България може да бъде осъдена от ЕС заради старите сметища

Общините трябва да изградят скоростно 19 регионални депа
Обновена: 22 апр 2014 19:20 | 22 апр 2014 19:20, Надежда Бочева
11
България може да бъде осъдена от ЕС заради старите сметища
Снимка: архив, БулФото

До края на годината ще стане ясно дали България ще бъде осъдена от Съда на ЕС в Люксембург заради неизпълнените ангажименти да закрие старите сметища, които не отговарят на европейските норми.

Казусът е обсъден на среща в МОСВ с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщи министърът на околната среда Искра Михайлова.

Докато старите регионални депа са в експлоатация, страната нарушава европейската Директива за управление на отпадъци. Със средства от Оперативна програма „Околна среда“ е трябвало да бъдат изградени 24 регионални депа до 2009 г., но към момента има само две.

Преди два месеца зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев прогнозира, че глобата може да стигне 1 млн. евро, плюс допълнителни санкции между 1000 и 3 000 евро на ден от закъснението.

„Процедурата е първа за МОСВ, достигнала до фазата внасяне в съда. Готвим се да реагираме, но имаме проблем, свързан със закъсненията по изграждането на новите регионални системи по управление на отпадъците. Трябва да се създадат нови системи, преди да бъдат закрити старите“, заяви Михайлова.

Тя уточни, че процедурата е в начална съдебна фаза. На 4 април ЕК е завела иска в съда в Люксембург. До средата на юни България трябва да прати писмената си позиция, като се очаква процедурата да приключи до Нова година.

В момента се изграждат 19 нови депа, като се налага работата по тях да бъде форсирана.

Чавдар Георгиев уточни, че претенцията на ЕК е била за закриването на 113 депа към датата на установяване на нарушението, но в момента те са 104. Ще направим всичко възможно тази цифра да намалее максимално, допълни той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
националист преди 9 години
Опа тука Боко да отговаря защо не е строил депата, ами се е почесвал и е строил само магистрали, които и те не стават за никъде де! После гейберите отиват в Брюксел и почват да топят държавата ни никоя уважаваща се партия не прави така със страната си, което доказва само, че ГЕРБ е троянски кон на Американците и ЦРУ!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВИ БЕХА ТЕЗ ТА ЩЕ НИ КАЖАТ КАКВО ДА ПРАВИМ !!!...?НЯКОИ ПИТАЛИ НИ ДА ЧЛЕНУВАМЕ ТАМ ,ЧЕ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ИСКАЛИ_Я ДА СИ *БАТ МАЙКАТА!!!САМО АТАКА !!!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1А този вид санкции какво са според теб. Пак геноцид. Глоба за това, флоба за онова, по тази програма спираме средства, по онази спираме, а и да не забравите да си платите членския внос моля. Какво са 8милярда евро за богата държава като вас. И никакви санкции към ромите да не забравите ей, че пак ще има бой.
7
0
 
6
 
! Отговори
маймун дере преди 9 години
Когато в заробената ни държавица,случайно се намери някой политик,с мижав протест да заговори за някаква санкцийка,срещу вилнеещите на воля европИЙски капитали,веднага ни се размахва не просто пръст,а юмрук и тънкия протест заглъхва,защото,не може да се руши перверзната им демонокрадция.Виж това,да блъскаш и рушиш непрекъснато един набутан в ъгъла народ,може.Даже е задължително.Обявяват ни за престъпници,преди изобщо да има престъпление.Само,че на тях,никой не размахва пръст и не ги санкционира.
6
0
 
6
 
! Отговори
дълбок сън преди 9 години
Всеки най-долнопробен чиновник в ЕС ни размахва пръст,като на ***.Ръсят санкции под път и над път,така,както ръсят обещания за огромни еврофондове,които много добре знаят,че никога няма да получим.Важното е овцете от Булгаристания да се надяват ,да си кротуват,докато западните банки,корпорации,търговски вериги и концесионери изсмукват от изпосталялото тяло на българина и ограбената земя.ДЕРЗАЙТЕ,ОВЦЕ!ПОЗВОЛЕНО ВИ Е ДА БЛЕЕТЕ,В НАЙ-ВЕЛИКАТА ИМПЕРИЯ!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***.свинщина блатскасмрад гнусна .поне пазете природата бе ***
4
2
 
4
 
! Отговори
мизерия преди 9 години
не ни харесва да живеем в сметища.ама матриала,матриала,е кофти.и глобите в крайна сметка ги плащаме данъкоплатците.Тези които цапат -не плащат.
3
0
 
7
 
! Отговори
Още СЪДЕТЕ преди 9 години
"България може да бъде осъдена от ЕС заради старите сметища"В ЕС - европейските държави (конституции) са и съдия и прокурор.ТОВА Е ДОЛНО И НЕПОЧТЕННО.Така е. Или греша ?Просто тези институции налагат своето мнение като съдия и прокурор и налагат санкции без да им пука от друго (като морал) освен от собственното им мнение.В много случаи без да ги интересува дали са прави.Ваш грях ЕС. Господ ще ви съди и едва ли ще има пощада за такива плазмодии като вас. Бог не гледа "конституции".
2
0
 
5
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ОТНОШЕНИЯТА ПО ОСТА ЕС/SS- БЪЛГАРИЯ: ТЕ НИ ПЛЮЯТ НИЕ СЕ ПРАВИМ ЧЕ ДЪЖД НИ ВАЛИ!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да бъде осъдена заради геноцид към собствения си народ!