Кабинетът прехвърли "жегата" към общините, обвини Дончев

"5 месеца след писмото на ЕК ситуацията не се разрешава"
Обновена: 24 апр 2014 14:05 | 24 апр 2014 10:28, Веселина Йорданова
38
Кабинетът прехвърли "жегата" към общините, обвини Дончев
Томислав Дончев. Снимка: архив, БулФото

Вместо да се видят ясни мерки за подобряване на контролната система на национално ниво, цялата "жега" се прехвърля при тези, които изпълняват проектите, при общините.

Така бившият министър по еврофондове и водач на листата на ГЕРБ за евродепутати Томислав Дончев коментира казуса с финансовите корекции по ОП „Околна среда“.

Още по темата
Дончев каза още, че всякакви опити проблемът да се прехвърля в миналото или в бъдещето „няма да ни изкарат от ситуацията“.

Той определи като „несериозни“ коментарите от управляващите вчера, че договори по програмата са сключвани само с общини на ГЕРБ и затова сега санкциите засягат най-много тях.

„Най-малкото пък в сектора „Околна среда“, където гоним ангажименти към европейското законодателство. Там договорите зависят от размера на населените места, а не от политическата гарнитура. Подобен подход никога не е следван, за разлика от това, което виждаме през последните месеци“, категоричен беше Дончев пред БНТ.

Той съобщи, че има случай, при който за един и същи пропуск едната община е получила санкция от 5%, а друга - 25% и допълни, че това е „нюансиране“ спрямо общините.

Дончев напомни, че Европейската комисия спря парите на България по Оперативна програма „Околна среда” в края на миналата година, след упреци за работата на контролната система.

Пет месеца след това виждаме какъв е опитът да се разреши ситуацията, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Крас преди 9 години
Много ги е яд ГЕРБ и Бойко, че изпуснаха властта и никога повече няма да я получат. Но така е най-добре за България, доста е опасно тези неадърници да се върнат на власт
35
0
 
0
 
! Отговори
Енчо преди 9 години
ГЕРБ и представителите им нямат право да говорят по теми относно кризата, защото те я предизвикаха и нямат даже честта да се изинят за нанесените вреди
34
0
 
0
 
! Отговори
Павел преди 9 години
Ако трябва да сме честни ГЕРБ в действителност са вновни. Тъй, че опорната точка не е далече от истината
33
0
 
0
 
! Отговори
Александра преди 9 години
ГЕРБ на 100% ще загубят тези избори, като ги гледам кой са си избрали за водач на листата, като прибавим и некадърния Цветанов оглавяващ предизборния щаб...
32
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Дончев, като един достоен представител на ГЕРБ лъже и говори глупости, все пак да не забравяме, че сигурно най-добрите в този бранш са го научили на некадърност - Бойко и Цеци
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Та това е точно опорната точка на ГЕРБ. Близо 4 години всеки ден Боко повтаряше, че за всичко са виновни от БСП и винаги с предишното правителство си измиваше ръцете.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази дива *** докога ще грухти? Писна ни от небивалиците му.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам една голяма и празна тиква. Явно Боко си избира да са като него.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Репликите са едни и същи, мени се само фейса "
27
1
 
2
 
! Отговори
. преди 9 години
Който твърди, че има нарушения, то следва и да си ги докаже, а не да раздава санкции на калпак, основно на несъгласни с политиката на нечия червена, основно, партия.
26
5
 
7
 
! Отговори
бако преди 9 години
Томиславе, пиле габровско със соросоидска закваска. Я кажи Томиславе, колко регионални фирми спечелиха поръчки по водния цикъл? Защо обществените поръчки отидоха в един определен кръг. Дали сегашната власт има общо с това разпределение на поръчките?
25
8
 
6
 
! Отговори
докера преди 9 години
Дончев едно не може да вдене или просто не иска да разбере. Санкциите на ЕС по отношение ОП Околна Среда са наложени, заради него и Нона Караджова.
24
7
 
5
 
! Отговори
дечо преди 9 години
3.5г правителството на герб не спря да се оплаква от предишните и да гради политиката си на тази основа. Докато за пъвата година и половина имаха някакво основание,което естествено не доведе до нищо, последните 2г си беше чист популизъм и казаното от този смехоран звучи меко казано нагло и абурдно.
23
5
 
5
 
! Отговори
кой преди 9 години
Основната ОПОРНА ТОЧКА в тая държава е ГЕРБаджийската опорна точка,че само БСП се води по опорни точки.Като вземеш Тиквата,Потника,тоя ***,стругарката Цецка,Дуловската флигорна,изобщо цялата шайка ГЕРБ,сякаш имат забит опорен *** в дирниците си.Бактъ от ОПОРНИ работи.За цяла България е ясна ОПОРНИЯ *** на ГЕРБ,а именно "ПАК НЯКОЙ ДРУГ МИ *** В ГАЩИТЕ".
22
6
 
5
 
! Отговори
1234 преди 9 години
Този е по-нагъл от Борисов! Нали Борисов оправдаваше некадърността си с предишните правителства. Докато при Орешарски, това почти го няма. Ей, нагла герберска ***! Лъжлива, крадлива, гнусна. И още има хора, които ги поддържат! Малко, наистина, но ги има. Пикльовците от "жълтите павета", например...Има-няма, няколко хиляди души, свинееха из София няколко месеца. С дейното безучастие на кметицата от ГЕРБ.
21
3
 
6
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Вчера небългарина Сатанишев в тесен пиянски кръг в Кърджали е казал:- Дано повече балъци се вържат на моите приказки за благоденствието в бъдеще време и да гласуват за БСП. Аз да си отида в Брюксел пък тука да се оправят както могат. Аден Азар си ме чака и ми е купил хубава къща.
20
5
 
7
 
! Отговори
Хулио преди 9 години
Хубаво е да се види колко некадърни ченгета има в ГЕРБ. Най-голямата *** от бившата ДС.
19
5
 
6
 
! Отговори
митов преди 9 години
Дончев е един от малкото качествени хора в ГЕРП и по негово време Европейските структурни фондове се управляваха добре,което е видно от докладите на Европейската комисия.Не бива да се винят отделни личности за цялостната политика на кабинета Борисов,а да се оцени коректно конкретната работа свършена от даден човек.Без да съм привърженик на политическа партия ГЕРБ ,смело заявявам,че той е добра българска кандидатура за Европейския съюз.
18
6
 
6
 
! Отговори
Пародия преди 9 години
Другарите да си спомнят 2008 година когато им спряха всички еврофондове , тогава за Дончев никой не бе чувал , а и нямаше как да се оправдават с предишните , защото влязохме в ЕС през 2007 година.Некадърното и крадливо столетниче , няма как да се промени.Този път обаче , за всичко ще се обвиняват ГЕРБ ,дори и за това , че спрямо март месец 2013 година , чуждите инвестиции са спаднали със 74% ,а Сергейко го измисли, че чужденците се страхували да не би отново да не дойдели ГЕРБ на власт затова
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изключително неприятна личност предизвикваща негативизъм!Не виждам нищо по-естествено и нормално от това да проверяват крадците какво правят с парите от фондовете,друг е въпроса,че подлогата на банкянския крадец явно има от какво да се притеснява.А нещо да каже господин компетентния по всичко за кмета и зам.кмета на Плевен?Шайката от ГРОБ иска да напълни Европарламента с най-обикновени крадци!