Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"

Вигенин пред ИТАР-ТАСС: По този въпрос в България цари единомислие
Обновена: 22 апр 2014 21:55 | 22 апр 2014 21:45, Веселина Йорданова
152
Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

България ще направи всичко, зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток", е заявил в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин.

По думите му по този въпрос в България цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите. За нас "Южен поток" е важен проект", подчертал той.

Още по темата
Независимо от нашето желание да помогнем Украйна да се стабилизира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно дългосрочна перспектива едва ли ще бъде спокойна.

България и цяла редица други държави членки на ЕС не бива да бъдат заложници на тази нестабилност - политическа, икономическа, финансова. Затова ние на първо място поставяме интересите на европейските граждани, в това число и българските, и ще направим всичко, което зависи от нас, "Южен поток" да бъде реализиран, подчертал той.

Вярно е, че голям проблем за България и някои други страни членки на ЕС се явява фактът, че почти 100 процента от газа, който използваме, идва от Русия, затова за нас е важно да осигурим и други източници на доставка на газ. "Южен поток" обаче има друго предимство - той не сменя източника на доставката, но осигурява алтернативно трасе, заявил Вигенин.

Затова, ако говорим за енергийна сигурност, за нас е важно, че руски газ ще постъпва за България извън зависимостта от транзитни страни. От тази гледна точка ценноста на проекта за България е много голяма и затова ще направим всичко по силите си проектът да се реализира, заявил министърът.

България се надява, че ситуацията в Украйна няма да доведе до "допълнително влошаване на отношенията" между ЕС и Русия. "Трябва да видим как сегашната ситуация в Украйна ще се отрази на политическите и икономическите връзки между ЕС и Русия.

Разбира се, ние се надяваме, че до допълнително влошаване на отношенията и въвеждане на допълнителни санкции, в това число икономически, няма да се стигне, защото те ще доведат до ответни санкции и тогава бихме могли да влезем в спирала, която ще пречи на всички ни", заявил министърът.

Той разчита, че въпросите, свързани с Украйна, ще се решават чрез политически и дипломатически диалог, защото "всичко друго ще ни върне във времената, когато нямаше победители". "Преди всичко ме тревожи съдбата на украинския народ, който страда най-много. Когато говорим за диалог, за стабилизация - икономическа, политическа, финансова, говорим за един славянски християнски народ, който е близък и на нас, българите, а не за някаква политическа власт", подчертал Вигенин.

Българските власти полагат всички усилия, за да облекчат процедурата на издаване на визи за руски туристи, подчертал Вигенин.

По думите му в България работи система, която позволява издаването на многократни визи. Той напомнил също за десетките хиляди руски граждани, които са придобили недвижими имоти в България.

"За тях ние също въвеждаме визови облекчения, многократни многогодишни визи, за да могат да пристигат в България, избягвайки дългите опашки. Едновременно работим над подобряването на организацията на работата на консулските служби и заедно с това мислим да възстановим закритото от предишното правителство консулство в Екатеринбург, което също ще помогне на гражданите, които искат да посетят България", продължил министърът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
2
 
! Отговори
сони преди 9 години
От теб нищо не зависи заварихте една трьба и тя ще стой като паметник втори пьрви Белене
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма банка която да финансира нито АЕЦ Белене нито "Южен Поток".
109
3
 
1
 
! Отговори
мария преди 9 години
Газ за 600$ мерси Вигенин и партията му да положат усилия за връзка с Гърция С руснаците бизнес не
108
1
 
2
 
! Отговори
радо преди 9 години
Колко заводи се затвориха у нас заради цената на газта, но някои хора нали си вземат комисионната и ни бутат пак към русия
107
2
 
1
 
! Отговори
кони преди 9 години
Като знае съпартийците му колко много пари ще трябва да връщат на руската мафия начело с Пу-кин милиардера.То не беха рушвети, комисионни, за да ни продават газ на 500$А рускака мафия не бие, тя убива по най-жестиок начин.Хубавото е че Винегин няма да направи нищо и всичко ще се провали. Това е шанс да се оттървеме от комуниситческите ***
106
0
 
2
 
! Отговори
куби преди 9 години
"Това го повториха няколко пъти наши експерти", ***.Ба си наивниците, 25 години ДЕМОНкрация, не им отвори очите за РЕАЛНОСТТА.
105
0
 
4
 
! Отговори
киро преди 9 години
Шистов газ в България няма да се добива, не всявай паника !
104
0
 
3
 
! Отговори
ели преди 9 години
А, бе ***! Кой ще добива шистовият газ в България, та да струва $100.-?Ще го добиват американски фирми! На, нас като на нео-колония няма да ни се отпуснат кредити за развиване на крупни предприятия, та били те дори и за добиване на суровини!Американците ще ни продават нашият шистов газ на цена, с около 15 долара по-ниска, от тази на която сега ни по продава Русия! Примерно сега ако Русия ни го продава за $430, Шеврон ще ни продава нашият шистов газ по $415. Както сега западните търговски вер
103
3
 
1
 
! Отговори
еми преди 9 години
Собствения ни газ ще струва 100$ и тогава ще ни тръгне икономиката Това го повториха няколко пъти наши експерти
102
0
 
4
 
! Отговори
пешо преди 9 години
плюещите Вигенин:Защо като сте големи "ппатриоти" искате житницата на България да се замърси и да ядете скъпи и мухлясали пшеница и царевица и да ви продават СОБСТВЕНИЯ ви газ скъпичко?Ставате ли по-независими, ако южен поток минава през Турция и пак сте на руска газ.
101
0
 
2
 
! Отговори
мария преди 9 години
Кой на кого и как помага можеш да разбереш като сравниш например стандарта на живот в Северна и Южна Корея. Или ако се върнеш малко назад Източна и Западна Германия- толкова години след обединението западната част не може да изтегли източната до собственото си ниво. Което означава, че освен технологии и самото население е увредено до непоправимост.
100
1
 
1
 
! Отговори
радо преди 9 години
И как този поток ,който не е за нас ще ни помогне ,бе умник? Ти ли ще го плащаш? Какви американци бълнуваш? От 1944 тук са на власт само руски ***.
99
0
 
4
 
! Отговори
кони преди 9 години
Аз съм ЗА потока, американците никога и с нищо няма да ни помогнат те знаят само да опоскват това им е дългосрочната стратегия за развитие!
98
0
 
2
 
! Отговори
куби преди 9 години
Какво ще направят ли? Ще изтеглят поредния заем,ще продължат с изграждането на Южен поток,въпреки,че няма да се използва никога от никого,накрая ще откраднат парите,а народът ще плати цялото строителство заедно с лихвата по заема!!! Ето това ще направят!!! А може много по добри
97
0
 
1
 
! Отговори
киро преди 9 години
Не направлявай "потока" на руската армия. Те американците са се уплашили. Само щъкат по Киев, Азия, ,АфрикаСега проблемът е деветомайския парад в коя столица ще го провеждат и ги чакат откъде се сетиш, дотам са се докарали, че хвърлят на боб.
96
2
 
1
 
! Отговори
ели преди 9 години
Южен поток няма да имаЮжен път за руската армия същоБългарските политици да намерят алтернатива на русия
95
2
 
1
 
! Отговори
еми преди 9 години
Ти на кой свят живееш? Те *** вече са взели властта в Кремъл. По-зле от това няма накъде?
94
2
 
1
 
! Отговори
пешо преди 9 години
И ако сега все пак проблема е контролируем, защото Путин и Медведев поне са праволинейни и предвидими, не се знае какво би станало, ако в Русия след време някой откачан *** се изкачи на трона на властта.Стига толкова енергийна зависимост от Русия! Опасно е !
93
0
 
2
 
! Отговори
мария преди 9 години
Ако потокът мине през Турция, дали нашите американски приятели няма дя ни вържат към него. Какво тогава ти става с доставчика. Проблемът Украйна се сменя с проблема Турция.
92
0
 
2
 
! Отговори
радо преди 9 години
Това е ясно.Но откъде и кой ще ти построи газопровод?