Ако всички спазват правилата, цените на храните ще паднат!

Нинова: Новите правила няма да изгонят големите търговски вериги
Обновена: 16 апр 2014 14:12 | 16 апр 2014 09:42,
33
Ако всички спазват правилата, цените на храните ще паднат!
Кронелия Нинова. Снимка, архив, БТА

Печалбите на търговските вериги са достатъчно високи и новите правила в Закона за защита на конкуренцията няма да ги изгонят от България. Цените на храните също няма да се повишат въпреки въведените нови правила в закона.

В това увери пред Нова телевизия депутатът от „Коалиция за България” Корнелия Нинова, която е един от вносителите на Закона за защита на конкуренцията. „Как може производителите да бъдат принудени да продават продуктите си под себестойност, но веригите да не могат да свият печалбата си”, попита реторично тя.

Още по темата
Припомняме, че преди ден производители на хляб се оплакаха, че веригите ги принуждават да продават своята продукция под себестойността й. Те ще откажат да продават в големите магазини, ако правилата не се променят.

Също вчера Народното събрание прие на първо четене съответните промени в Закона за защита на конкуренцията. Поправките се отнасят именно за регулацията на отношенията между производителите и доставчици на стоки и големите търговски вериги и бяха приети със 123 гласа "за" от депутатите на "Коалиция за България", ДПС и "Атака", а няколко народни представители от ГЕРБ гласуваха "въздържал се".

Днес Нинова беше категорична, че веригите вече няма да могат да налагат натиск върху цените. Храните обаче няма да поскъпнат - с премахването на ненужни такси, които налагат магазините, цените ще намалеят. „Ако всички спазват правилата - контролните органи, търговските вериги и производителите, цените ще паднат”, заяви още тя.

Според нея в момента търговските вериги действат от позицията на силата и принуждават производителите да продават своите стоки под себестойността им. Налагат безсмислени такси, като например такса за участие в боулинг турнир, за отпечатване на торбички или за откриване на нов магазин на веригата.

Нинова посочи, че в някои от таксите има резон, но доставчиците трябва да имат право да избират „дали ще участват в боулинг турнир”. Тя посочи, че според сегашните текстове всички доставчици са длъжни да платят такса за откриване на нов магазин, дори да е в друго населено място и в който дори няма да продават своите стоки. По отношение на таксата за отпечатване на торбички също има нередност, защото се оказва, че така самите торбички се плащат два пъти – от потребителите и от доставчиците на магазина.

"Всички тези такси се удържат с обратно фактуриране и производителите са поставени пред свършен факт", обясни още Нинова. В един от посочените от нея случаи неподписването на протокола за прихващане всъщност се приема за знак за съгласие.

По думите ѝ имало и търговска верига, която не плащала на своите доставчици в продължение на 9 месеца, а е ползвала тези оборотни средства и дори е купила търговска верига в Албания „с български пари”.

По тази причина и правителството се опитва да въведе равнопоставеност между търговските вериги и производителите и доставчиците, поясни депутатът. „Освен икономическите основания има и политически – това присъства в предизборните ни обещания”, допълни още Нинова.

Припомняме, че с новите текстове в закона се въвежда задължение за предприятията със "значителна пазарна сила" (каквото понятие се въвежда) да направят промени в проектите на типови договори и/или общи условия, когато това е необходимо за привеждането им в съответствие с правилата на конкуренцията. Те трябва да поддържат на интернет страницата си публикувани одобрените типови договори и/или общи условия и да ги прилагат в отношенията си с доставчици или купувачи.
 

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
ni преди 10 години
Ще паднат цените ама друк път.
27
0
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 10 години
"Ако всички спазват правилата, цените на храните ще паднат!"КО, КО КАЗА ? Това за *** ли говорим ....
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ ни срина, сега тръгваме нагоре. Това е истината!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски няма алтернатива, това е! Боко може само да се учи от него, но е *** и това не иска да прави дори.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супер - най-после големите вериги ще спрат да определят правилата и да мачкат дребните търговци!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредното доказателство, че управляващите са ЗА равнопоставеност и не толерира никого!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Гърция всичко е в евро,тъй,че не е е толкова евтино за нас българите.А що се отнася до търговските вериги,всяка си има своя политика.Някой добре се справят и пълнят с клиенти своите магазини.Други хич ги няма.Българите сме бедни,защото ни управляват *** и алчни политици, изключително зависими от своите покровители
21
0
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 10 години
Сигурно *** 7 си мисли, че "големите вериги" са един субект (сигурно не знае и какво е субект) и за него това е врага. Елементарно мислене за масата матрЯл (по ТВ и жълтите вестници така ги зарибяват с *** като за тях). "Големите вериги" са поне 10 различни компании, собственици, марки, с различни стратегии на пазара, донякъде различни сегменти и т.н. "Врага" не е това, такова еднопластово мислене със сочене на враг е като за второкласници, ама на, матрЯла се хваща с ентусиазъм.
20
0
 
4
 
! Отговори
зико преди 10 години
За тая *** цените нямат никакво значение
19
0
 
2
 
! Отговори
до малоумника 7 преди 10 години
Какъв "монопол на големите вериги"?! Ти СИ ***! 10-те големи вериги имат 40% от пазара на дребно. Конкуренцията на този пазар (и между тях) е убийствена за цени, промоции и клиенти-затова имаш разнообразие и ниски цени (и ниско качество на продуктите,щото масовия потребител търси *** на ниска цена, това е пазара). Тази силна конкуренция те я предават надолу към доставчиците, няма как иначе да стане. Поведението им е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО пазарно. Стига с тази ТВ, мислете малко с главите.
18
0
 
2
 
! Отговори
20 до 16 преди 10 години
Прав си-не са нужни ниски цени,а растеж на икомиката и доходите. За целта обаче държавата трябва да излезе от несвойствените действия, които предвриема и да се фокусира върху основното (смисъла на държава)-сигурност (реформа в МВР) и справедливост (реформа в съдебната система). Няма нужда от безумни закони, пазара си действа и без тъпите чиновници. Уволняваш МВР/Съд/Прокуратура и ги почваш от нулата. Така ще има бизнес. Ама вие да сте чули за такива намерения?
17
0
 
4
 
! Отговори
тъпи комунисти преди 10 години
***, та ***. Специално погледнах отчетите на 3 от най-големите БГ вериги за 2012 в регистъра - и трите са на загуба. Пазара е изключително конкурентен и веригите са ДЛЪЖНИ да пренасят този конкурентен натиск и върху своите доставчици. Затова има разнообразие на стоки на ниски цени и непрекъснати промоции. Дотолкова е конкурентен този пазар, че им се чудя на веригите защо въобще се занимават с изостанала държава като БГ с малък пазар, където достатъчна печалба не може да се извади.
16
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Аз предпочита да паднете вие.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавата има полза само ако цените на храните растат и прибира повече пари от инфлационния данък. Така че такива изказвания на Нинова са си просто менте.
14
0
 
4
 
! Отговори
vot42 преди 10 години
Като гледам физиономията на тази жена на снимката по-горе,тя самата не вярва на това,което говори!? Дефлацията в страната през месеците на управление на тази нова тройна коалиция,не говори добре за развитието на икономиката ни! Ниските цени са популистки виждания на комунистите. Разковничето е във увеличаване на доходите,което се постига с растеж на икономиката и призводителността на труда. Преди години Корнелия Нинова излезе "СУХА' от аферата в "БУЛГАРТАБАК",но я смениха!? ДИМ БЕЗ ОГЪН НЯМА!!!
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МОМЕ ДА НЕ СТАНЕ КАТО С ТОКА 1% на долу сега 15% на горе Оти неам нерви вече
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бе каква ниска цена, чакайте УВЕЛИЧЕНИЕ!!!Вече надминаваме европейските цени с 10 пъти по-ниски доходи от тяхните.Идете в Гърция да видите.
11
1
 
18
 
! Отговори
киро магарето преди 10 години
Нискита цени водят по себе си до още по-голяма бедност.Замислете се и ще се убедите че е така!
10
3
 
24
 
! Отговори
ото преди 10 години
Това което чух от устата на Нинова е само демагогия и лъжи!А иначе истината е,че трябва да се повишат доходите на хората и всичко ще се оправи от самосебе си!
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единствената държава в която на зелена площ от Ж.К може да песееш хипермаркет е България.От тук на сетне коментара е излишен.