Бойчев коментира, че практиката в Европа е различна- в определени страни има „цивилизовано въведени етични правила“ в работата между доставчиците и търговците, в други тези практики не са толкова успешни. Той посочи, че промените са направени въз основа на обстоен анализ на нелоялните практики в сектора. Взети са предвид и европейските практики.

На въпрос дали ще се увеличат правомощията на Комисията за защита на конкуренцията, за да регулира т.нар. 'типови договори“ с доставчиците, Бойчев посочи, че с промените се въвежда едно ново понятие - „задължителна пазарна сила“, което дава правомощия на КЗК в тримесечен срок да бъде разписана методология за работа с тези договори, която е предвидено да мине и на обществено обсъждане.

Депутатът от БСП уточни, че между първо и второ четене на закона ще има обществени дебати, тъй като целта е да няма ощетени.

Бойчев заяви, че при обсъждането на текстовете в Икономическа комисия само от ГЕРБ са гласували „въздържал се“. По думите му с изчистване на текстовете промените ще получат необходимото одобрение.

За днес е предвидено гласуването на първо четене на измененията на закона в парламента, с които се въвежда  термина "значителна пазарна сила" и мерки срещу злоупотреба с нея, което предполага по-строга регулация за веригите.

Според дефиницията на "значителна пазарна сила" такава притежава предприятие, което няма господстващо положение, но има ресурс да попречи на конкуренцията на даден пазар, тъй като доставчиците и купувачите са зависими от него.

Вижте целия разговор в сайта на Bulgaria on Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До срамБихте ли пуснали линк, не мога да намеря нищо в нета от гостуването на този Бойчев при Коритаров? Благодаря Ви предварително.
2
0
 
3
 
! Отговори
срам преди 10 години
Ако сте го слушали при Коритаров, щяхте да сте много по-негативни в оценките си за него. Толкова е ограничен и жалък, че просто ме беше срам да го слушам. Явно на БСП им трябват "ексерти" послушници и изпълняващи поръчки. Той не познава партийните документи и ключови постановки, Вие говорите за свободен пазар, конкуренция и т.н.На разтягане на локуми и назубрени шаблони всички от БСП са на едно ниво, все едно дали слушате него, Манолова, Гуцанов, Станишев или ..........
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хм, тази година Бойчев става на 40, т.е. говорим за млад политик. Обаче не е работил нищо извън шапката на БСП, той няма реална представа, какво значи свободен пазар на труд, стоки и услуги както и конкуренция, той такива животни в канцелариите и кабинетите не е виждал, но пък се изказва по въпроса. Отделно от това не говори никакъв чужд език. Да се чуди човек, какво е учил в студентските си години.Боже, такива ли хрантутим в Парламента?!