Партиите бойкотирали преференцията

ЦИК ще пусне клипове как да се гласува в бюлетината
Обновена: 24 апр 2014 14:05 | 24 апр 2014 10:04, Камелия Цветанова
8
Партиите бойкотирали преференцията
Снимка: Булфото, архив

Партиите, които приеха поправките в Изборния кодекс, с която преференцията се отбелязва в кръгче, а не в квадратче, очевидно бойкотират пренареждането на листата, разкритикува Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда по Нова телевизия.

Още по темата
Според нея ДПС поиска промените в бюлетината, която парламентът одобри, за да може да се води кампания сред избирателите да не се използва преференцията.

Цонева смята, че с високия праг за преференция на парламентарни и на местни избори на практика челните места в листите са бетонирани, но на евровота реално може да има пренареждане.

"Ако повече от 5% от хората отбележат предпочитан от тях кандидат, той автоматично отива на първа позиция", добави тя.

"Направихме анкета с политическите партии и нито една от тях не потвърди, че ще води образователна кампания за своите избиратели, която включва правото им да използват преференция, напротив, всички са изключително резервирани към тази възможност. Прочетох дори, че вече има спуснати директиви по места да не се посочват преференции, да не се преподрежда листата”, каза още Антоанета Цонева.

От ЦИК обаче се готвят да информират хората как да гласуват в бюлетината, включително как да отбелязват преференция.
 
"Днес ще бъдат гласувани техническите образци на бюлетината за евроизборите. До вечерта пък се раздават пакетите за тези, които искат да се включат в конкурса за заснемане на информационни клипове. Една от темите ще е какво е Европейски парламент и защо трябва да се гласува, а другата ще касае именно бюлетините”, обясни  зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева.
 
Освен това се подготвят листовки в огромен тираж, които ще бъдат предоставяни на всички областни представители.

"Хората трябва да изберат първо партията, защото каквото и да задраскат в кръгчето, няма да има никакво значение, ако не са отбелязали партията. Преференцията е в случай, че хората искат да пренаредят по някакъв начин листата на партията, за която са гласували", разясни още тя.

Пред всяка изборна секция ще има табла с имената на кандидатите, за да знаят гласоподавателите кого да отбележат в случай, че искат да пренареждат кандидатите в листата, добави Мусорлиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
32
 
! Отговори
call преди 9 години
bg narod ste se bori mirno za referendum - zatui prosto nema da glasuva. efikasno i eftino -bez boi i bez plakati. samo s lek humor kam tesi 17 partii.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви преференции са това, само на книга. Тройната коалиция сътвори тази глупост, за да не могат да я ползуват множеството от неграмотните, и ниско образованите хора в България, а те са на най-сигурните избиратели на БСП и сателитите им.Там си провежда и тайна политика на отрицание на преференциите, за да бъдат избрани посочените от партията хора.Те гласуват със затворени очи за своите и дори не знаят кого избират. Особено с този Пеевски е голям срам и абсолютна наглост.Крадливите милионери вън!
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
partii vsichki tia sa za raztrel .
4
0
 
33
 
! Отговори
but преди 9 години
Не е вярно, че събралият 5% отива автоматично на първо място. Това не бе прието. На първо място е имащият най-голям процент.
3
0
 
34
 
! Отговори
lekia преди 9 години
До Спонгии аз така смятам да го играя.
2
2
 
36
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Мазната евро...баница вече е увита в тавата и предстои да се...пече.На народът са раздали по една...вилица с преференция,ама до...опечената баница няма да ги...допуснат да бодат;тя е за тези,без...преференция.
1
1
 
37
 
! Отговори
Х преди 9 години
Да махнат цифрите от кръгчетата,избирателите да си редят листите.За разяснителна кампания-който не разбира значи не трябва да гласува.Той един начин на гласуване като не разбира как ще разбере от какво се нуждае държавата.