Прогнозират агресивна кампания с черен пиар "в български стил"

България ще се размине с европейския дневен ред, сигурни са социолози
Обновена: 25 апр 2014 14:10 | 25 апр 2014 12:00, Веселина Йорданова
39
Прогнозират агресивна кампания с черен пиар "в български стил"
Снимка: архив, БулФото

Европейската тематика ще остане на заден план в предизборната кампания за евровота, която ще бъде концентрирана основно върху вътрешнополитическата ситуация, коментираха анализатори, цитирани от БТА.

Според политолога Димитър Ганев от "Галъп интернешънъл" трябва да очакваме традиционна кампания в български стил - компроматна, с черен пиар. Няма да се спомене нито какво е бъдещето на Европа, нито какво е мястото на България в Европа, нито какво ще защитават нашите депутати в Европарламента, прогнозира Ганев.

Още по темата
По думите му компроматната кампания ще се разразява на фона на декларации от страна на партиите, че водят позитивна кампания. Може да не станем свидетели на преки очерняния на БСП към ГЕРБ и на ГЕРБ към БСП, но под повърхността ще текат именно такива неща, смята той.

Очаквах номинацията на Делян Пеевски да бъде събитие със сериозно значение в самата кампания и ГЕРБ да построи кампанията си върху личността на Пеевски и сатанизирането на ДПС, но по всичко личи, че това няма да се случи, коментира Ганев. ГЕРБ няма да използва тези настроения в хода на предизборната кампания, това е качествено нов и ключов момент, смята политологът.

Очаквах да видя по-агресивен и по-настъпателен Борисов, а виждам по-скоро един "беззъб" Борисов, който не търси остра конфронтация, коментира Ганев, като допълни, че отговорът на въпроса защо е така може да съдържа много хипотези.

Според него евровотът ще бъде прочетен единствено и изцяло в национален контекст. Той определи кампанията като изключително важна, защото резултатът от европейските избори ще даде отговор за перспективата на правителството след тях.

Ганев очаква след евроизборите "война на интерпретации". Нагласите сочат, че ГЕРБ ще бъде по-скоро с "едни гърди" пред БСП и това ще бъде разказът на ГЕРБ - победихме БСП, трябва да си ходят. Втората интерпретация ще бъде на БСП и ДПС, които ще кажат, че няма промяна в нагласите от последните парламентарни избори и могат да продължат да управляват, защото БСП и ДПС имат повече от ГЕРБ и Реформаторския блок, прогнозира политологът.

Тази война на интерпретациите, в която едните ще казват едно, а другите - друго, няма да позволи нито на опозицията да окаже допълнителен натиск върху управляващото мнозинство, нито управляващите ще успеят да се прелегитимират достатъчно добре, смята той.

Доц. д-р Антоний Гълъбов очаква трудна кампания. От една страна става дума за много важни избори за ЕС, а от друга българската политическа ситуация е изключително сложна.

Това ме кара да смятам, че кампанията ще бъде много агресивна, с използване на всички възможни средства по-скоро за очерняне на опонента, отколкото за представяне на някаква собствена теза, смята той. Според него като че ли повечето политически партии искат да има ниска избирателна активност, а агресивността на кампанията ще разочарова и ще откаже много хора от участие в изборите. Гълъбов очаква избирателна активност под 3 милиона души.

Според него по-радикално говорещите антиевропейски политици ще бъдат чувани много по-ясно, отколкото проевропейските.

Тези избори и изборните резултати няма да дадат отговор на сериозния въпрос в каква посока ще продължи България, те ще маркират само в известна степен етап в процеса на пренареждане на партийната политическа система, смята той.

Най-вероятно като цяло България ще се размине с европейския дневен ред като основни пунктове, като теми на дебат, прогнозира той.

„Големият проблем, който, струва ми се, много малко български политици ще решат, е как да говорят за бъдещето на България в контекста на европейския дневен ред“, отбеляза Гълъбов.

Затова анализаторът очаква политиците по-скоро да се разминат с европейските теми и да се концентрират върху вътрешнополитическата ситуация. По думите му все по-отчетливо е, че българският национален интерес съвпада със задълбочаване на европейската интеграция.

Независимо от това, българските политици много трудно артикулират вътрешнополитически теми в европейски контекст, коментира той.

Според него има сложен предизборен контекст, в който поради липса на компетентност политиците ще използват много повече агресия. Обикновено там, където липсва ясна политическа визия и послания, се появява агресивността в политическата комуникация, отбеляза Гълъбов.

Социологът Кольо Колев от „Медиана“ прогнозира "нормална кампания от българска гледна точка". Разбира се, ще има всякакви заигравки, компромати, но като цяло, очаквам нормална кампания в рамките на българската действителност, коментира той. Колев също е на мнение, че кампанията няма да бъде толкова европейска, колкото ще бъде концентрирана преди всичко във вътрешнополитическата битка.

Въпреки че изборите ще бъдат европейски, ще бъдат концентрирани върху основния въпрос - битката за властта. ГЕРБ ще се надява да се реанимира и да успее да вземе един глас над БСП, БСП ще се бори да не допусне това, коментира Колев.

Европейската тематика не вълнува толкова хората, но те се вълнуват кой ще дойде на власт в България, каза социологът. По тази причина и поради крехкото положение в Народното събрание вниманието се концентрира върху вътрешнополитическата битка.

В този смисъл тези избори служат като индикатор за това дали правителството на Орешарски е запазило достатъчно доверие и съответно има право да управлява или обратното, изгубило е доверието на обществото и евентуално ще се ходи на предсрочни избори, посочи Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
До Стига Глупости преди 9 години
зЗабравяш основния играч в компромати -- Г-н Бареков известен повече като ***, както и и г-н Пеевски със всичките си вестници пълни с противни измислици и помия.
31
1
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 9 години
Кажете директно, че БСП е партията която прави черен пи ар.Не намесвайте десните в типичните мръсотии на комунистите
30
1
 
1
 
! Отговори
Павел преди 9 години
Да Койчо, *** са. Ние сме 42 човека род - семейство. Еврейчетата от Пиреос ни взеха вече бащината къща, на съда и държавата им беше през патката. От нас всички 36 човека имаме право да гласуваме и сме решили ако не приемат този Мораториум да гласуваме всички за Делян Пеевски и ДПС. СДлед като всички други ни крадат, ще гласуваме за тези, които ненавиждаме.
29
1
 
4
 
! Отговори
висок преди 9 години
Пичове, такова мятане на екстременти ни очаква, че манипулацията Костинброд ще е като детска песничка.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КойчоКакъв Мораториум сънуваш бе Койчо, всички тези Евреи в Българската политика да не са сложени там теб да защитават. Те вардят банките, съдиите, ЧСИ-тата, които крадат за тях и друга подобна ***. Никакво гласуване за ***.
27
0
 
7
 
! Отговори
уж-избирател преди 9 години
Какви избори бе алооо? Те са си избрали който им е угодно!За вас лека танцова музика и да подписвате избирателни протоколи, че някой трябва да узакони онова, което ще стане по тъмно след изборния ден. А вие ще спинкате сладко!!!Не схванахте ли какво става с ЕГН-та и подписи?! *** ли сте?Бюлетината е АНОНИМНА!
26
1
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 9 години
Всички са ***, защо им вярвате. Какво стана с Мораториума върху принудителните вземания. Щяха да го гласуват преди Великден - до днес нищо. Само лъжат и мамят хората мръсниците - и БСП и Бареков и ГЕРБ и ДПС, всички са ***, която трябва да се провеси по въжетата.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така и така политиците ни са опръскани с кал и *** тъкмо ще се чувстват комфортно.
24
2
 
7
 
! Отговори
още по темата преди 9 години
Казано е в прав текст, черно на бяло, кратко и ясно - битка за Власт, естествено на фона на европейските тематики, които общо взето минават между другото, като фон на който ще се водят българските вътрештополитически битки и страсти, тъй като българите повече се интересуват от това кой и как ще ги управлява, тук и сега, в страната.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен Рублев и Волен Ибриков са едно и също лице продаващо България.
22
2
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
до Анонимен 17,напълно съм съгласен. Добре, че дойдоха на власт другарите експерти, та да живне малко тая икономика, да живне тоя народ! Ей го другарят Дилов-син поел на екскурзия към Червено море, а другарят Сайдеров редува Азия с Латинска Америка! Едно истинско икономическо чудо - вдигнаха еднократно пенсиите с 10% и вече няма свободни екскурзии 55+! Брависимо, хвала! Сега остава само другарят Бареков да обяви Народна република и ще вържем
21
3
 
2
 
! Отговори
Простосмъртен преди 9 години
До Анонимен (19)Със сопата също се стига до накъде, но не и до истината, цялата истина и само истината.А повторенията в един текст понякога са съзнателни. Такива са в моя случай. Съветът ми е да прибереш сопата.
20
1
 
8
 
! Отговори
До румен 221 преди 9 години
Смени дилъра брат, мозька ти е изпържен тотално. Атака умря! На родоостъпниците никой не прощава. Управляват ни турци и еничари а българите са малцинство в България.
19
4
 
0
 
! Отговори
А КОЙ ? преди 9 години
А кой ги вкарва в ЕП ? Я помислете, пък после се възмущавйте.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този път какъв пуч ще има? След последните избори в деня за размисъл това дето видяхме може да очакаме всичко от манолова, бареков, цацаров и службите. Ще стане това което дс реши.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма да се спомене нито какво е бъдещето на Европа, нито какво е мястото на България в Европа, нито какво ще защитават нашите депутати в Европарламента, прогнозира Ганев."Това е така, защото евродепутатите, които отидат в ЕП няма да свършат работа за 5 ст. Отива се за сладка заплата и партиен престиж, а от балъците (електората) се иска само да ги изстреля на тези позиции.
16
2
 
2
 
! Отговори
Простосмъртен преди 9 години
Прогнозират агресивна кампания с черен пиар "в български стил".Ако се каже истината, цялата истина и само истината, това ще ми помогне да гласувам информирано. И българският стил ще е защита на човешкото ми право да знам истината, цялата истина и само истината. От тук нататък вотът ми ще завиди от мен, от това, колко ми е нужна в живата истината, цялата истина и само истината.
15
1
 
2
 
! Отговори
Сериозен Политик-БГ преди 9 години
Кво ви пука матряла?Позитивна негативна дрън дрън-то Държава няма вие тук си преливате от пусто в празно.Винаги ще има Народни Избранници набийте си го добре в канчетата това с цената на всичко защото ако не сме ние гладни ще изпукате.Трябва някой да ви управлява а мисля е ясно кой-Неолибералния-Демократичен модел на Приватизация както намаляване на заплати и публичен сектор защооотооо е крииииизааааа(за вас).Вие нямате избор като матрял-нали разбирате това?Ние си купуваме и нагаждаме гласовете!
14
0
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Социолозите открили топлата вода. Вече не била толкова студена и можели да се къпят всеки ден, а не веднъж годишно. Ами, естествено, че кампанията ще бъде само с компромати. Аз много избори съм видял и нито веднъж нямаше честна и идейна битка. Нито веднъж не е имало аргументи, идеи, програми. Партиите се бореха и се борят само с едно единствено оръжие - "а ти какво направи преди еди колко си години, как се провали еди къде си, докато аз постигнах това и онова".Наплюй другия, за да останеш чист.
13
2
 
7
 
! Отговори
dan преди 9 години
Кольо мамин това правителство не е спечелило доверие че да има какво да губи