Семерджиев: Опитват да срутят НЗОК с неверни данни

Има буфери в бюджета, актуализация не се налага, смята той
Обновена: 9 юли 2014 16:47 | 9 юли 2014 16:45, Камелия Цветанова
18
Семерджиев: Опитват да срутят НЗОК с неверни данни
Снимка: Булфото, архив

Реално актуализация на бюджета на НЗОК не се налага, защото има заложени буфери в бюджета, но някой се опитва да срути касата с неверни данни в публичното пространство и с изцяло злонамерено политическо говорене, смята  д-р Илко Семерджиев, бивш директор на НЗОК и бивш министър на здравеопазването.

Още по темата
„До момента Министерството на финансите се е отчело за първото четиримесечие и дефицитът, който се очертава в НЗОК за това време, е 172 млн. лв. В същото време обаче имаме два буфера в бюджета на МЗ и в Закона за държавния бюджет”, заяви той по БНР.

Единият буфер е от 194 млн. лв., а вторият, който е за нови разходи до края на годината, е 188 млн. лв., и двата сумарно правят 382 милиона.

„Те още не са използвани, а вече говорим за актуализация. Очевидно става въпрос за политическа кампания, най-напред беше в областта на банките, там очевидно не успя, сега тръгна в областта на НЗОК”, коментира Семерджиев.
 
Той посочи още, че през 2011 г. разходите за лекарства в бюджета на НЗОК са били 391 млн., а тази година са 556 млн. лева.

Според него навсякъде в света този разход спада, а в България се увеличава, като за няколко години ръстът е 10%.

Експертът направи и друго сравнение - през 2000 г. е имало около 1 млн. хоспитализации, а през миналата година те са били 2 млн.

„Това трябва да ни обърне особено внимание за контрола на ситуацията в болничната помощ . 48,5% са хоспитализациите по спешност  това полугодие, а от тях само 5% остават в интензивните отделения или реанимация. Това показва, че има 40% злоупотреба със спешните портали на практика”, упрекна още той.

Според него основната вина за това е на тези, „които говорят по медиите по един абсолютно безсъдържателен и панически начин”.

„Когато кажете, че през септември парите свършват и няма повече да бъдете лекувани, всеки с хронично заболяване се чувства застрашен и тича веднага в болницата, дори да му няма нищо”, мотивира се Илко Семерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека се въведе ПЛАТЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Така неосигурените и тези за които държавата само плаща за лечението им ще спрат да смучат от нашите пари
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия гербаджий банки фалират здравната каса точат абе на убаво отива
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я арестувайте тия къде точат касата
7
2
 
4
 
! Отговори
Поли преди 9 години
Естествено че ще искат да срутят НЗОК защото трябва да се прикрият милиони и милиарди кражби и далавери,а така никого няма да се стигне до истината.Този номер го знае цяла България.
6
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
11 , явно си *** ГЕРБЕДЖИЯ , ама си прав.От години слушам за новите автобуси,тролеи или трамвай,ама се возиме в старите.В Стара Загора пристигат , а тук се пържиме от години.Защо не окастриха клоните на старите дървета.Защо навреме не отпушиха шахтите ?Защо не предупредиха преди месец Фандъкова , че ще вали ?
5
7
 
8
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
Днес Мая Манолова е занесла на Гл.прокурор донос , че със своето бездействие Б.Борисов е виновен за градушката. Както предполагате , другаря Цацаров веднага е пратил 12 прокурора начело с другаря Сарафов да проверяват случая. Указанията, че трябва да се намери виновен , в краен случай ако няма то да обвинят Ц.Цветанов.
4
6
 
7
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До разни смешни анонимници, които за пореден път се опитват да прикрият катастрофата с Боко тиквата. Всичко е наред нали, няма криза, няма проблеми, хората са доволни. Да ва *** в досадните злобари, защо тогава самите управляващи искат оставка и нови избори. Айде поне малко срама, де.
3
3
 
17
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Това със злоупотребата с болничната помощ е факт. Мога да го потвърдя с пример отнасящ се до мой близък. Но няма как да е друго. Болниците са търговски дружества и заради пачалбата са готови на всичко. И понеже си притиснат се съгласяваш да участваш в схевата за източване.
2
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Нито го зная , нито помня този Министър.Но общо взето и грубо , тон ни казва:Имаме дефицит в Здравната каса и как да я напълним?Ами всеки лекар при излизането от Здравното заведение , да се обръща с главата надолу и да се изтърства..При ли нямало.....
1
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ орева света колко сме зле и тотално ни очерни пред ЕС. Следващата стъпка беше да разклати банковата система. Сега е ред на здравната система. Кой ще е следващия???