От глобалното затопляне ще пострада и бирата

Търси се нов сорт ечемик, устойчив на суши
17 апр 2014 21:56,
4
От глобалното затопляне ще пострада и бирата
Снимка: Reuters

Знаехме за топенето на полярните ледове и климатичните аномалии като следствие от глобалното затопляне. Но австралийските учени алармират и за друго потенциално следствие, пише британският „Дейли мейл“. Има вероятност бирата да поскъпне, а и вкусът й да се промени.

Смята се, че заради покачването на температурата ще последват засушавания на местностите, в които сега традиционно се отглежда ечемик, който е ключова съставка за направата на бирата. Заради това има вероятност бирата да поскъпне. Екип от учени в Куинсланд правят опити за селектиране на сорт ечемик, който ще издържа на по-продължителни суши.

Учените се надяват, че селекцията, върху която работят, ще бъде използвана от пивовари, които ще държат на постоянния вкус, както и от земеделци, които ще получат гарантирана продукци, въпреки метеорологичните условия.

Въпреки че учените се съмняват да има промени във вкуса на бирата от селектирания ечемик, те все пак допускат да има такава, защото продукцията ще е от изцяло нов сорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
17
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Не бе,колега....Ще правят суши от ечемик,а бирата си е бира....а водата за бирата ще бъде от полярни ледове.Засега те са без концесионер а и нямат още водомери там.Това пише в статията и се чудя как не си го разбрал от раз......
2
2
 
25
 
! Отговори
Майната му преди 9 години
Аз бира не пия, ама интересно "демонократичното" печалбарство до там ли стигна да иска да слага патенти и на ечемика?!?! Тез талмудисти от Монсанто не се ли наядоха накрая, да тръшне чу...ата де..а!
1
0
 
36
 
! Отговори
яве преди 9 години
Вече стават сериозни нещата!