Законодателни промени за контрол върху оръжията мисли Мерджанов

Комисията по вътрешна сигурнос в НС ще се запознае с доклада на прокуратурата
20 май 2014 16:15, Анисия Иванова
36
Законодателни промени за контрол върху оръжията мисли Мерджанов
Атанас Мерджанов. Снимка, архив: Булфото

Председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов е помолил пълният доклад на прокуратурата за притежанието на огнестрелни оръжия от български граждани да бъде предоставен на вниманието на депутатите от комисията с оглед на евентуалната необходимост от законодателни промени, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

Още по темата
Повече от 211 хиляди издадени разрешителни, над 340 хиляди огнестрелни оръжия и почти половин милион боеприпаси са количества, които будят тревога и представляват потенциална опасност както за гражданите, така и за националната ни сигурност, е заявил Атанас Мерджанов по повод на оповестените днес от главния прокурор данни.

По думите му ловът, самоохраната или частната охранителна дейност са без съмнение валидни основания за притежание на огнестрелно оръжие, но те не могат да бъдат оправдание за конституиране на огромни частни арсенали.

Разумните законодателни решения няма да отнемат възможността гражданите да упражняват своя занаят или хоби, а трябва да създадат предпоставки за по-строг контрол и да ограничат вероятността от злоупотреби, е отбелязал Атанас Мерджанов.

Според него в диалог с отговорните институции и гражданските организации могат да намерят балансирано и работещо решение.

Проверката на прокуратурата, назначена вследствие на трагичния инцидент в Лясковец, внася яснота в една доста занемарена сфера на обществените отношения, а именно - кой, колко и какви оръжия притежава, е отбелязал Мерджанов. Той е посочил, че обобщените данни са солидна основа за сериозен анализ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
AK преди 9 години
Точно НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ и СИГУРНОСТТА на законопослушните граждани се гарантират от притежанието на законно оръжие от съвестни граждани! Или поне така е в демокрациите, в тоталитарните режими цари ограничаване! Смешни и жалки популистки напъни, след като някой по веригата не си е свършил работата....и лясковско *** се е ударило във вентилатора...
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябва да се наложи и забрана на бактериологичните и химически оръжия.искам да докладвам:комшията таи кисело( отровно втасало нервопаралитично) зеле в бидон.от миналата година.ще се оплача в Брюксел
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ограничаването на правото на гражданите да притежават оръжие е изключително характерно за тоталитарните режими.Историческата справка не е никак трудна.
27
0
 
1
 
! Отговори
Гласоподавател преди 9 години
Аз да питам като *** гласоподавател за какъвто явно ме смята Мерджанов: И как по-точно заплашват националната сигурност?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не очаквах от г-н Мерджанов толкова некомпетентно изказване за националната сигурност и безопасността на гражданите.Очаквах доста по-интелигентен коментар от един председател на парламентарна комисия.Тази позиция ми прилича на средношколски опит за есе.
25
0
 
2
 
! Отговори
Байо преди 9 години
Да бе, много били - по 1.5 оръжия на човек, че то за лов си трябват поне по две оръжия - гладкоцевно и нарезно, дейност се симулира само...И с какво един човек е по-опасен с пет пушки вместо с една?Тъй или иначе можеш да ползваш само по едно оръжие наведнъж.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако иска да разоражава някой тоя скапан тумбак, нека разоражи ченгетата, и да ходат само с палки по служба. Да не пипа народа, тоя долен продажен, саботажен комунист!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страх ги е, страх ги е, СТРАХ ГИ Е ТИЯ МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛИ!!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и още:да се забрани притежанието на хладно оръжие ,ножове и вилици.да се проведе акция и да се проверят всички които носят прашки и ластици.всички да са без маникюр.да се регистрират типовете с обратна захапка.не убива оръжието а човека!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koi go kazva ,ami ti si zatvora be............
20
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
господа докато има магазини с огнестрелни оръжия с разрешително и без разрешително , българинът ще се въоражава , ВСЕКИ ЩЕ СТАНЕ РАМБО АКО НЕ СЕ НАМЕРИ РАБОТА ЗА ГЛАДНИЯТ НАРОД , НАРОДА НЕ КРАДЕ , ЗАЩОТО ИМА КАТО ВАС НАРОДА , КРАДЕ ЗА ДА СЕ НАХРАНИ , И ТОВА НЕ ГО ОПРАВДАВАМ , МИЗЕРИЯТА ПРАВИ ХОРАТА ПРЕСТЪПНИЦИ , А БОРБАТА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ РАЖДА ТЕРОРИЗМА .
19
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
"Само робите ходят без оръжие"--Томас Джеферсън
18
0
 
2
 
! Отговори
ЕЕ то се знае преди 9 години
ТОЧНО СЕГА ТАЗИ ПАСМИНА ДА ПРИЕМЕ ЗАКОН ЗА СВОБОДНО ПРИТЕЖАНИЕ НА ОРЪЖИЕ, СВОБОДНО ПРИТЕЖАНИЕ НА НУЖЕН НАРКОТИК .само не разбирам кои е с 4ервен фес и кои ГЕИ
17
1
 
0
 
! Отговори
ее дооо преди 9 години
пита ли татко си преди дасе изкажеш малкия ако срещнеш и ниякои ГЕИ питаи и него ....мнението си го НАЛАГАИ НАД СЕБЕ ... дечко..
16
0
 
2
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 9 години
ХАЙДЕ БЕ !!!! МЕРДЖАНОВ МОЖЕЛ ДА МИСЛИ !!!!! ВЯРНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ,ЧЕ И ПРИ *** ПРОТИЧА НЯКАКВА МИСЛОВНА ДЕЙНОСТ ! ОСТАВА ДА ВИДИМ ОСТАНАЛИТЕ *** В ПАРЛАМЕНТА ДАЛИ ЩЕ ЗАЦЕПЯТ !?!?!
15
0
 
3
 
! Отговори
до преди 9 години
закон за контрол на оръжието само ще важи за вашите симпатизанти ,когато се приемат така законите ИМАТ ДЕИСТВИЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО КЪМ ПОДКРЕПИЛИТЕ ТАЗИ ПАРТИЯ....а през това време другите са свободни граждани .......някои ще ми казва какво трябвало...има жълт отенък около......
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато имах оръжие законно крадците се страхуваха от мен нищо не ми изчезна. Никой не съм плашил. Цецко нареди да ни го оберат защото не ни трябвало и ни го отнеха най брутално въпреки че си платихме за продължаване на разрешителното. Сега къщата на село е скелет всичко обрано.Това е полицията. сега
13
0
 
3
 
! Отговори
festo преди 9 години
Мурджо,..... ти оправи Yambol, та сега си хукнал да оправяш закони..... Ба си какво самочувствие имат провинциалните навлеци.....
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
S MOTIKA MERDJANOV 6TE TE TREPEM . SPOKO NEMA DA BADE S PISTOLET . ZA TARTEI KATO TEB NE HABIM OLOVO . TO E STOKA CENNA
11
0
 
8
 
! Отговори
смешници преди 9 години
смешници,пълен *** сте ама и народа си заслужава жалките управляващи що не прибрахте оръжието навреме,а чакахте две години след изтичането на разрешителното а сега ми правите кампанийни акции жалки сте