ГЕРБ: Глобите на общините са политически мотивирани

Не са ясни критериите за налагане на санкциите
31
ГЕРБ: Глобите на общините са политически мотивирани
Томислав Дончев предупреди, че някои общини могат да спрат уличното осветление заради липса на пари. Снимка: Булфото, архив

Съмнения за политическа мотивация от страна на МОСВ при налагане на финансови корекции на общините по ОП "Околна среда" изрази Елен Герджиков от Националното сдружение на общините в Република България и председател на Столичния общински съвет.

Още по темата
Вчера на среща в МОСКВ стана ясно, че десетки общини ще трябва да върнат общо 129 милиона лева заради нарушения по проекти, финансирани по оперативна програма “Околна среда”. Проверките са извършени, след като през ноември миналата година Еврокомисията спря плащания по програмата, точно заради нарушения, а договорите са за последните три години.

Герджиков, водачът на евролистата на ГЕРБ и бивш министър по управление на еврофондовете Томислав Дончев, бившият зам.-министър в кабинета "Борисов" по околната среда и настоящ депутат Ивелина Василева бяха единодушни, че процедурата е сбъркана, нарушена е комуникацията между общините и държавата, предаде БТА.

Според тримата са неясни и критериите за налагане на санкциите, още повече, че за едно и също нарушение се прилага различен процент корекция спрямо отделните общини.

Проектите са минали множество проверки, специално тези за София - през ВАС, някои са писани от Европейската банка, има одит на Европейската комисия и други верификации и изведнъж на някого му хрумва, че може да си съчинява проблем и да решава собствените си такива за сметка на общините, коментира Елен
Герджиков.

Той отбеляза, че на разговорите вчера от МОСВ са се опитали да уверят кметовете, че целта на корекциите не е тенденциозна. По думите му обаче, след като минат всички процедури, включително и през ОЛАФ (каквото е изискването за проекти над 200 млн.евро), ще се види кой е прав.

Целта може да не е тенденциозна, но методите - да, заключи Герджиков. И добави, че управляващите се опитват да решат, първо, финансов проблем на държавата и, на второ място, да бъдат посочени за виновни определени общини, предимно с кметове на ГЕРБ.

От партията обаче се опасяват повече, ако такъв подход се превърне в нещо нормално, как в бъдеще ще се осъществяват проекти, тъй като няма сигурност, че няма да последват административни наказания по политически причини.

Изходът очерта Ивелина Василева - коригиране на системата чрез прилагане на плоска финансова корекция, която да бъде поета от държавата. Брюксел очаква от българските управляващи адекватни мерки до 27 май, напомни тя.

Томислав Дончев предупреди, че ако не се излезе от ситуацията, е реално някои общини през лятото да спрат уличното осветление, да затворят детски градини, защото не могат да си плащат. Все пак той прогнозира разрешение на проблема до към края на май. Това щяло да стане, ако не с доброто желание на българските власти, то чрез натиск от ЕК, но по-важното било кой ще плати за хаоса.

Дончев напомни, че общините по "Околна среда" изпълняват държавни ангажименти. Според него има сходство в матрицата при налагане на корекциите и при разпределението на парите за общините по програмата за развитие на регионите, но с обратен знак.

Водачът на евролистата на ГЕРБ добави, че много често един проект по ОП "Околна среда", например във водния сектор, е по-голям от бюджета на съответната община, 10-12 пъти повече и от собствените приходи на общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Тоя оправи Перник. Оправи и Габрово. Там каквото можа окраде в името на ГЕРБ а вероятно и в лична полза и сега остави кметовете да му опавят бакиите. каквото и да каже просто е невярно. Тая каша с еврофондовете я забърка той. Сега може само да приказва. Паев е обаче че за някой общини ситуацията е трагична но вината е лично в него. Нека да не бяга от отговорност.
24
1
 
3
 
! Отговори
Диджей Анти-Трол преди 9 години
Г-н философ Дончев стига сте спамели националният ефир с недомислиците си!
23
1
 
4
 
! Отговори
REDvayler преди 9 години
Герберите крадат релефно по общините си, а накрая плоска държавна корекция?!? Да, да, ама не! Да си носят отговорността!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли ? ....Ми защото сте крали и точихте пари от брашнения чувал/ народа/. Затова ще връщат !
21
2
 
3
 
! Отговори
pizza преди 9 години
герберастите с поредната си изцепка!!!!
20
3
 
4
 
! Отговори
ethernal преди 9 години
ГЕРБ са майстори в насаждането на напрежение. Случаят е много сходен!
19
1
 
1
 
! Отговори
Кристи преди 9 години
#Gega;; да не говориш за онзи, който пече кебабчета с Ролекс на лявата ръка?!?! :D:D
18
2
 
1
 
! Отговори
Gega преди 9 години
Те пък едни "напускащи"... отивам към още по-западащата партия на Бюреков
17
1
 
2
 
! Отговори
ГРОБ преди 9 години
#морски - не са ГЕРБ, а ГРОБ! ;) Партията на напускащите политици!
16
3
 
3
 
! Отговори
морски преди 9 години
ГЕРБ......Кои бяха тия!!!!!!!!
15
4
 
4
 
! Отговори
### преди 9 години
Tova sa kapani , koito o6te Borisov predupredi 4e se o4akvat ,
14
10
 
7
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Не знам кой какво работи, но с Евролистата БСП , ДПС , Цензурата и Атака показаха, че въобще не ги интересува какво ще става с България. Станишев , Сидеров , Бареков и Пеевски са водачи на листите и с никакви сладки приказки за народа не може да се обясни. Това показва , че само Б.Борисов наистина е патриот и мисли за силна Държава. Той също можеше да се пише водач, но предпочете да бъде честен с избирателите и никакви опорни точки на мутреса Моника нямат значение.
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберасткият плач е музика за моите очи.Добре че народът изхвърли некдаръниците от властта, до която се бяха докопали с много лъжи, включително и с Костинбродската печатница.
12
9
 
6
 
! Отговори
Габровец преди 9 години
Брех, нашето даскалче по философия и говорител от радиоточката как взе да разбира от управление на евро фондове? Или по- скоро му се услади управлението на евро-пари.....Абе Томито, поне един курс за счетоводител да беше завършил.....Иначе да краде от парите за улици- всеки може...ела си виж града отвъд главната....
11
7
 
5
 
! Отговори
Дедовия преди 9 години
Знаете ли защо Пеевски е предложен за евродепутат. Според дпс-бсп , щом като европейците дават толкова много пари - подарък за управляващите под форма на различни фондове, значи са много богати и ще направят специален бюфет с мега размери, а също от два реда на банките ще напавят един , за да може да мине нашата най-голема мутра.
10
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя индивид го били взели, понеже говори английски. Това за ГЕРБ е шокиращо. Иначе габровлии знаят за какво става дума. Айде по-полека с учудването!!! То бива, бива, но не всички хора са герберунгели...
9
9
 
10
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Знаете ли защо сърнецето Фидосова не е предложена за евродупетат-нямало такава вместимост на банките в европарламента,а и диетата и 7 в едно била непосилна за техния бюфет.
8
12
 
12
 
! Отговори
амет преди 9 години
Единствено партията,която народа изгони с камъни предсрочно от властта си позволи да лишава кметовете на другите партии от правото да усвояват пари от еврофондовете,като отклоняваше всичките средства за Бургас,Пловдив,В.Търново,Варна и още един два града и то с активното съдействие на този юнак-кандидат за евро депутат,който нанесе непоправими щети с калпавото усвояване на евро фондовете по тяхно време.Пищят като онодени девици,без грам срам и свян.
7
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб е бъдещето!!!
6
17
 
16
 
! Отговори
таван преди 9 години
Томиславчо е най-виновен за сакатлъка с Околна среда, сега да си мълчи