У нас има развит пазар на лични данни, смята омбудсманът

Откъде ли са ми взели ЕГН-то, чуди се Пенчев
16 апр 2014 10:25, Анисия Иванова
21
У нас има развит пазар на лични данни, смята омбудсманът
Константин Пенчев. Архив: Булфото

Очевидно у нас има развит пазар на лични данни. Не знам откъде са ми взели имената и ЕГН-то, кой ме е подписал е друга тема. Това каза пред ТВ7 омбудсманът Константин Пенчев, след като вчера се оказа, че името му е в списъка на Национал-демократическата партия за регистрация за евроизборите, без самият той да знае.

Преди два дни стана възможно всеки гражданин да провери на сайта на ЦИК дали е участвал в подписка за регистрация на политическа партия, като проверката става чрез въвеждане на ЕГН.

Оказа се, че в списъците, които са предоставили политическите партии, има и хора, които дори не подозират, че са използвани личните им данни и фигурират в тях.

Още по темата
Според Пенчев тук става дума за подправяне на частен документ и това е престъпление по смисъла на НК, но по-страшното е, че в глобален мащаб може да се заобиколят законите. "Представяте ли си какви спекулации могат да станат, когато надпартийният омбудсман се окаже, че подкрепя тази или онази партия или инициативен комитет“, възкликна той.

Той е уверен, че на много хора в България им е ясно как става "това с личните данни и тези подписки".

Той повтори, че вчера е уведомил главния прокурор, ЦИК и Комисията за личните данни. По думите му Сотир Цацаров трябва да проследи до края този скандал. „Те трябва да намерят пробойната“, категоричен е омбудсманът.

Пенчев посъветва всички граждани, които попаднат в подобна ситуация, да сезират и трите органа, за да се покаже, че в България сме непримирими към подобни явления на злоупотреба с правата ни.

Пенчев съобщи, че вчера са му съобщили в неофициален разговор, че само една-единствена партия в България не е употребила такива фалшиви данни за своята подписка. Омбудсманът обаче отказа да съобщи името на партията, но уточни, че тя е голяма и е парламентарно представена. 

Той предложи ЦИК да излезе със списък и да каже от коя партия колко оплаквания за подобни нарушения има. „Но това, че всички са маскари, не значи, че не трябва да отидем да гласуваме“, категоричен е омбудсманът.

Той коментира и злоупотребата с лични данни от страна на различни финансови институции и факта, че на вратите ни тропат представители на колекторски фирми, без да имаме каквито и да било отношения с тях.

Пенчев беше категоричен, че те трябва да бъдат вкарани в някакъв регламент, а ако техен служител бъде заловен на местопрестъпление, трябва да има последствия както за него, така и за цялата фирма. Той даде пример и с мобилните оператори, където в договорите в общите условия е указано, че личните ни данни могат да бъдат давани на трето лице.

"Оказа се, че тези колекторски фирми се са регистрирали като администратори. От правна гледна точка те са изрядни", обясни той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
И някои твърдят, че не сме развита пазарна икономика.
14
2
 
4
 
! Отговори
нимка преди 10 години
Константин Пенчев не е етнически ***. Произхожда от интелектуално семейство и баща му е пострадал от Народния съд. Да наричане някого ***, вероятно е вие да не смеете да се погледнете в огледалото. Направете го.
13
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Тотална излагация на политическата върхушка ,само не знам кога ще обвинят американския империализъм и ЕС за това.От друга страна отвращението отвлича вниманието от ежедневните усилия на обикновения човек да оцелява в българската джунгла.
12
0
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Kajete go yasno,PP GERB NE E ZLOUPOTREBILA S KRAJBA NA LICHNI DANNI!!!!! 5 GODINI ZATVOR ZA FALSHIFIKACIA NA PODPIS S CEL UBLAGA.ZATVORETE BAREK FESOV S VOLNIA UILI SIDEROV I ETNICHESKATA PARTIA NA BURKAN DOGAN,KOYATO E PROTIV KONSTITUCIATA NI!!!!!!!!!!!A KOMUNINGITE PRATETE V UKRAINA OT DETO SA.
11
1
 
3
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Ало, ***! Червеното Майче-Байче! Що не ревеш, ***, коко*ко, изрусена! Това не е ли по-измама от "фалшивите" ти бюлетини? Или сега, понеже сте нелегитимно на власт, всичко е законно, честно и прозрачно? Ало, ДПС! Местане, ибрик лай*ян! Кво става с държавната измяна? Или като управлявате задкулисно и мародерски, всичко е о'к? За тъпите бюлетини нарушихте закона в деня за размисъл, сега се снишавате, плъхове гадни! Щото Делянчо требе да иде у Европата, мама е платила!Вън от НС всичката гад!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ABE TOZI S GOLQMATA I KRIVA GLAVA KOMUNISTI4ESKA BIL GOLQM MOZAK 6TOM OTKRIL 4E IMALO PAZAR NA LI4NI DADNNI . EI TAPAN BEZPODOBNII AMI TOZI PAZAR TI I TAKIVA TIKVI PRAZNI PRAVNI GO SAZDADOHTE BRE . KOI PISA KONSTITUCIATA , KOI PI6E ZAKONITE , KOI SAZDAVA PRAVILATA BRE TAPAN . VIE KOMUNISTI4ESKATA MAFIA . KOITO SAZDADOHTE , DOGAN , MESTAN , BOKO TIKVATA , GEI - SERGEI , FIDOSKOVA , MASLAROVA , BISEROV , DAN4O MENTATA BAREKOV , PEEVSKI TOVA SA VA6I SAZDA
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то май само това остана за пазаруване. След като ограбиха де що има за ограбване, БСП - ДС измислиха нова измама.Акцията на тайните служби за опорочаване на вота е в действие отдавна, но сега й се дава гласност, като пореден опит за манипулация на обществото. Какво няма да измислят комунисти и националисти, за да подчинят ума на мислещите хора.Откога ли си служат пък с ЕГН на пенсионери, необразовани и такива, които никога няма да поискат да проверяват дали някой използува данните им.Цинизъм
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Личните данни, те апартамента ти продават кредит ти теглят Сещате се само когато горе ви ударят иначе, че народа това го говори от 20години никой не чува
7
0
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
За да не използват личните ви данни и на изборите ,използвайте ги вие самите ГЛАСУВАЙТЕ.
6
0
 
5
 
! Отговори
търговците вън от хр преди 10 години
Какви лични данни, какви пет лева. Няма такова нещо.По-добре да се закрият разните безполезни агенции като тази за "Защита на личните данни", това са само паразитни структори, които се занимават с въпроса "колко дявола могат да стъпят на върхя на една игла", за което си получават заплани, коли и други екстри.
5
0
 
6
 
! Отговори
газиран преди 10 години
Мила родна картинка, и омбудсманът го отнесъл, а с редовия гражданин всеки се подиграва - и държава и партии и никой НЕ ЧУВА гласа му, затова народе ГЛАСУВАЙ /но мисли преди това/, защото както търгуват с ЕГН-та така ще се намърдат и в Европа-та всякакви несретници, ако пак масово отидем на гъби в гората. Да ИЗЧИСТИМ България за един ден на 25 май!!! И да подготвим "почвата" за ГОЛЯМОТО ПОЧИСТВАНЕ след няколко месеца!!!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Верно ли бе, не думай!!!Не може да бъде...***
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господин Пенчев, не се чудете толкова. До всяка кофа за *** се търкалят пликове с фактури на Глобул, недоставени до абонатите, а на тях е написано ЕГН-то на абоната. Това е само един пример.
2
2
 
2
 
! Отговори
Омби преди 10 години
Омбудсмане, ква пробойна бе, не видиш ли, че цялата система е на решето. То ако трябва да се наказва някой, трябва да се накажат 7.5 млн българи.
1
0
 
15
 
! Отговори
Имам преди 10 години
Имам телефон които давам само на една държавна национална инстутиции при определени лица с които работя. Точно тези лица търсят от разни предлагащи кредити и т.н. .... Т.е. тази държавна институция, е продала данните. И когато попитам на телефонна от къде ми иматданните и , че съм ги предоставила само и единственно на таци институция в комбинация с търсенето лице ми затварят телефона.