Възродителният процес - форма на етническо прочистване? Некоректно е

Няма заигравка с етническата карта, сигурен е Красимир Янков
Обновена: 7 юни 2014 17:01 | 7 юни 2014 13:37, Красимир Ангелов
266
Възродителният процес - форма на етническо прочистване? Некоректно е
Красиимр Янков. Снимка: БСП

Терминът "форма на етническо прочистване", с който се свързва т.нар. Възродителен процес, не е коректен, обяви пред Нова телевизия депутатът от Коалиция за България Красимир Янков.

"Все пак, връщаме се във време, в което социалното устройство в България е било малко по-различно. Става въпрос за въвеждане на именна система. Не са били карани хората да променят религиозните си убеждения. Това са наши братя, наши сънародници, които ние така сме ги приели и не сме демонстрирали нищо, което да отрича това, което казвам“, посочи Янков.

Повод за коментара му стана спор между управляващите партии БСП и ДПС, които се сдърпаха преди ден заради предложение на „Атака“, свързано с Възродителния процес. Оказа се, че седем депутати от БСП са подкрепили в парламентарната комисия за правата на човека искане на "Атака" да бъде отменена декларацията, с която 41-вият парламент осъжда морално "възродителния процес".

"Във връзка с вчерашното гласуване все пак ви обръщам внимание, че терминът "форма на етническо прочистване“ не е коректен", подчерта социалистът и продължи:

"Ние като партия имаме своето поведение, отношение и сме го демонстрирали. Извинихме се за начина, по който са се случили в голяма степен процесите точно в този период, но все пак става въпрос за смяна на имената. И в момента има голяма част от българските турци, които си сменят имената, тръгвайки за Европа”.

На въпрос дали това не е заигравка с етническата карта, Янков бе категоричен, че никой няма намерение да прави подобно нещо.

"Ние сме коректен, лоялен партньор и до този момент сме го доказали и в отношенията си с ДПС. Неслучайно ние сме предпочитан партньор, включително и за извънпарламентарни партии, които имат претенциите утре да бъдат в парламента. Най-желаната партия за коалиция и за взаимодействие е БСП“, заключи Красимир Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава малка България се помисли за "нещо" и беше в тотална изолация от света, сега е в интензивно отделение.
221
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ВИ ПОПИТАМ, ВСЕЗНАЙКОВЦИ, ЗАЩО ПРЕИМЕНУВАНЕТО Е ПРЕЗ 1983-84 ГОДИНА, А ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ- 1989 ГОДИНА ? КАК ТАКА ЖИВЯХА МИРНО И ТИХО ТУРЦИТЕ С ВЕЧЕ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА ЦЕЛИ 5 ГОДИНИ И СЛЕД 5 ГОДИНИ СЕ СЕТИХА ДА РЕВАТ ЗА ТУРСКИТЕ СИ ИМЕНА ? ИЛИ ИСТИНАТА Е ЗА ЕДНА РЕЗОЛЮЦИЯ НА ООН ОТ 1988 ГОДИНА, ЧЕ АКО 1/10 ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЕДНА ДЪРЖАВА Е ОТ ЕДИН ЕТНОС- ИМАТ ПРАВО НА АВТОНОМИЯ. И ТОГАВА , ПОНЕЖЕ БЯХМЕ 9 МИЛИОНА, СЕ ВТУРНАХА ДА ИСКАТ АВТОМОНОМНА ТУРСКА ДЪРЖАВА-РОДОПИТЕ И ДЕЛИОРМАНА-МИСЛЕТЕ !!!!
220
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
До Старши Лейтенант,турция от положение на колене,ще тръгнат с голи ръце и ще ви смачкат др.старши лейтинант,но те са културна нация и не правят такива работи ,срещу безащтитни .
219
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на235 точно така до вчера имаше жени дамгосани с пречупения кръст на хитлер добре е че несе предава по наследство и щяхте да видити колко българи сте
218
8
 
14
 
! Отговори
българин преди 9 години
Задължителното гласуване трябва да влезе в сила с две задължителни условия: образователен ценз и електронно гласуване.
217
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нареждането за темата за етническият конфликт идва от ДПС защото сергей ги заплаши с задължително гласуване. Нека си плаши, само нека гласуват задължителното гласуване. Ако предприемат нагнетяване на напрежението, смятам България ще има пълното основание да обяви ДПС за незаконна и противоконституционна. И Ингилизите няма да ви помогнат госпуда путурнаци ;)
216
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те нас ни прокудиха и убиваха в турция ,а ние благородните българи си ги дондуркахме, докато не ни се качиха на главите и сега надигат вой ,защото има такова нареждане от някъде за етнически конфликти в България.
215
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен:"Големите държави много трудно признават вината си..."Точно така. Такъв е и нашият случай със смяна на турските имена.
214
2
 
8
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Не е морално "възродителният процес" да използва думата Възрождение. Тя е свещена част от българската история, свързана Паисий и Левски. Комунистите са се опитали да изпозват същата дума за етническо прочистване. Аз съм против комунистическата наглост по принцип, и конкрено в този случай с поведението им спрямо българските турцъ.
213
3
 
7
 
! Отговори
Виетнамец преди 9 години
Аз виетнамец казва се Ле Ву Чи Чо. Интегрира добре. Смени много жени, изяде много куче, научи се и пише книжожен език, ще иска да смени име на българско да не забелязва когато ходи в магазин. Търси хубав държавна работа. Чуство за хумор голямо, обича да чете вестници в неделя. хохохо
212
4
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
До Не е всичко!Точно така, дори най големия некадърник можеше да измести някой знаещ , защото държавата искаше да ограмотява българските турци и за тях имаше квота във всеки вуз.Ако нямаше достатъчно класирали се, преразглеждаха "двойкаджиите", пишеха им по едно рти, за да запълнят бройката.
211
4
 
12
 
! Отговори
помним преди 9 години
До турчин до европеец 38Ами много просто, защото не са организирали терористични акции срещу българското население, затова никой не ги е закачал, защото като ходехме да си купуваме лиминада от арменците никой не ни караше да им говорим на арменски, както това се е случвало в Кърджали да ги карат да си искат хляб на турски.
210
11
 
6
 
! Отговори
Старши Лейтенант преди 9 години
До Капитан да възродителния процес завърши победно и се гордея че взех участие в него като офицер от БНА . Турция бе на колене . Танковете ни смазаха терора на ***
209
5
 
9
 
! Отговори
капитан преди 9 години
До Старши ЛейтенантВъзродителния процес "свърши" България.
208
4
 
12
 
! Отговори
Старши Лейтенант преди 9 години
До 215 анонимен Точно сами си тръгнаха към Турция тия неблагодарници ние Българския им род им върнахме . А най ме радва че танкове им пратихме. СИВ на специално заседание и Вършавския договор ни подкрепиха тогава.
207
9
 
13
 
! Отговори
Старши Лейтенант преди 9 години
Възродителния процес е велико дело на България. С него решихме основния въпрос на потурчените българи върнахме ги към Българското. А терористите ги разгромихме. Който вдига ръка против НРБ танкове ще му пратим.
206
0
 
7
 
! Отговори
жоро преди 9 години
тоя при вьзродителния процес и бил на 5г какво знае той та ще прави заключения егати смотляците
205
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само достойните народи са способни да прочитат срамните страници от историята си без да ги скриват. Тези народи, които наместо срамни, наричат тези страници славни, не са способни на велики дела.
204
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След натиска на англичаните върху ДПС да спре подкрепата си за БСП заради южен поток, Сергей предложи задължително гласуване, за да намали политическото влияние на ДПС в Българската политика. ДПС реагира, като заложи на етническата карта. Активира агента си Сидеров и сега е настане един цирк, дето само при нас е възможен. Всчките мръсни ояли се политици сега си носят последствията за греховете. Дай боже така да продължава. Може да се изчистим от *** на върха по този начин.
203
1
 
8
 
! Отговори
До 216 преди 9 години
До АнонименПовърхностно мислиш, субективно!