Орешарски назначава калинки-стръвници, укори Петков

"Критерият е лоялност към партийните ръководства"
39
Орешарски назначава калинки-стръвници, укори Петков
Румен Петков. Снимка: Булфото, архив

За скандални назначения алармира Плевен Румен Петков от АБВ, съобщиха от политическата формация. “Потресаващите назначения, направени от сегашната власт, са по-скандални от тези на ГЕРБ, те отговарят само на критерия "лоялност към партийните ръководства" и будят дълбоки съмнения за професионална компетентност”, заяви Петков.

„При ГЕРБ имаше калинки, сега имаме калинки-стръвници, захапали по два държавни поста“, коментира той.

Петков посочи като пример  Жанет Жикова, която изпълнява длъжностите на началник на политическия кабинет и на парламентарен секретар на регионалното министерство.

Според него новоизбраните членове на Комисията за защита на личните данни категорично не отговарят на ценза, изрично заложен в закона.

Петков посочи Цанко Цолов, един от предложените от вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев нови членове на комисията.

„Той няма висше образование нито по информатика, нито по право, става ясно от  биографията му, която е депозирал в Министерски съвет и Народното събрание. Човекът е завършил “Автоматизирани системи за управление на противовъздушната отбрана” във Военната академия, както и бизнес администрация в НБУ. Това няма нищо общо с изискванията на закона за информатика и право“, коментира Петков.

Цветелин Софрониев, също избран в Комисията, е завършил право в СУ, но вместо исканите десет години стаж на юридическа длъжност има едва пет - като главен юрисконсулт на община Своге, обясни Петков.

Според него председателят на комисията Венцислав Караджов, който има юридическо образование, също не отговаря на условията, защото по-голямата част от професионалния му стаж е като служител на международна организация в различни държави и като съветник по проект на немска и американска консултантска фирма в Македония, а Законът за съдебната власт признава юридически стаж в международни организации, но само ако са създадени по силата на международен договор, по който България е страна.

„Очевидно случаят не е такъв и министър-председателят подвежда Народното събрание, Народното събрание отказва да направи сериозен диспут и сме свидетели на безпрецедентна арогантност на определяне на членовете на Комисията за защита на личните данни, която ще постави под въпрос и в международен план способността на България да контролира тези процеси“, коментира Петков.

 „Аз ще направя всичко възможно да сезираме и международните институции, най-вече и въпрос на парламентарна воля е да бъде сезиран и Конституционният съд“, добави той.

Има и поредица от случаи на увеличаването на бордовете на някои от дружествата, обясни Петков и посочи за пример случай във ВиК-Бургас, където от трима души бордът е станал пет.

„В Русе мои приятели са назначени в бордове на ключови звена – Иван Иванов, доскорошен председател на общинския партиен съвет е назначен за член на борда на пристанището в Русе, Светльо Мичев, с когото сме изключително близки приятели, член на Съвета на директорите на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура - с филологическо образование, председател на Съюза на младата художествено-творческа интелигенция, но човек, който, според мен, е малко далеч от пристанищната инфраструктура“, посочи Румен Петков.

 „Не мисля, че пристанището в Русе трябва да бъде пристанище за партийни функционери“, коментира той.

„В Шумен имаме една серия от назначения, които задават немалко въпроси – Левент Ахмедов като зам.-областен управител, главният секретар на областта Бейнур Ахмед, Севджан Акиф – социалното подпомагане, Беркант Адилов – Областна дирекция „Земеделие“, Музафер Ехлиманов началник сектор на ИАРА в Шумен. Във Варна имаме редица назначения в ключови служби на председатели на общински партийни съвети на ДПС  и на БСП. Такъв е случаят с председателя на Аксаково на БСП на Областната служба „Земеделие“, Ерджан Себайтин от РИОСВ, председател на ДПС, Кадир Кадир от ИД „Флотски арсенал“ Муталиб Муталиб – държ. предприятие „Строителство и ремонт“ БДЖ. Имаме едно скандално предложение за ВиК-Варна...“, продължи с примери той.

„Имаме такъв тип професионални решения, които задават много въпроси по тези скандални моменти, и с вземането на две заплати, вероятно и бонуси... Това нещо Пламен Орешарски го прави със съзнанието, че обслужва нечии други интереси, против интересите на българското общество и българските граждани. Смутен съм от факта, че БСП вдигаше толкова шум срещу „калинките“, а в същност БСП и ДПС са тези, които увеличават състава на бордовете заради партийни назначения, назначават хора с доста спорна подготовка“, коментира още Петков.

Той е категоричен, че подобни назначения се правят, за да се решават вътрешнопартийни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
марко преди 9 години
Защо този юнак не престане да ни занимава с разсъжденията си. Има едни норми на поведение на бивши политици с които те сами трябва да се съобразяват. Да се понаведе малко, да почине и ние да си починем от напъните му да ни напомня за себе си. Другото си е дебелоочие и пренебрегване спомените от неговите "държавнически" пируети.
28
0
 
0
 
! Отговори
пики преди 9 години
Какво друго да каже пикаещият във фонтана? Видяхме го как се прояви като министър на МВР и приятел с братя Галеви. Абе Румен запалката. Нещо обаче все го дразни, та все се обръща критично към правителството
27
0
 
2
 
! Отговори
бифтека преди 9 години
Крайно време беше да се появи някой читав политически субект като Орешарски , а не някакви неграмотници , които ламтят само за пари и власт като пикльото
26
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 9 години
Тоя пикливец продължава да се набива в очи, вместо да се скатае - срама няма наглеца!
25
0
 
1
 
! Отговори
баба преди 9 години
Никогa не могa дa рaзберa, кaк и зaщо човек може дa дегрaдирa. Петков блaгодaрение нa БСП стaнa министър а сега плюе
24
1
 
1
 
! Отговори
смях преди 9 години
ХАХАХ. Пиянде, къде си бе ?!Май се прецака с това АБВ баце!
23
1
 
2
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Запалката е отново на висота. Евала!Не мога да отрека че е прав. Станишев прави точно това, в което обвинява Бойко. Винаги го е правил.
22
0
 
4
 
! Отговори
Бай Йордан преди 9 години
Другарю стани-шеф ти си най-тъпият и безотговорен лъжец и *** но ГОСПОД гледа и ти ще си платиш за всичко.Лошото е че още мои сънародници заради теб ще напуснат България, а и тези които сега назначаваш едва ли някой ще ги остави за дълго на тези служби. Жалко за тях че ти вярват.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само турци са на държавни службиЯвно обръчите от фирми се затягат
20
1
 
6
 
! Отговори
dp преди 9 години
Тоя е напълно непоносим (то не че поносимите БГ политици са по-добри де),но "калинки-стръвници" е добро попадение, ако той е авторът трябва да му сеотчете :D .
19
0
 
7
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 години
Тоя ме кефи :)))В неговия случай "боже, пази ме от приятели ...." е в пълна сила :))).Назначили приятелите му за шефове, а тоя седи и реве срещу тях и обяснява, колко са некадърни :)))
18
5
 
5
 
! Отговори
Сериозен преди 9 години
Румен Фонтана не го чета!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
калинките се грижат обикновените да са вътре в *** на МВР, а то да е престижно
16
8
 
5
 
! Отговори
Бандерата преди 9 години
До социолог :Не така , като гербаджия пак лъжеш и мажеш , като влашка *** - просто Борисов е един страхливец и си варди *** , страхува се да е в губеща позиция и в дебати и в губеща листа !А как го виждаш в дискусия - просто никакви шансове , срещу никого ....един с мания за Дон Карлеоне , а то ...въздух под налягане!!!
15
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кораба потъва и плъховете се разбягаха.. Станишко ,Ибрикчията и към Европа за Евродепутати, Местанчо напоследък хич не се чува.. мълчание . Що не си отивате при бре нали в Европа бяха гейовеи т.н. даже и за министър- председател се гласеше. На кого ще оставите Ореха.... на вълците ли..Бегайте че Бойко както ви насъбрал всичката злоба дето за година изсипахте ще ви се стъжни.
14
8
 
30
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Не знам кой какво работи, но с Евролистата БСП , ДПС , Цензурата и Атака показаха, че въобще не ги интересува какво ще става с България. Станишев , Сидеров , Бареков и Пеевски са водачи на листите и с никакви сладки приказки за народа не може да се обясни. Това показва , че само Б.Борисов наистина е патриот и мисли за силна Държава. Той също можеше да се пише водач, но предпочете да бъде честен с избирателите и никакви опорни точки на мутреса Моника нямат значение.
13
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 9 години
Сега,хора които са силно зависими от алкохола,които нямат никакво място в политиката,които само са се интересували как да си напълнят джоба от политиката,моля да не бъдат нагли и да изказват мнение.То трябва човек поне малко срам да има
12
3
 
7
 
! Отговори
гербаджия преди 9 години
А бе преди няколко месеца аз си мислех, че БСП на Станишев са големите гадняри, а тия от АБВ са по-малките гадняри. Нали уж Калфин е там, европейски настроения и прочие...Сега си мисля, че е обратното. Точно тия са големите гадняри! Тия са дето държат Държавна сигурност; тях ги държат руските интереси; лобират за Белене и т.н.Станишев си е обикновено ***. Него го е еня за ПЕС и такива работи и той предаде разните русофилски тъпотии заради интересите си в Пес.Затова се разцепиха БСП и АБВ!
11
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кофти е,че АБВ се готвят за мощна прегръдка с ГРОБ !
10
4
 
8
 
! Отговори
Спеца преди 9 години
Петков разбери , че с нелоялни калинки като теб и другите, които тепърва учите азбуката на Първан Ефенди известен и като Гоце Архара, че с нелоялните калинки в БСП са приключили !Виж в ГЕРБ продължават да се заграждат с такива и затова ще се издънят на изборите /както и Вие де/!Хайде изпикай се в мивката или ваната и си лягай !