Кметове от ГЕРБ се оплакаха от "политическа бухалка"

Те са недоволни от финансови репресии по ОП "Околна среда"
Обновена: 16 апр 2014 19:19 | 16 апр 2014 19:17,
20
Кметове от ГЕРБ се оплакаха от "политическа бухалка"
Снимка: ГЕРБ

Кметове от ГЕРБ се оплакаха пред депутати от политическата формация от държавни финансови репресии. Те настояват за среща с премиера Орешарски, за да му обяснят, че преди  евровота масово им се налагат т. нар финансови корекции за нарушения по проекти от ОП "Околна среда", информира БТА.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува управляващите, които по негови думи „брутално налагат корекции върху общините". Борисов коментира, че България губи над 800 млн. лева заради управлението на това правителство.
Кметовете от ГЕРБ смятат, че санкциите били налагани по неясни критерии, размерът за една и съща грешка за различни общини бил различен и това нарушавало принципа на равнопоставеност. „Сериозно сме притеснени, че се заформя "политическа бухалка" срещу кметове от ГЕРБ“, обяви депутатът Ивелина Василева. Тя добави, че вместо да поеме своята отговорност, държавата е предприела "брутална акция за налагане на финансови корекции в огромни обеми, които не са искани дори от ЕК".

Такива мерки са приложени в над 50 от общините, 70 процента от които се управляват от ГЕРБ, 10 на сто - от кметове от БСП, 10 процента -от ДПС, и 10 на сто - от други.

Това е ясен знак за некомпетентността на управляващия орган по ОП "Околна среда" и целенасочена политическа акция, посочи Василева.

На Столичната община са наложени финансови корекции по 7 проекта. Не сме съгласни с начина, по който това се прави, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че през 2012 г. два от проектите са одитирани от Европейската комисия, а почти всички са "минали" през одитната агенция без препоръки за финансови корекции. Вчера обаче в общината са получени писма за санкции, които общинарите щели да обжалват.

Фандъкова посъветва да се помисли за начина, по който да се решава всеки конкретен проблем, а не това да става по най-лесния път - като се натоварят кметовете.

Община Раковски е с финансова корекция 5 на сто заради изграждане на водния цикъл без никакви основания, информира кметът й Иван Антонов. Той се закани, че ще сезира ЕК какво се прави в България по ОП "Околна среда".

Водачът на евролистата на ГЕРБ Томислав Дончев отбеляза, че става дума за проекти, отнели години усилия. Той смята, че проблемът се прехвърля от болната глава към здравата, защото забележките на Еврокомисията са към управляващия орган на програмата в МОСВ, а не към кметовете, към които се прехвърля.

Около два и половина милиона българи ще трябва да извадят пари от джоба си, за да платят за некомпетентността на някой чиновник, добави Дончев. По думите му в най-лошия сценарий може да се стигне до там, че общините да имат финансови корекции 3-4 пъти по-големи от бюджетите ми.

Заради санкциите те не могат и да се разплатят със строителния бизнес, информираха от БСК. По данни на организацията общо задълженията към момента на общините към такива фирми са около 170 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕМИ ТЕ НАРУШЕНИЯТА СА ПО ВРЕМЕ НА ВАШИЯ МАНДАТ- КАКВО РЕВЕТЕ ИЛИ СТЕ СИ МИСЛЕЛИ, ЧЕ К ЩЕ ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА И ЩЕ ЗАМЕТЕТЕ СЛЕДИТЕ ?
18
2
 
2
 
! Отговори
!!! преди 9 години
to se vijda 4e e taka , kapanitre sa zalojeni otvsiakade za da se pre4i vav vsie4ko i na vsi4ki , ot Borisov , do vseki 4len na partiata mu , samo i samo BSP da e otgore , Stiga da ima koi da se vrazva na nomerata na 4ervenite
17
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ами как няма да се оплакват от репресии, спряха им парите които по времето на управлението на ГЕРБ им даваха, а те обратно си ги връщаха на Бойко и Цецко, тю тю, няма европарички, няма далавера, мандалото ви лопна !
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много *** са се събрали тук, бе. Нощната тарифа явно е доста по-висока, че се престарават в бройката, за да не оставят място на нормалните хора. И да крещят, и да малоумничат, няма смисъл. Нещата са ясни от доста време. Опорните точки преживяват крошение. Моника Хохегер е в транс и търси нов дом в Брюксел. Непременно с джакузи. Другите екстри дори не сте ги чували. Само те си ги знаят и Делянчо Пеевски.Той също се готви за там, за да подгрява медите. Трудно ще им е, че и там ги разпознават:)
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То да е само това. Когато се преглътне такава огромна манипулация като Костинброд и преврата по ТВ 7, апетитът на наглеците нараства.За 25 години преядоха с власт и облаги, но никой не успя да ги спре.Сеят насилие, омраза, желание за мъст.Станаха милионери неправомерно и се стремят провокирайки първичното в хората, да ги противопоставят и да ги отклоняват от морала и правото.Такава е тяхната фасадна демокрация.За нула време ни затрупаха със заеми и бързат да си поделят плячката. Видовден идва.
14
3
 
4
 
! Отговори
Стан преди 9 години
Точно заради това трябваше отдавна да изхвърлят всички парашутисти от ГЕРБ към управляващия орган на програмата в МОСВ.
13
1
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
На връщане в България Миков е претърпял жестока катастрофа, в която е издъхнал.В момента му се прави аутопсия, за да се изясни причината, от която е починал. По случая започна разследване.
12
1
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Ден след разкритието на Борисов, Юри Миков е бил извикан с телефонно обаждане от кабинета на земеделския министър Димитър Греков. На Миков, който е бил в Гърция, е било наредено спешно да се прибере в България, за да се срещне с човек от ръководството на агроведомството.
11
1
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
е бил принуден да се отчита всеки месец при определен заместник-министър на земеделието.Лидерът на ГЕРБ бе каза вчера сензационно, че 19 и 45 не е час, а дата, на коята шестима шефове на горски стопанства знаят какви суми да занесат и къде. Предполага се, че "45" е сумата в хиляди лева, която е трябвало да бъде носена в кабинета на заместник-министърката на земеделието. При визитите тази дама не е говорела, а е пишела на листче, за да не бъде записана.Борисов я призова да разкаже каквото знае по случая, за да спи спокойно.
10
1
 
3
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Загинал е свидетелят, който трябваше да каже значението на обявените от Борисов числа 19 и 45. Един от свидетелите, които трябваше да разкажат в службите какво означават обявените от Бойко Борисов числа 19 и 45, е загинал при мистериозни обстоятелства днес, съобщава ПИК.Човекът е Юри Миков и е началник на горското стопанство на цяла Северозападна България със седалище във Враца. Той е имал готовност да свидетелства пред прокуратурата за това как заедно с още петима негови колеги е бил принуде
9
6
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 9 години
Да ва *** в гадните анонимни червени плювачи срещу ГЕРБ. Ще ви смачкаме на следващите избори и ще пикаете кръв като почнем да вадим вашите далавери.
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия пищят, защото си взеха комисионните авансово и сега се чудят какво да обяснят на фирмите изпълнители. И най-отгоре е мутрата' защото е с най-много рушвети. Затовасега тичат при него - да ги защити от прецаканите мафиоти.
7
7
 
13
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Централата на ГЕРБ поздравява всички свои кметове с песента-Калинка,калинка,калинка моя
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо финансови проверки, след това прокурорско разследване и накрая- там където им е мястото. Защото на кражбите под сянката на едрия зеленчук вече трябва да се сложи край.
5
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бухалката е на пиадестал в партия ГЕРБ, затова не се учудвайте, че често я споменават.
4
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутрата от десетилетие не е слязъл от медиите с неговите популистки изцепки и глупости и сега бил репресиран? Писна ми от този цирк, май наистина трябва да го вкарат в затвора че да млъкне.
3
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** са електората на гербреските кметове.
2
7
 
17
 
! Отговори
дядо преди 9 години
След изборите наесен няма да са кметове и готовоооо
1
6
 
21
 
! Отговори
Гацо преди 9 години
Бочко футболиста признал съм го за най-добрия селски футболист ето и на тия години е в Б група.