10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов

Бившият премиер с три стъпки за излизане от кризата
Обновена: 14 юли 2014 16:14 | 14 юли 2014 14:28,
322
10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов начерта три стъпки за справяне с кризата около КТБ. Според него първата и най-важната е да се избегне нова банкова паника на 21 юли, когато КТБ отново отвори врати.

В интервю за Дарик радио Костов обяви, че паниката може да се избегне, като се въведе 10-процентна такса при теглене или превод на суми над 2000 или 5000 лева от КТБ. Също така според бившия лидер на ДСБ банките, в които се депозират суми от КТБ, трябва да вложат същите суми в КТБ и така да покажат, че банковата система е солидарна.

Още по темата

На второ място Костов настоява да се даде повече време за одит на банката, защото досегашното според него не е било достатъчно. Само така ще се установи реално колко пари липсват, смята бившият тъмносин лидер. „205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липса“, каза още той.

Третото, което трябва да се направи според него, е да се даде отговор дали КТБ не е била атакувана с цел да бъдат присвоени тези нейни активи, които са в най-добрите български предприятия.  Според Костов отговорът на този въпрос трябва да дадат консултациите при президента. 

Одитът на КТБ от прокуратурата може да е опорочен, заподозря още бившият лидер на ДСБ. Той констатира, че има упадък и деградация на обвиненията на прокуратурата.

„Да си спомним – първо бяха чували с пари, след това арестувани хора за това, че обрали банката, след това - ама не точно всичките са виновни, а част от тях“, припомни Костов. Според него тази промяна означава, че прокуратурата е действала заедно с одита и е опорочила доказателствата. „Никой съд не може да приеме това, което тя твърди, като доказателство“, каза още бившият премиер. 

Според него няма никакво основание да се твърди, че има дупка в баланса на КТБ от 3,5 млрд. лв., защото не са намерени досиетата. Костов припомня и думите на председателя на Надзорния съвет на банката, че точно тези липсващи досиета са в прокуратурата, иззети по опис. Бившият лидер на ДСБ призова всички, които участват на консултациите при президента, да проверят дали това е така. 

„Те трябва да питат главния прокурор – какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Подозирам, че сумите ще са близки до липсващите 3,5 млрд. лв.“, каза Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
2
 
! Отговори
Бат Сашо преди 9 години
Потресен съм от коментарите долу. Не се чувствам квалифициран достъчно да давам адекватно мнение по решенията, които предлага Костов, но ако не друго - поне се е доказал като финансов експерт. Преди да ме плюете за тва мнение - запознайте се с фактите от близкото минало, има достатъчно международни примери за сравнение. По-лошото в случая, визирайки бръщолевенето ви е, че средностатическият българин явно се е превърнал в *** - сиреч безмозъчен, еднолинейно информиран, безумно повърхностен.
212
0
 
2
 
! Отговори
Мари преди 9 години
За 10% недей мечта.Има си такси за теглене на каса и за банков превод.Дори и те не трябва да важат,при положение,че парите ни бяха " арестувани" за месец.Оттук нататък вложителите нищо на никого не дължат.Да започнат да превеждат хората всеки ден по малки суми е най-сигурният начин да се вият опашки с месеци.
211
2
 
1
 
! Отговори
Да ама не ... преди 9 години
КТБ НЯМА ДА ОТВОРИ на 21 юли, а ще влезе в дълга процедура на международен одит.!!! След като приключи одита (неизвестно кога) и се обяви фалит ПАРИТЕ НА ХОРАТА ЩЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ В ЛЕВА НА МАЛКИ МЕСЕЧНИ ВНОСКИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНИ.....
210
1
 
3
 
! Отговори
Много жалко е това преди 9 години
Иване направо 99% само че на това му се вика обир, а не такса !Не мога да разбера държавата и мафията фалираха още една банка сега вложителите да ги накажем ако си искат парите обратно ? Типичното мутренско мислене от 90-те... няма да се оправим докато това е политическият ни "елит" Пеевски, Доган, Станишев, Костов.............
209
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИСКРОВ,ПИСАНЧЕВЦВЕТАНОВЙОВЧЕВЦАЦАРОВДЯНКОв и ЧОБАНОВи ЦАЦАРОВВ ЗАТВОРАААААААА!
208
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цв. Василев три седмииц дава интервюта от АВстрия - кой го пусна там докато се праив одит на банката му ТУК?
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде спа ДАНС досега тгри години?и как може Ст.совиянсик да го карат да се разписав дав пъти на ден по едно дело да не избяга, от София и като има важна среща извън страната да ходи до парламенат да се обяснява, аз Братя Галеви които ги съдят или за Цв. Василев за когото се говорил че е поръчал Пеевски - да не можеше да не приложи? и как никой не се сети като изченаха тези хора да им запорират парите? Защо не се обадихме на Интерпол?
206
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 269Напротив, той е човекът, който спаси колкото можа парите на пенсионерите. Парите ги нямаше много преди Костов. Не казвайте на бялото черно. Има точни факти.
205
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 268,така е, но по същия този закон БНБ може да гледа безучастно как някой краде парите на хората, примамвайки ги с нереално високи лихви. Чудна демократична система, няма що!
204
3
 
10
 
! Отговори
АнТоНиМеН преди 9 години
Хей, гледай го ти, господин 10%! От къде му хрумна, че може да "глобява" когото и да било, затова, че си държи парите в банка?! И тоя управляваше държавата по едно време....аз съм потресен!Аман от ***, аман!
203
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човека съсипал пенсиите на хиляди пенсионери,може да "иска"прошка,нищо друго !!!
202
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДимитровПо закон /за Валутния борд/ БНБ не може да кредитира търговските банки, влизайки по този начин в ролята на кредитор от последна инстанция.
201
12
 
2
 
! Отговори
аз преди 9 години
Пак сте се събрали *** тука.По-добре слушайте какво ви казва г-н Костов,той е икономист.Идеите му ще са полезни.Дано слушат и тия,които трябва да слушат.Разбирам бившите работници от закритите соц.предприятия,които го мразят,но за другите нещо не ми е ясно.Това че не сте успели в живота си е ваш личен проблем.
200
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липса, каза още той.Браво бе, Ваньо!Сега разбрахте ли как е забогатял Костов?
199
3
 
17
 
! Отговори
комунист=идиот преди 9 години
имаш пари в банка - ама нямаш право да ги теглиш - ако искаш да ги теглиш им подаряваш 10%. Комунистите и *** да се наричат пак искат да обират хората
198
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do 248? TI BALACI LI TARSISH ? NIE UNAEME KOSTOV KAKVI PRESTAPLENIQ E IZVARSHIL I VARSHI , NIE SI IMAME NASHI ZAKONI I SHTE GO NAKAGEME PO TQX ! OBEZKOSTQVAME GO , OSTAVQME SEMEISTVOTO MU BEZ KRADENITE PARI ! TOVA E !
197
0
 
2
 
! Отговори
дo # 254 преди 9 години
А ти от Филиповци ли си?
196
2
 
5
 
! Отговори
do: 253 преди 9 години
ti lud li si ve , ako ima dnk ekspertiza Balgariq zaminava na kino , kostov e ot taka nare4emite Slivenski ''bai4ari''
195
2
 
3
 
! Отговори
FBI преди 9 години
ДНК експертиза за доказателство че не е от Дасикане Рома - християни по неволя
194
1
 
6
 
! Отговори
иван до 241 преди 9 години
До АнонименЗа съжаление си прав,направи извод-1997 премиер Виденов,за който и най предубедените разбраха,че честен и почтен човек ?Банкова криза или откровен грабеж???Ами сега-Орешарски-Станишев-Доган-Местан,?КТБ-Случайни съвпадения?!