Младежката безработица намалявала от началото на 2014

Ласло Андор: Парите от ЕС за социални дейности ще се увеличат
Обновена: 12 май 2014 17:25 | 12 май 2014 17:22,
10
Младежката безработица намалявала от началото на 2014
Ласло Андор. Снимка: БТА

Позитивни данни за подобряване на ситуацията с младежката безработица от началото на годината бяха представени по време на дискусия в Народното събрание, в която участие взе комисарят по въпросите на заетостта Ласло Андор.

Според депутата от Коалиция за България Корнелия Нинова към март 2014 година безработните младежи до 29-годишна възраст са 73,8 хил. За същия период на 2013 година без работа са били над 80 хил. младежи. Към края на март над 10 хил. младежи са започнали работа на първичния пазар, като 3 хил. места от тях са временна субсидирана заетост.

Още по темата
Мерките за субсидиране на младежката заетост бяха посочени като един от успехите на правителството по отношение на борбата с проблема. Корнелия Нинова отбеляза и договорите за стаж, възможностите за чиракуване, кариерно ориентиране още в средното образование и т.н. като промени в полза на решаването на проблема.

Според Камен Колев от БСК обаче субсидираната заетост трябва да бъде временна мярка, за да не "привикнат определени социални кръгове" и да разчитат единствено на държавата да намерят работа. В тази връзка той предложи за по-голям ефект парите да бъдат отпускани на частния бизнес, а не на общините, които по презумция създават временни работни места.

Предложение на бизнес организацията е и за повишаване на квотите за студенти в инженерни специалности, здравеопазване и педагогика.

Бившият министър на труда Тотю Младенов не се съгласи с представените данни. Според него през зимните месеци безработицата сред младежите от около 28% се повишава до 30 на сто. Спрямо миналата година икономическата активност в страната е намаляла със 17 на сто, което е довело до 1% ръст на безработните лица у нас.

За младежите в бюрата по труда е въведен нов подход. В бюрата вече има подготвени експерти, които консултират точно безработните младежи и ги запознават с възможностите за започване на работа, посочи от своя страна зам.-министърът на труда Росица Янкова. По нейни данни през май и юни още 8 хил. младежи ще започнат работа, като работните места са част от устойчива заетост.

"От началото на годината 15 хил. млади хора са започнали устойчива работа, това е изумителен резултат - с над 6 хил. повече спрямо същия период на миналата година", заяви още Янкова.

През новия програмен период България ще получи с 20% повече пари от Европейския социален фонд, съобщи по време на дискусията комисар Андор. Това увеличение е всъщност свързано с отпуснатите средства по Европейския гаранционен фонд за младежка безработица. За целия ЕС средствата по този фонд за 2015 и 2016 година ще бъдат 6 млрд. евро.

След 2016 година ще бъде анализирано как са били разходени тези средства и дали да бъде отпускано допълнително финансиране. Отражение ще имат и икономическото възстановяване на общността, освен представянето на отделните държави, членуващи в ЕС.

"Безработицата, особено младежката, е свързана с дългата рецесия", коментира Андор. Той посочи данни от Евростат, според които безработицата като цяло е 11%, а в еврозоната - около 12 на сто. "Тези нива са недопустими", обясни още той и допълни, че ако не бъде ликвидирана младежката безработица, това ще подкопае икономическите устои на страните. Затова са нужни всеобхватни политики.

Комисарят отбеляза и един специфичен проблем за България - големият брой младежи, които нито учат, нито работят. "Младежката гаранция" може да помогне за решаването на този проблем, убеден е той. От средствата по този фонд ще могат да се възползват региони с над 25% младежка безработица. "Пет от шестте български региони попадат в тази категория и може да се възползвате от средствата", допълни Андор. Той препоръча още и продължаване на пенсионната реформа, интегриране на ромите и помощ за интеграцията на хората с увреждания на пазара на труда.

От младежкия форум към КНСБ обаче посочиха, че липсва достатъчно информация за тази програма сред младежите у нас. На сайта на Агенцията по заетостта последните данни по програмата са от декември 2013 година и няма актуализация на информацията, посочи Алексиева от организацията. "Младите хора не искат да четат доклади от по над 50 страници, а кратко и ясно да им бъде обяснено къде и каква работа могат да намерят", допълни тя.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Борис преди 9 години
Е как няма да намалява, та нали се правят кадрови назначения само от Младежките Структури на БСП, без опит, знания и компетентност! После защо било некомпетентно правителството...!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина вярно е! Младежката безработица силно намаля в България през последните години,защото повечето от моите приятели и връстници си намериха работа навън. ****ка ви и отр*пки м*ъсни!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VVqrno e che bezraboticata namalqva,sled kato samo romite sa na rabota a Balgarite choplqt semki na peikite!
7
1
 
10
 
! Отговори
Sam преди 9 години
Това си е платена предизборрна статия!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tova e zashtoto poveche mladi hora sa se iznesli izvyn granica.
5
1
 
7
 
! Отговори
маша преди 9 години
Уволниха брутално Ренета Инджова , за да могат сега да си съобщават статистически / натъкмени / данни.Има ли някой да им вярва?Тези данни ми приличат на онези от статистиката според които в страната няма инфлация/ след уволнението на Инджова/. Сиренето " Елит " от 7.10лв за кг , стана 9.80лв за кг. Няма инфлация. Да не говорим за другите стоки от първа необходимост.Наглост!
4
1
 
9
 
! Отговори
аоа преди 9 години
Леле-леле! Щом някой комундрел си отвори устата започват да изтичат лъжи. А дали наесен ще отчете, че безработицата се увеличава. Със сигурност не.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ei kvose pravite 4e ne znaete zashto e namalala bezraboticata shtoto terminal 1i 2 se iznese naroda neznam do 3 ;4; godini koi shte ostane v tazi giayrska darzava
2
1
 
17
 
! Отговори
НАМАЛЯВА БЕ преди 9 години
НАМАЛЯВА щото хората се изнасят към по богатите държавици тоя МАДЖАР да лъже техните си хора да го набият едно хубаво
1
1
 
16
 
! Отговори
пешо преди 9 години
Започва туристическият сезон- сервитьори , камериерки, *** , чистачки , кухненски персонал,продавачи и продавачки, пазачи .Намалява уж безработицата.Тези вярват ли си като изнасят такива данни?Какво ще правят тези млади хора през другите сезони и спечеленото ще им даде ли възможност да преживеят до другото лято?Дрънканици на празнодумци!