Електоратът на БСП ще бъде различен на парламентарни избори

Анализатори за ниския вот на левицата на изборите
28 май 2014 07:30, Александър Попов
59
Електоратът на БСП ще бъде различен на парламентарни избори
Снимка: Булфото

Голямата изненада на евроизборите е разликата между ГЕРБ и БСП и ниският резултат на социалистическата партия, коментираха за БТА анализатори. Според тях част от "червените" избиратели просто не са отишли до урните.

Големият брой хора, използвали преференция, също леко ги изненадва, макар и до известна степен да са го очаквали. Анализаторите допускат, че вероятно поведението на електората на БСП би било по-различно на едни парламентарни избори.

Политологът Димитър Ганев от "Галъп" коментира, че на тези евроизбори БСП просто не е успяла да изкара избирателите си да гласуват. Една от причините според него е в разцеплението на БСП и създаването на АБВ. Това не доведе до електорален, а по-скоро до психологически ефект - електоратът на БСП не искаше да заема страна в тази ситуация, уточни той. Ганев обяснява разликата и с позицията на БСП по конфликта в Украйна, която по
думите му е контрастирала с нагласите на традиционно русофилския електорат на социалистическата партия. Друго обяснение той вижда и в това, че хората не смятат, че има сериозни действия от страна на правителството за подобряване на живота им.

Ганев е изненадан и от високия процент на преференциален вот. Това е много добра, положителна стъпка в нашата
демократична гражданска култура, коментира той. Този модел, изглежда, работи и това може да бъде моделът, по който да се правят и парламентарните, и местните избори, смята политологът. Според него предсрочни парламентарни избори са неизбежни, но не е ясно кога ще се случат.

Политологът отбелязва като интересен елемент, че в Европа има тенденция на засилване на крайната десница и евроскептиците, а в България няма такова явление. Според него причините са, че това пространство у нас е разединено, че част от патриотичния вот е взет и от "България без цензура", както и че в България все още няма почва за евроскептицизъм - доверието към ЕС се запазва непроменено от 2006 г. досега.

Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, който преди изборите прогнозира преднина на ГЕРБ, също каза, че основната изненада на изборите е бил ниският резултат на БСП. Получи се някакъв срив в последните дни, който не можахме да разпознаем предварително, коментира Павлов. Той вижда същите възможни причини - позицията на БСП за Украйна и появата на АБВ, но няма отговор на въпроса защо тези нагласи на избирателите не са проличали в проучванията. Имаше и други проблеми, свързани с прогнозите, доста социологически агенции изобщо не познаха реда, в който се класираха политическите сили, посочи той.

Павлов допуска, че по всяка вероятност поведението на избирателите на БСП би било различно на парламентарни избори. Очевидно е, че тези избиратели са недоволни от БСП и по някакви причини я наказват, но това наказание се прилага в момент, в който това не застрашава властовите позиции на БСП, коментира той. Ако има национални парламентарни избори, е много вероятно тези, които не гласуваха на европейските избори, да излязат и да гласуват, смята Павлов. Той обаче допълни, че тогава ще гласуват и периферии, което означава, че ще се увеличи и резултатът на други формации като ГЕРБ и Реформаторския блок. Това, което се видя, че разделението в българското общество продължава, привържениците на правителството, които гласуват за БСП и ДПС, са почти равни на явната опозиция, коментира Павлов.

Според него въпросът за или против правителството, за или против предсрочни избори, не е получил ясен отговор. Той не изключва възможността за предсрочни избори, но смята, че едва ли ще са тази есен.

Кольо Колев от "Медиана" отбеляза, че разколебаването на електората на БСП тече в продължение на доста време и в резултат на това твърдите избиратели "омекват", като в крайна сметка са си останали вкъщи и не са гласували. Той също смята, че причините са свързани с позицията на БСП за Украйна, с появата на АБВ - не с гласовете, които вземат, а по-скоро във вътрешното разколебаване на избирателите, както и с коалицията с ДПС.

Според него левият електорат би бил по-мобилизиран на парламентарни избори и резултатите биха били по-различни от тези на евроизборите. Колев каза, че е трудно да се прогнозира дали ще има предсрочни избори. "Атака" не е заинтересована от това, ДПС се чувства удобно и силно в позицията, в която е в момента. Друг е въпросът дали и доколко и нервите, и търпението на БСП ще издържат и дали те няма да отидат на предсрочни избори, смята Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
37
 
! Отговори
Kuncho преди 9 години
Този Колю Колев, как не го е срам след тези "точни" прогнозида се изявява като социолог!Срам!
43
1
 
34
 
! Отговори
Stealth преди 9 години
Аз не мога да разбера кое точно е "голямата изненада", като БСП на евро-изборите 2009 година имаха точно 476618 гласа (18,50%), а ДПС - 364197 (14,14%). Сега имат и двете по около 400000 гласа. Изводът е, че БСП малко е разхлабила редиците, ДПС - малко стегнала. Останалото е платена социология и пропаганда. Колко точно искате да гласуват за БСП, след като електоратът им масово не прави разлика между ЕС и ЕК? Случаят с Момчил Неков е красноречив...
42
2
 
34
 
! Отговори
до син преди 9 години
Вие вече унищожихте страната, та нищо не остана от нея. И за протокола, вашият *** подари Лукойл на руснаците. А вашите конституционни съдии 1991г. гласуваха, че дпс е законна партия.
41
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурен съм в това ! На следващите избори електоратът на БСП ще са младежи до 30 г, безработни и без образование ,от малък град или село, предимно от гетата. Какъвто сега е този на ДПС. ДПС няма да имат нужда от него ,щото ще си имат тогава автобуси с туристи, и тия ще бъдат насочени към БСП. Нищо добро не ни очаква
40
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Електоратът на БСП ще бъде различен на парламентарни избори"От БСП са си купили статия.Ще им се електората да е различен. Ама какво си посял - това ще пожънеш. Станишев изстисква от пръстите си избиратели с пропаганда подкрепена от лъжи. И му се връща. Хората виждат истината и не желаят този подмолен глупав политик. За да оправдае това Станишев естественно наема "политически експерти" и "анализатори".Като се провикне в Балкана Сергей "Сергеййй" и ехото му връща "Гей, гей, гей"
39
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно Серж ще се надява на предсрочни избори да са с бюлетина номер 1.
38
2
 
36
 
! Отговори
да бе преди 9 години
Същите неграмотници ще са и тогава.
37
1
 
36
 
! Отговори
TPE3BEH преди 9 години
До 40: Не трябва да се самозалъгваме - точно обратното става. С всяка изминала година все повече *** навършват 18 години и съответно електоратът на БСП и ДПС расте!
36
0
 
39
 
! Отговори
TPE3BEH преди 9 години
Да, различен ще е - спонсорите ще развържат по-щедро кесията, за да може БСП да купи повече *** гласове. Все пак евро-изборите не са толкова важни за пълненето на партийната касичка. Не става далавера в Брюксел...
35
2
 
40
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Както и да въртят кабинета Орешарски е все едно кучето да си гони опашката-върти се в кръг и нищо. Този парламент е с изчерпана енергия за работа. Предсрочните избори ще отпушат политическата криза. Няма значение кой ще спечели само да не е БСП или ДПС. Тези две партии са проклятието на България и носят само нещастие и бедност.
34
4
 
36
 
! Отговори
ЧЕРВЕН преди 9 години
За пръв път не гласувах за БСП. Гласувах за АБВ.Заради Станишев.Да постъпи като Виденов да се оттегли. ама и Първанов да се еттегли.Да се избере млад лидер и на следващите избори сме първи.Това е гаранция и помнете!!!
33
12
 
41
 
! Отговори
езависимн преди 9 години
не съм социалист и никога не съм гласувал за тях. Но като гледам каква помия има в политическата, палитра мисля че те най свестните в помията. Зарежи тези мерачи за дядовците и бабите , а брой и избирателите с протестен вот.Да имаш 1/3 от 1/3 от ВСИЧКИ избиратели , си е пълен крах за ГЕРБ.
32
3
 
34
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
До ДЕРЗАЙТЕ ТЪПАЦИАБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО КАЗАНО!!! БРАВО, ЧЕ СРЕЩНАХ В ТИЯ ФОРУМИ ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК С ОЧИ НА ГЛАВАТА!! ПО-ГНУСНА, ПОДЛА И НАГЛА ГАД ОТ ТИЯ ХОРА НЕ БЯХ СРЕЩАЛА!
31
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че с всяка година електоратът на БСП намалява!Постепенно си отиват бабите и дядовците, които копнеят по своята младост, свързвайки я с партията, която е управлявала тогава!След още 10-20 години БСП-то няма да може да прескочи и 4% бариера!
30
2
 
43
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Както и да въртят кабинета Орешарски е все едно кучето да си гони опашката-върти се в кръг и нищо. Този парламент е с изчерпана енергия за работа. Предсрочните избори ще отпушат политическата криза. Няма значение кой ще спечели само да не е БСП или ДПС. Тези две партии са проклятието на България и носят само нещастие и бедност.
29
0
 
37
 
! Отговори
художника преди 9 години
До ДЕРЗАЙТЕ ТЪПАЦИА кои са умните според теб ? Щото и аз съм от тъпите, та да ме светнеш !
28
1
 
46
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Не трябваше ли вече Сергейчо да си подаде оставката от всички постове и да си ходи при октоподите Трактора, Роман Василев, Цв. Василев и сие ?Сергейчо, хората с морал , чест и достойнство си подават доброволно оставките, когато загубят избори и кредита на доверие от избирателите . Или властта е самоцел за теб ?С отвратителното си и нагло поведение Сергейчо САМО доказва, че е един диктатор, който няма да се откаже от властта на никаква цена . А някой да е чул някой диктатор доброволно да се отказал от властта в името на демокрацията и човешките ценности ?
27
1
 
41
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Видяхме, че октоподът Сергейчо Сталинишев дори не е първи и в собствената си партия, сиреч неговите избиратели му удариха един много силен шамар . Какъв ти шамар ? Това си беше направо червен шут ...Др. Йотова, която е част от статуквото на сталинишевата мафия, къде беше, когато въпросният младеж беше поставен на 15 място в листата му ? Или този младеж трябваше да играе само ролята на статистик, а октоподът Сергейчо да обира лаврите на победата ?Сергейчо вече не печели избори в собствената си партия, а да не говорим за избори в БГ и Европа . Не трябваше ли вече Сергейчо да си подаде оста
26
2
 
40
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Както и да въртят кабинета Орешарски е все едно кучето да си гони опашката-върти се в кръг и нищо. Този парламент е с изчерпана енергия за работа. Предсрочните избори ще отпушат политическата криза. Няма значение кой ще спечели само да не е БСП или ДПС. Тези две партии са проклятието на България и носят само нещастие и бедност.
25
0
 
41
 
! Отговори
художника преди 9 години
България ще се оправи, когато всички разберем, че и да не гласуваш все някой ще управлява.При положение, че имаше 30 партии и коалиции в бюлетината и да казваш, че нямаш избор и затова не гласуваш си е просто безхаберие и невежество. Големите партии насаждат тази мисъл в главите ни, за да ни стрижат до безкрай независимо кой ще спечели.