Това правителство е буфер, признава Орешарски

"Социалните мерки на кабинета са факт"
Обновена: 23 юни 2014 07:35 | 23 юни 2014 07:31, Анисия Иванова
84
Това правителство е буфер, признава Орешарски
Пламен Орешарски. Снимка, архив Булфото

Когато приех да бъда премиер, без да съм партиен лидер, поех много по-голям риск от страха да не бъда употребен.

Това заявява в интервю за "24 часа" премиерът Пламен Орешарски. "Оказа се, че това правителство е програмирано да бъде буфер между предходното и следващото", заявява Орешарски.

Той е категоричен, че нито един макроикономически и фисксален показател на държавата не е влошен спрямо миналата година.

Няма опасност за банковата система, валутният борд е стабилен, категоричен е премиерът. Според него, ако кабинетът бе приел исканията за увеличаване цените на тока с 20 до 40 процента, сега ситуацията щеше да е по-добра за енергетиката, но много по-лоша за домакинствата и бизнеса.

Според него дефицитите и дисбалансите, формирани в предходния мандат, са доста солидни и изискват последователни усилия в средносрочен хоризонт.

Орешарски отчита още, че социалните мерки за първата година от програмата на кабинета са факт. 

"Новите работни места са 40 хиляди и ако екстраполирате тази цифра с лека прогресия за следващите 3 години, ще видите, че дори най-амбициозната задача за нови работни места ще се окаже напълно възможна за изпълнение в 4-годишен хоризонт", казва той.

 За проекта "Южен поток" премиерът обяснява, че никога нищо не е подписвал.

"Има споразумения на ниво компания "Южен поток" - България, от които не произтичат неустойки", категоричен е той.

Орешарски признава, че важни реформи като пенсионната и здравната са се отложили, защото е нямало  нито подходяща обществена среда, нито нужната политическа подкрепа за тях. Те минават през промени в законодателството, т.е. през парламента, допълва той.

За спрените оперативни програми той обяснява, че всички нередности и забележки по тях касаят периода на предходното правителство. Вероятно и в последната една година има грешки, но това ще стане ясно по-късно, смята Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
очевадно преди 9 години
Сламен Овощорскш ни спря да се хили тържествуващо. Е,та не мога да го проумея.Икономика няма. Бабите, горките, по селата ги изпребиха и ограбиха изгладнели роми и са като на сървайвър.Банките се разклатиха със или без саботаж.Сламен отлага и оставка не дава
63
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Орешарски много добре знаеше, че ще бъде употребен, знаеше го още докато сричаше имената на министрите си, защото не ги познаваше. Просто се продаде за добра сума. Къде ги видя 40000 работни места не мога да си обясня, но най-вероятно са сезонни или на специалисти, които вече са емигрирали-лекари, инженери, квалифицирани специалисти, защото ръста на инвестициите е 1%, а без инвестиции работни места не се откриват, само се освобождават.
62
0
 
3
 
! Отговори
USA преди 9 години
Zatuva durgavata zaradi maloumnizite koito glasuvat za Komunisti...Sled tjaxno upravlenie vinagi sledva Potop....
61
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 9 години
До владетеляSLEPEZ........
60
8
 
3
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ИЗКУПУВА ГРЕХОВЕТЕ ,ГРЕШКИТЕ ,НЕГРАМОТНОСТТА И ОГРАБВАНЕТО ОТ ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ.ТОВА БЕШЕ ЕДНО НЕГРАМОТНО,НЕКАДЪРНО И ГРАБИТЕЛСКИ ПРАВИТЕЛСТВО.ТО НЕ МИСЛЕШЕ ЗА ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА,ТО ИЗПЪЛНЯВАШЕ ПОРЪЧКИТЕ НА ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВА ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ.ОТВРАТИТЕЛНА КОНСТАТАЦИЯ И ОТ ТОВА СТРАДАМЕ НИЕ И ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО,КОЕТО ИЗКУПУВА ДОЛНАТА И ПРЕСТЪПНА ПОЛИТИКА НА ГЕРБ!!!!!ДОЛУ ГЕРБ!НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ!!!!!!
59
5
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Защо българите са толкова недоволни и злобни ? Може би е време и да потърсят и в себе си вината за тяхното лузерство ,а ?Орешарски е един нормален мъж и многО добър финансист и той казва ,че е "бушон" който е сложен да "изгърми" ( а това значи ,че е временен и няма да му дадът да работи нормално ) -ама кой да чете и да размисли какво казва Орешарски , щото е по лесно да плюеш отколкото да размишляваш .Ура и този управляващ е *** .... товА е девизът на българския гражданин -тъй по лесно !
58
10
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Добре, че беше Орешарски, ако той си тръгне тогава ще видите какво е от развала към провала.
57
0
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
ТОВА ОТЛОЖЕНО ОНОВА ОТЛОЖЕНО.......ЦЯЛА ГОДИНА ОТЛОЖЕНА ЗА ХОРАТА ,НО И ЗА ВАС КОИТО ЗА ПОСЛЕДНО СЕ НАГУШИХТЕ ,НООООООООООО..ПРЕЯДОХТЕ И СЕГА ЩЕ ПОВРЪЩАТЕ ИНА!Е ЩЕ ВИ НАПРАВИ КЛИЗМА И МНОГО ЩЕ БОЛИ ,,О С Т А В К А ;;..СДЕГА ВЕДНАГА
56
0
 
10
 
! Отговори
смехурко:)))))))) преди 9 години
Петранке Стоименова:)))))))))))) Окрадоха още и ще плащаме още повече заемите с който набутаха България в дъното.Толкова олигрофени :)))) който ги подържат все още не разбраха че те(БСП,ДПС, АТАКА) работятв полза роду не народу:((((((((((((
55
4
 
9
 
! Отговори
СС преди 9 години
На този всяка изречена дума е пълна лъжа!Оставка, ***!
54
0
 
10
 
! Отговори
men преди 9 години
а в това време оманците, руснаците, турците и евреите продължават да ни изкупуват земичката по шемата нивичка срещу немска трошка седма ръка и плосък теуевизор... а ние гледаме как децата ни бегат и умираме бавничко ден след ден.
53
0
 
8
 
! Отговори
men преди 9 години
този четин казак името си на български не може да каже тръгнал да казва. *** турски. а още по срамно че и българо еврейските изчадия и те едвам сричат и не могат едно смислено изречение да кажат камоли някаква свързана мисъл за повече от 15 секунди.
52
0
 
6
 
! Отговори
bobo преди 9 години
Vsichki ot tazi generacia s kom. minalo si misliat che znaiat koi-znae kakvo i sa mnogo nepriatni. Oshte po-kofti ot tozi e ukrainskoto evreiche Stanishkata, koioto e priak nositel na SSSR interesite v BG i chiato zadacha e da ebava maikata na vsicho "rodno" i ne suvetsko. Tuk - tame se namira po niakoe babe deto mu se radva, no i tova shte mine. Losjtoto e che nie ot srednata vurzrast platihmte zenata (nai-skupo) na tozi idiotski prehod.
51
0
 
4
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
До petar.stoimenov.18дотук 70 нехаресвания на коментарите ти,замисли се малко!!!
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това правителство е пълна трагедия! Държавата ни е пълна трагедия! Животът ни е пълна трагедия с наченки на драма. ОСТАВКА ОЛИГАРХСКИ! НЕ НА "ЕКСПЕРТНОТО" ТИ ПРАВИТЕЛСТВО!
49
1
 
12
 
! Отговори
възмотен преди 9 години
Орешарски как ти личи че си бавноразвиващ и как личи на твоята втора партия в която участваш , че са един национални предатели и доказани масови убийци ! Нали сте на власт та вие едно реално изречение не казахте за катаклизмите във Варна и не само! Вие сте *** урудите чесно! Все едно ситуацията в България е супер яка , слънце пече и нищо не се е слулчило ..това е вашето варварско комунстическо и извратено мислене и управление ..вие сте долни в червата а ти най - вероятно си бавноразвиващ се!
48
1
 
12
 
! Отговори
Кифлата преди 9 години
То си има дума за такива, дето ги употребяват и им харесва.Същия кат Сергей и външния ни клозет.
47
3
 
19
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Буфер за червените и ориенталците , за да си откраднат още малко от малкото което е останало !!!! Много гнусно , ако сте знаели, другарю орехарски !!! Ако не сте знаели ,значи е ***, а вие не сте *** !!!
46
2
 
17
 
! Отговори
Teko преди 9 години
Колко неща Орешарски направи повече от Бойко?? Напишете поне само едно. Моля
45
14
 
4
 
! Отговори
Пако преди 9 години
Като гледам коментарите на мат'ряла се очертава още дълги години да нямаме свестен премиер. Орешарски беше последният лъч надежда за България... е, скоро сигурно ще си подаде оставката и ще полапат(м)е *** след него. Затъпяваща нация сме ... жалко е.