БНБ закъсня с реакцията си за КТБ, мисли Миков

"Няма необходимост от ревизия на бюджета"
Обновена: 12 юли 2014 11:48 | 12 юли 2014 11:35, Анисия Иванова
92
БНБ закъсня с реакцията си за КТБ, мисли Миков
Михаил Миков. Снимка БТА

Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка закъсня. Това коментира в „Седмицата" на Дарик председателят на парламента Михаил Миков.

„И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход",  добави той.

Още по темата
По думите му е важно да се намерят решенията в тази ситуация, за да „не страдат гражданите".

„Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнасяне на чували с пари от КТБ.

Той е категоричен, че финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ.

Няма необходимост от актуализация на държавния бюджет, категоричен беше председателят на Народното събрание. Според него, ако страната не беше в предизборна обстановка, нямаше да има искания за ревизия на бюджета.

Миков посочи, че приходната част действително е „напрегната”, но се изпълнява, макар и малко под планираното. Има и позитивни параметри за второто полугодие. „Реализацията на „Южен поток” например ще внесе над 1 млрд. лева приходи от ДДС в републиканския бюджет”, заяви още той. Председателят на Народното събрание беше категоричен, че страната ни има интерес от реализацията на проекта.

Той коментира и необходимостта за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според него първо трябва да се види откъде идват повишените разходи. През последните години средствата в здравната система се повишават два пъти, в същото време пациентите намаляват, а като цяло усещането не е за подобряване на ситуацията, допълни още той и посочи, че причината е здравната реформа, която така и не се случва.

„Доколкото разбирам рискът не е, че в момента няма средства. Рискът е, че когато няма заседаващо Народно събрание може да се наложи актуализация”, обясни още председателят на парламента.

Според него обаче практиката от години е последните месеци на годината да се покриват със средствата на касата от бюджета за следващата година. Затова и е необходимо към момента да се изчака какво предложение ще внесе Министерския съвет.

По отношение на избора на нов лидер на БСП Миков заяви, че ако получи достатъчно номинации, ще участва в надпреварата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 9 години
До МаринЕдва ли ти дават повече от 5 стотинки на пост,не се мъчи.Но ти и 2 не заслужаваш,много си елементарен.Заеми се с нещо друго,примерно копане.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се,че закъсня и то много.Но как умно и решително им помага Йордан Цонев.Като зависят собствените ти крадени милиони от корумпираната управа,част от която си,няма как да не се пънеш да помагаш.Не е късно да се хванат бандитите и не е трудно.В компютрите нищо не изчезва завинаги.Аман от политици,дето не са държавници.Кичат се с Левски,но са срам за България.Има много знаещи и морални хора и те този път ще бъдат подкрепени,защото всички имаме деца и мислим за тях.ГЕРБ и десните ще са заедно
65
0
 
0
 
! Отговори
карта преди 9 години
Здравейте имам 1 въпрос имам кредитна карта на ктб и искам да ви попитам да ли мога да я използвам тоест да ли са я блокирали или не?
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците от дпс, *** от бсп и *** от атака ограбиха държавата. Да не би да сте изненадани? Нали онзи ямболски *** е шеф на анти корупционната комисия, ама вместо да върши работа, гласува заеми и си влачи *** *** по кубинските плажове!
63
0
 
0
 
! Отговори
ТРЕТИ ЛИЦЕ преди 9 години
КОЕ Е ТОВА ТРЕТО ЛИЦЕ? ЗАЩО ДО СЕГА НЕ Е АРЕСТУВАНО КАТО СЪУЧАЕНИК - КРАДЕЦ?
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ ЗАКАСНЯ ..НЕ ЗАКАСНЯ А ПРОСПА И ДОБРЕ ЧЕ ХОРАТА СЕ УСЕТИХА И НАПРАВИХА ОПАШКИ ПРЕД БАНКАТА ТА НЕКОИ БЕЛКИМ ГИ ВИДИ И ДА СЕ ЗАДЕИСТВА ИНАЧЕ НЕ 3 А 13 МИЛИАРДА ЩЕХА ДА ИСЧЕЗНАТ.
61
0
 
1
 
! Отговори
MARINER преди 9 години
До малко въпросче:5
60
0
 
3
 
! Отговори
zevs преди 9 години
Айде сараите смазаха бсп, сега ктб, следва продължение. Пеевски и сие не са вече кредитни милионери а само милионери. А това с чувалите с парите Искров на баба ми да ги разправя няма му хване вяра. То да вземе се понаучи поне от тия телефонните измамници, че те мо умело лъжат
59
1
 
4
 
! Отговори
стига глупости вече! преди 9 години
ЮЖЕН ПОТОК --БЕШЕ ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА НА РУСИЯ , ЗА ДА ЗАОБИКОЛИ И ШАНТАЖИРА УКРАЙНА И ЕВРОПА!!В ТАЗИ ГИГАНТСКА ЛЪЖА И ЕВРО-РЕКЕТ , ВКАРАХА И БЪЛГАРИЯ , КАТО ИГРАЧ!ЕВРОПА ОБАЧЕ ГИ УСЕТИ И ИМ УДАРИ ЗАБРАНАТА!УКРАЙНА ИЗГОНИ РУСНАЦИТЕ И САЩ КУПУВАТ ГАЗОПРОВОДА НА УКРАЙНА!ЛЪЖАТА "ЮЖЕН ПОТОК" ---НЕ ПРОРАБОТИ!!!!!!!!!СТАНА ИЗЛИШЕН !!!РУСИЯ СИ ИЗТЕГЛИ ПАРИТЕ ОТ КТБ И ...ТЯ РУХНА!!!ПРОСТО--КАТО БОБ!!
58
1
 
3
 
! Отговори
стига глупости преди 9 години
ЮЖЕН ПОТОК УМРЯ!ЕВРОПА МУ УДАРИ КАТАНЕЦА!РУСКИЯ ИНВЕСТИТОР СИ ИЗТЕГЛИ АВОАРИТЕ ОТ КТБ !БЪЛГАРСКИТЕ УЧАСТНИЦИ В ЮЖЕН ПОТОК ,СЪС СОЛИДНИ КРЕДИТИ ОТ КТБ --СЪЩО СИ ИЗТЕГЛИХА ПАРИТЕ И ...КТБ РУХНА!ОСТАНА Ц.ВАСИЛЕВ ДА ПЛАЩА ЛИХВИТЕ И ЧОВЕКА ЗА ДА СЕ СПАСИ ЗАМИНА ЗА ЧУЖБИНА С 300-млн.э. КЕШ--ИЗНЕСЕНИ В ЧУВАЛЧЕТА!!!А, ПРОСТИТЕ БЪЛГАРИ...ПЛАЩАААААААААААААТ....ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО!!
57
0
 
0
 
! Отговори
Cheers ! преди 9 години
Cheers !
56
0
 
3
 
! Отговори
Байгън Ганьо преди 9 години
... и банките и в парламента някой някого излашква а накрая, без сантиментипак народът е във поза "задна прашка"!
55
0
 
6
 
! Отговори
срам преди 9 години
Защо ви е страх да кажете истината ,бе.Как ПЕЕВСКИ и ДОГАНс помощта на ЦАЦАРОВ и БНБ ,ОРГАНИЗИРАХА ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ НА КТБ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН.Това може дасе случи само в нашата бананова република.Ами ще липсват милиони ,как няма да липсват- нали трябва да се плати на организаторите и на тия,които трябва да подгонят крадците...
54
3
 
0
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Добре, че правителството реагира адекватно за сметка на БНБ иначе щеше да се разрази много страшна криза в страната, а представителите на БСП отново доказаха, че може да им се вярва, за разлика от Бойко и ГЕРБ, които се опитваха да нажежат ситуацята допълнително
53
0
 
1
 
! Отговори
Бошето преди 9 години
Трябва в най-скоро време парламента да затегне режима на БНБ, защото видно банката не се справя и ни вкара в много неприятна ситуация с некомпетентността си. Да не говорим даже, че се опта да прехвърли топката на политиците, които в случая не бяха виновни
52
1
 
0
 
! Отговори
Весо преди 9 години
Добре е да чуеш и видиш, че някои хора в политиката искат да поправят нередностите в страната, а не ги използват, за да правят изказвания които само да всеят смут в обществово и да им вдигнат рейтинга
51
1
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Шефа на парламента за пореден път с малко но точни думи постави на място виновниците за създалата се ситуация
50
1
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Миков е много прав в това си свое изказване дано БНБ си вземе своите поуки от случилото се и да не ги допускат в бъдеще
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩО ЗА ХОРА СА КОМУНИСТИТЕ. ВМЕСТО ДА СИ ЗАВРЯТ АЛЧНИТЕ *** ПО ДУПКИТЕ СЛЕД КАТО ФАЛИРАХА САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА ДЪРЖАВАТА И НАПРАВИХА ДУПКА ЗА 12 МИЛИАРДА ЛЕВА ПАК С НАХАЛНИТЕ СИ МУТРИ ДАВАТ ЪКЪЛ. А ДА НЕ ГОВОРЯ ЗА ТОЗИ ДЕТО ВЕЧЕ 1 ГОДИНА ЖИВЕЕ НА ТОПЛО С ОГРОМНИТЕ ЗАГРАЖДЕНИЯ И КРАДЕ С ОХОТА САМО ЧЕ ОТ УМРАЗАТА НА НАРОДА КАК ЩЕ СЕ СКРИЕШ ДРУГАРЯ МИКОВ !
48
0
 
0
 
! Отговори
rar преди 9 години
bg medii i bg deputati - moderni bulgarski orajia za masovo bezkravno porazyavane na hora i obekti?!