Търговците на скрап се разгневиха на депутатите

Законът за отпадъци не беше разгледан в комисията на НС
10 юли 2014 20:17, Надежда Бочева
54
Търговците на скрап се разгневиха на депутатите
Снимка: архив Булфото

Заседанието на парламентарната комисия по околна среда се провали със скандал. Депутатите трябваше да разгледат проект за изменение на Закона за управление на отпадъците (ЗУО), внесен от Коалиция за България. ГЕРБ обаче гласуваха два пъти „въздържал се“ за дневния ред и така блокираха гледането на проекта.

Това предизвика гнева на търговците на скрап, които присъстваха на заседанието.

Проблемът е, че според сега действащия закон гражданите могат да предават метали на търговците до 13 юли. След това металните отпадъци трябва да бъдат предавани безвъзмездно от хората на общински площадки. Такива обаче няма и законопроектът предвиждаше отлагане на изграждането на общински площадки.

Ако изменението не мине, се създава правен вакуум, разясни председателят на комисията Джевдет Чакъров. Това означава, че гражданите не могат да предават металите нито на търговците, нито на общините.

След като дневният ред отпадна, представители на търговците се разкрещяха на депутатите. Те заплашиха с блокиране на гранични пунктове. "Вземете се малко в ръце, ние сме ви избрали – ще ви покажем в понеделник какво е народът", развикаха се представители на фирмите от рециклиращата индустрия. Последваха викове „какъв е тоя резил“, "можете ли да се държите като депутати“, "вече нямаме нерви“, „от понеделник сме без работа“...  "Стана панаир", коментира депутатът Страхил Ангелов, който е един от вносителите на проекта.

Депутатът Добрин Данев, който председателстваше заседанието, обеща утре да се направи опит за ново свикване на комисията. За да успокои обстановката, той даде думата на търговците да си кажат становищата.

Иво Георгиев от Асоциацията на рециклиращата индустрия определи състоянието на сектора заради сега действащия закон като "една разорана нива, която ГЕРБ остави, БСП довърши и ДПС нокаутира“.

Припомняме, че промените в ЗУО бяха приети при управлението на ГЕРБ и затегнаха режима, при който работят търговците, за да се намалят кражбите на метали от инфраструктурата – кабели, релси и т. н. Затова Георгиев обаче се обърна към Ивелина Василева от ГЕРБ и й каза, че кражбите няма да спрат с приетия от бившите управляващи закон.

"Ние, които сме инвестирали, ще сме аут от играта", каза Иво Георгиев и обвини депутатите, че лобират в полза на рециклиращите организации.

Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране, каза, че ако физически лица спрат да предават отпадъци срещу заплащане, ще има тежки последствия за икономиката. Големи предприятия като "Стомана - Перник" може да затворят, предупреди той.

По негови данни сега около 600 хил. души в България се изхранват, като предават скрап. Като спрат да изкарват от 5 до 20 лв. на ден, ще се ориентират към други престъпления, твърди той.

Според него кражбите в сектора са намалели с 60%.

Цялата статия може да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Много тъпо решаване на проблем. Тогава, като крадат управниците, да ги свалим от власт и да живеем без управление. Как ще се оправдаят пред 600 000 души на които взимат хляба.
47
1
 
3
 
! Отговори
Ник преди 9 години
Желязо за милиони левове ще бъдат хвърлени на вятъра. Това не може да не се отрази негативно на икономиката. Вместо да правят проверки и да отнемат лицензи.
46
3
 
5
 
! Отговори
сиромах преди 9 години
Напълно одобрявам тази мярка,до сега ме крадяха ***,а от 13 юли благодарение на Бат Бойко,със закон,ЗАКОННО ще ме краде той.Само се чудя,тя държавата че е опоскана,опоскана е,ама бат Бойко до там ли опря-до мойте 300-400 кг в двора.Хитър е той и е прав,защо да ме градат *** и аз после да тичам по полиции и съдилища да ги съдя,като той може да го вземе без пари и то ЗАКОННО и да ми спести това тичане и разправии
45
0
 
1
 
! Отговори
кой преди 9 години
Нищо няма да се случи, затягат ***-избирателите си за изборите.Уж затварят , а ще ги оставят.Както и забраната за каруците в София.БКП - така процедира.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм съгласен да не се предава желязо в пунктовете, а на общитанта. ОБАЧЕ!!!! Като го предваш на общината да ти нямаляват със съответната сума данъците! Така ще има стимул за обикновените хора и някаква полза за ***. Така хем *** няма да краде, хем няма да се ощетяват обикновените хора.Проблемът в случая е само един - няма държавник с толкова големи топки, който да го приеме това!!!
43
1
 
3
 
! Отговори
ДонДон преди 9 години
До OfБраво!Това е правилния подход кум всички подобни дейности - вторични суровини, майчински и др., да се приспадат от данъците, а не да се плащат в кеш!Така този ресурс ще остава в работещите и създаващите стойностно поколение. а не да се стимулира крадливо и грабещо съсловие.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде *** гласувайте пак за баща ви Бойко
41
6
 
10
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Чрез изкупуването на вторични суровини фабрики, хранили хиляди и разсипани от приватизатори, продължават да хранят единици крадливи ***. Същото се случва и с изоставените, че даже и с населените, къщи по селата. Събирането / краденето/ на желязо заедно с вземането на пари от майчинство се превърна в основно занимание за ***. КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ!!! БРАВО!!!!
40
4
 
8
 
! Отговори
Келепир преди 9 години
Хората си изнесоха металните вещи с антикварна, културна и историческа стойност и ги предадоха на пунктовете за вторични суровини. Където собственици са познайте кои - ***. Та *** ти дава 5 лева за меден свещник, който иначе има антикварна стойност 350 лв. защото е изработен от български майстор занаятчия през 1891 г. Така унищожаваме културното си и историческо наследство. В домовете ни ще останат само съвременни турски и китайски ***, които даже не са желязо, а т.нар. сплав ЦАМ.
39
1
 
7
 
! Отговори
кунето преди 9 години
До ЛораДруги престъпления е много на място та те и скраб предават като крадат я шахти кабели ....В Дупница свалиха ограда на детска градина и я предадоха за скраб
38
2
 
18
 
! Отговори
void преди 9 години
Да ама в Австрия никой не нарязва мостовете за скрап а нашите роми през 2012 пробваха с Дунав мост. В Австрия не крадат капаците на шахтите а тук цели градове осъмват без капаци. В Австрия не крадат релси от ЖП линиите а тук редовно ни дерайлират влаковете по тази причина. В Австрия не си "берат" кабели нито желязо от заводите, докато тук това е редовна практика. Е защо такава разлика там и тук? Ааа забравих - в Австрия са прекарали няколко милиона *** през пещите а ние тук ги хрантутим...
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се изказвате неподготвени за "нормалните" държави. В Австрия например преди 4 години отвориха пунктове за изкупуване на метал. Всеки може да си продава там железата. Отделно общината е осигурила места във всеки квартал където също се носят обемни битови отпадъци и техника безплатно. Можеш и 2 пъти годишно да си викаш тия от тукашната "чистота" като изхвърляш хладилник или нещо такова да го отнесат.
36
1
 
8
 
! Отговори
ТОШО преди 9 години
ЛОШОТО Е ,ЧЕ МАЙКАТА -ИЗКУПВАЧ НА ОТПАДЪЦИ ,НЕ ЗНАЕ КАКВО СТАВА ПО МЕСТА -КАК ТЕХНИТЕ ИЗКУПВАЧИ ВЪРШАТ ДАЛАВЕРИ И СИ СЛАГАТ *** ДИРЕКТНО В ДЖОБА -ТОВА Е ИСТИНАТА !
35
4
 
7
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До Анонимко-37"Ситият на гладния не вярва" - българска народна поговорка
34
2
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 9 години
Лорче, ами идеята е да ги ориентираме към заетост ... и не ми излизайте с номера че няма работа!
33
7
 
7
 
! Отговори
Лора преди 9 години
"Като спрат да изкарват от 5 до 20 лв. на ден, ще се ориентират към други престъпления.".................Просто питам - безработните или така наречените самоосигуряващи се лица, които по закон са длъжни сами да заплащат здравните си осигуровки, като размера на вноската е 16.80 лв. на месец, накъде ги ориентирате и към какво?
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откакто разбиха всички фабрики , и по селата всички къщи без надзор .... те тия метали ги садят по градините и после ги берат и хоп .... нощно време ги предават за вторични ,,,
31
10
 
5
 
! Отговори
КОМУНИСТ= ИДИОТ преди 9 години
Като искат да спрат тия дето крадат - нека ги спрат, но защо да страдат и тия дето не крадат?
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Като спрат да изкарват от 5 до 20 лв. на ден, ще се ориентират към други ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, твърди той."И кво ся, дай да легализираме едни престъпления за да не се ориентират към други, нещо май му е сбъркана логиката на Борката Малинов!Иначе който е ходил по Европата знае че там от физически лица не се изкупуват отпадъци а се предават безвъзмездно а и от де накъде - те не растат по дърветата явно са крадени, могат да се изкупуват само от фирми които доказано имат такъв *** в дейността си!
29
6
 
2
 
! Отговори
КОМУНИСТ= ИДИОТ преди 9 години
колкото и да се прикриваш - ти си тоя *** дето щял да нареже гилотината да не я ползват други - рушител. А относно тия заблудените дето ми приказват за нормални държави - няма такова нещо като нормални държави.