Водният цикъл на Кърджали е пред завършване

Той трябва да заработи в средата на 2015 г.
10 юли 2014 19:48, Анисия Иванова
1
Водният цикъл на Кърджали е пред завършване
Снимка: архив Булфото

Малко над 85 на сто е изпълнението на водния цикъл на Кърджали, бе съобщено на пресконференция с изпълнители на проекта. Най-голям процент работа е извършен по изграждането и рехабилитацията на предвидената 14 км водопроводна мрежа - 98 на сто.

Дейностите по предвидените 24 км канализационна мрежа са на 86% завършени, а пречиствателната станция на Кърджали - 72%, каза ръководителят на проекта инж. Митко Синабов. Част от станцията за отпадъчни води е единствено по рода си в България метан-танк съоръжение, изработено от емайлирани метални плоскости.

В него ще се извлича метан от водата, който ще се използва като суровина за електроенергия в самата станция.

Председателят на консорциума-изпълнител на обекта Иван Чолаков каза, че независимо от замразените средства по европейски програми работата по водния цикъл на Кърджали ще продължи. Към момента от близо 70 млн. лв. са разплатени 22 млн. лева. Очаква се превеждането на още 10 млн. лв., уточни кметът на града инж. Хасан Азис.

ВиК мрежата ще бъде готова на 1 септември, а станцията на 31 октомври, вместо до края на годината. В средата на 2015 г. е предвидено водният цикъл да заработи след приключване на пробите и обучение на 24 специалисти.

Над 53 000 жители ще се ползват от новата канализационна и водопроводна услуга, както и от новата пречиствателна станция. Над 6 000 домакинства ще бъдат свързани с новата канализация, над 5 000 ще получат реконструирана мрежа след приключването на проекта, който е на стойност близо 70 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
ИНЖ ДОГАН преди 9 години
до завършванетоо на проекта има около 25 год още сега сме по средата аз казвам какво става