Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв.

НС трябва да приеме законодателни промени за поемането на дълг
Обновена: 11 юли 2014 16:04 | 11 юли 2014 15:25, Екип на Investor.bg
227
Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв.
Снимка: БТА

Спасяването на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва 1,5-2 млрд. лв. В такъв диапазон ще бъде държавната подкрепа за банката, обяви финансовият министър Петър Чобанов по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание.

Във връзка с осигуряването на сумата Чобанов обясни, че в парламента ще бъдат внесени законодателни промени, чрез които да бъде вдигнат таванът на дълга.

Още по темата
Според Чобанов ликвидната подкрепа за банката може да увеличи бюджетният дефицит и страната евентуално да попадне в процедура по свръхдефицит.

На въпрос от Ивайло Московски от ГЕРБ как взетите мерки ще се отразят на бюджета, Чобанов отговори, че предложената схема ще бъде подкрепена от фиска и ще се отрази на дълга. На практика таванът на дълга ще бъде завишен.  В мотивите към законопроекта коректно ще бъде отразен дефицитът, който зависи от различните възможности на различни финансови инструменти, обясни министърът.

Ако хипотетично подкрепата е около 1,5 млрд. лв.-2 млрд. лв., то дефицитът на начислена основа е възможно да надхвърли 3%, каза министърът. Според Чобанов процедура по свръхдефицит би била еднократно събитие и би трябвало да бъде еднократно действие, което няма да се повтори през следващата година.

Правителството може да премине към схема, по която да бъдат обезщетени само защитените вложители в КТБ. Това би струвало 3,6 млрд. лв., заяви Петър Чобанов.

Със сега предлаганите решения се цели всички вложители да бъдат защитени. Това предложение за решение е свързано със стабилността на банковата система и уверение на хората, че те няма да загубят спестяванията си.

Решението какво точно да се покрие и какви действия да се предприемат, трябва да вземем заедно, то трябва да бъде общо на всички политически сили, обясни Чобанов. Важен аспект е и какво отражение ще има взетото решение върху бюджета, заяви той.

Иван Искров е категоричен, че не може вината за случилото се в КТБ да бъде прехвърлена само на БНБ. Важно е да се има предвид, че 2,5 млрд. са новите кредити само след последната ревизия, направена от Банков надзор, посочи той. Ръководителят на БНБ обясни, че тази проверка на дейността на КТБ е извършена през март миналата година.

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова обяви, че след тази проверка до юли 2014 година 60% от раздадените от банката кредити се оказват лоши.

Менда Стоянова от ГЕРБ каза, че изнесените днес данни от БНБ са шокиращи и запита кое е довело до това състояние в КТБ и до необходимостта сега да се ангажира сериозен ресурс на държавата и на всички данъкоплатци за справяне със ситуацията. 

Каква е цената на това, измерена не само като пари, а като имидж на страната ни и състояние на капиталовите пазари, запита Стоянова. Тя бе категорична, че при емитиране на нов дълг от около 2 млрд. лв. дефицитът ни ще надхвърли 4 процента за тази година и спрямо страната ни ще започне процедура за свръхдефицит. 

Иван Искров подчерта пред членовете на Комисията, че случаят с КТБ е изолиран и че останалите банки в страната са в много добро състояние. 

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че разглежданият вариант за разделянето на активите на КТБ е приет добре от Еврокомисията, тъй като няма да доведе до преки негативи за икономиката.

 Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още по темата: БНБКТБПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а защо държават просто не прибере кредитите отпуснати от банката и така да върне парите на вложителите над 100 хил евро.иначе се получава - хем мафиотите няма да върнат кредитите, хем ще си запазят влоговете и то с високи лихви. за сметка на данъкоплатеца и глад в другите сектори
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mnogo kdete i niama koi da vi spre e tva iztinata ot prokyrori do obiknoven slyjitel se krade.
178
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Като гледам тези тримата , колко са се притеснили , че ще изхарчат млрд народна пара , просто не е истина! Особено Данчо Ментата !
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До колкото чух , един най големите длъжници е Делянчо мамин...
176
0
 
2
 
! Отговори
dra преди 9 години
yasno e i za Biserov, ama narkomafiotite na bsp i dps sa se spazarili do koga da e suh ?!
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като ги видя тия тримцата , защо ли не съм сигурен за вложителите?
174
1
 
3
 
! Отговори
вложител преди 9 години
нормално е държавата да се намеси и да спаси вложителите в КТБ. Банката е лицензирана от държавата, контролирана от БНБ и не е някаква пирамида, че да пишете глупости. насъскват ви простаците политици един против друг, за да се изядем взаимно и някои от тях да са целите в бяло. защитата на влоговете няма как да е за сметка на данъците,има си натрупани фондове за защита на влоговете и тяхното предназначение е именно за това. ще увеличат ли пенсиите, ако вложителите от КТБ не вземат и лев, питам?
173
0
 
2
 
! Отговори
A taka преди 9 години
Спасявайте милионерите роби. Данък милионер да се гласува веднага. Може ли то така. Ша бачкате за без пари, щот сте смотан матриал. Хехехе. Боко Тикволандов
172
1
 
7
 
! Отговори
TooN преди 9 години
Интересно ми е как една медия не тръгна да прави разследване кой и защо иска да фалира държавата! ЕДНА!!!!!
171
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте пак за "червената върхушка", *** Умни! И кажете отсега на бабите и дядовците на следващите избори пак за тях да гласуват, че да им изпапкат и последните скътаните парички за "черни дни"...
170
0
 
8
 
! Отговори
qwer преди 9 години
Тези три урода от снимката лъгаха и преди известно време, че видите ли няма опастност за КТБ, само слухове било,че банката ще фалира , не си теглете парите зовяха от екранът на телевизиите и сега тези *** ще спасяват една частна банка с държавни пари, с пари от данъкоплатците, разбирам ли го правилно или не ? Този същият Чобанин който ми прилича на на *** с триъгълната си кратуна и свински бузи е за утрепване на мегдана с камъни, но и това време наближава,тези не се търпят вече.
169
0
 
10
 
! Отговори
K преди 9 години
Много искам да остана насаме за малко с тези тримата "мъжкари".КРАДЛИВИ БЕЗСРАМНИЦИ С ЕХИДНИ УСМИВКИНяма да попълвате кражбите си с народни средства! Това вече прелива чашата!
168
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големият въпрос е защо квесторите и БНБ не събират раздадените кредити или обезпечението на необслужваните кредити? Вместо това искат да излапат парите на резерва.Този средният от снимката - Данчо ментата ( верния съратник на Христо Бисеров ), не е ли обект на наказателно разследване за търговия с влияние? Разпуйскате час по скоро това правителство и 42-то Народно събрание, че тези ни таковаха от всякъде и за дълго!
167
0
 
13
 
! Отговори
112 преди 9 години
ОТКЪДЕ- НАКЪДЕ ЩЕ СПАСЯВАТ ДЕПОЗИТИ НАД 100 ХИЛ. ЕВРО С ПАРИ ОТ ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ. ЗНАЧИ ПАК ЩЕ СПАСЯВАМЕ КРАДЦИТЕ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ. ЗНАЧИ ЦЯЛАТА РАБОТА ТОЗИ ПЪТ Е УЗАКОНЕНА ПИРАМИДА.
166
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БАНДИТИ ! ФАКТА ,ЧЕ В ЦЕНТЪРА НА ФИНАНСОВАТА НИ СИСТЕМА Е ДАНЧО М Е Н Т А Т А КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ. НЕ СЛУЧАЙНО ХОРАТА МУ ВИКАТ МЕНТАТА НАЛИ ?
165
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЩО ДЪРЖАВАТА СПАСЯВА ЧАСТНА БАНКА ???????????????
164
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да затварят болници, да затварят банки. Хората умират заради скапаното здравеопазване.
163
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давайте да се обединим и да ги погваме. Ясно е че виновниците са БСП, ДПС и ГЕРБ. Те са организирали това дълги години.Оказва се, че и от Брюксел са дали знак, че няма да се месят.Макар и много добре да знаят къде са парите и кои са кредиторите.Има и още.След като КТБ отвори врати ще започне изпълнението на втората част от плана. В този план главните действащи лица са две банки. Едната италианската , а другата е унгарска.Месец след 21 ще пият милиони българи.Средата на август военно положение
162
0
 
3
 
! Отговори
ивко преди 9 години
До Анонимени по--големи бомби
161
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора дърпайте парите от банките ида го духат и Боковци , Станишевци и цялата политическа *** и *** ....и не плащайте данъци за да не храните *** от съдебната система и полицията и цялата лешасала държавна администрация