Махнаха "смут и страх" от текстовете за банките в НК

Затвор и за банкери за невярна информация прие на второ четене правната комисия
Обновена: 22 юли 2014 16:43 | 22 юли 2014 16:43, Камелия Цветанова
24
Махнаха "смут и страх" от текстовете за банките в НК
Янаки Стоилов. Снимка: архив Булфото

С гласовете на ДПС и БСП бяха приети окончателно в парламентарната правна комисия поправките в Наказателния кодекс, които предвиждат да има наказания за разпространяването на невярна информация за банките и финансовите институции.

ГЕРБ спазиха заканата си и не участваха в заседанието на комисията. Същото направиха и депутатите от „Атака“, които бойкотираха работата на парламента преди месец.

Още по темата
На второ четене правната комисия реши, че ще има и сурови санкции за длъжностните лица, които не предоставят информация, която трябва да дадат според нормативните актове, или пък предоставят невярна такава.

Предложението за това дойде от Янаки Стоилов от БСП, а зад него освен съпартийците му застанаха и представителите на ДПС.

Председателят на правната комисия Четин Казак от ДПС обясни, че текстовете, приети на второ четене, са прецизирани и са отпаднали широките понятия „като внасяне на смут и страх“.

Текстовете няма да позволят широко тълкувание и ще имат превантивната полза, коментира той и допълни, че ако ГЕРБ влезе в пленарната зала, евентуално биха били подкрепени и техните предложения.

В окончателния вариант на НК, който трябва да бъде гласуван в пленарната зала, е записано, че „който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, или да причини вреда другиму, разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банка или на финансова институция, и от това могат да настъпят значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години“.

Когато от това деяние са настъпили значителни вредни последици или е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.

Същото наказание се отнася и за длъжностно лице, което не предостави информация, която се дължи по силата на нормативен акт или предостави невярна информация за дейността или състоянието на банка, или финансова институция, от което могат да настъпят значителни вредни последици, решиха депутатите.

Ако от дейността на длъжностното лице са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 7 до 10 години и глоба от 20 до 50 хиляди лева, реши още правната комисия по предложение на Хамид Хамид от ДПС.

Първоначалното предложение, направено от Янаки Стоилов за това престъпление, предвиждаше наказанието да е от пет до десет години затвор и глоба от десет до тридесет хиляди лева.

Поправките в НК, внесени от ГЕРБ и одобрени на първо четене от парламента, които правната комисия отхвърли, предвиждаха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво внасяне на смут и страх в клиентите на банката? Дойдат ли БСП винаги фалира някоя банка. Понякога няколко банки. И винаги някой гори с влоговете. Ако не е изгорял преди това в пирамиди, пенсионни фондове, жилищни фондове, застрахователни фондове или всякакъв тип измислени от БСП фондове. Самото идване на БСП на власт е сигнал за вложителите да се страхуват и панират. За БСП вложителя е като мандрата - требе да се овладее страха им преди да ги обереш, инач може да те застрелят.
16
3
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До "Кофражиста": Това. което пишеш, е точно пример за невярна информация. В законопроекта не е ставало дума за каква да е невярна информация, а замо за такава, която води до "внасяне на смут и страх" в клиентите на банката. Да смесваш истината с лъжата е нещо обичайно за някои от нашите политици, например за бат'ти Бойко, или, например за Мартин Димитров. Ако се вярва на приказките им, държават е във фалит, макар че получава по-добра оценка (като лихвен процент) от международните финансови инст
15
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Естествено че ще махнат "като внасяне на смут и страх", иначе Бойко трябва направо да влиза в затвора.
14
0
 
2
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Този закон за банките трябва да има само един член- ПАДА БАНКОВАТА ТАЙНА ЗА ВСИЧКИ ВЛОГОВЕ И ДЕПОЗИТИ ВЪВ ВСИЧКИ БАНКИ В БЪЛГАРИЯ.
13
0
 
3
 
! Отговори
политолог преди 9 години
И какво като Орешарски ще подаде оставка. Той вече си свърши работата , всички около него станаха мултимилионери , а Държавата има вече близо 10 милиарда дълг. Това управление на БСП-ДПС-Атака ще се изучава в учебниците по история като феномен. Как само за една година може да фалираш цяла Държава.
12
0
 
2
 
! Отговори
ИНЖ преди 9 години
кои са тия *** *** които си приемат закони на кило никои и по никакакъв начин даЖе и сЪс ЗАКОН НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАНЯВА ЯСНО ЛИ ВИЕ *** НЕШАСТНИМОЖЕ ДА ЗАБРАНЯВАШ САМО У ДОМА..забъркаха кашата сега ние да я сърбаме
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябваше да си остане "смут и страх".
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пишат че съдят а един осъден до днес няма! Май, май съдиите са за съд- НАРОДЕН СЪД !
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На всеки излъгал 5 сантиметра от езика да отрежат ! На всеки откраднал дясната ръка от китката надоло да отрежат ! Друг начин няма !
8
1
 
6
 
! Отговори
Ужас! преди 9 години
Е, като махнаха "смут и страх" какво остана??? За всякакво инфо за банка ли ще лежим?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е закона "Искров" бе,затова и дава оставка...Когато обнародват закона,той вече ще е БИВШ упр. на БНБ,а законите не ловят бившите,както знаете.Но пък можем да го обесим,а?
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименОт кого ще получиш пълна ревизия? Същите тези ще си направят равизия! Един наказателен отряд трябва да направи ревизия, един по един да ги ревизира.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам пълна ревизия на прехода! От първия ден! Кои създадоха групировките, кои източиха парите на държавата във външнотърговските дружества тогава. Кои получаваха куфарчета с пари, кои бяха назначавани за капиталисти. Кои бяха избраните за опозиционери и защо. Всички архиви на БСП трябва да бъдат публично достояние от 1990-та до ден днешен. А за последната година най-вече! Да се знаят всички финансови операции на партийната върхушка и на държавата, окупирана от БКП-ДПС
4
0
 
9
 
! Отговори
СРС преди 9 години
В България мафиотите са наште политици не знам как въобще ги приемат на запад освен в САЩ които пък ги заплашват или ги подкупват с милиони за да им ду.............
3
0
 
15
 
! Отговори
с.до 4 преди 9 години
Напротив,никак не са глупави!Въпросните вратички са там съвсем умишлено!Закони в България се приемат само в интерес на това или онова лоби и никога в интерес на гражданите!
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега разбирате ли колко неклалифицирани и глупави са политиците.Четем закона с колегията и се смеем.Може да откраднеш и никога да не влезеш в панделата.Има десетки вратички.
1
0
 
22
 
! Отговори
стига толкова! преди 9 години
Крадеш 200 милиона и те глобяват с 50 хиляди. А нещо в закона пише ли да върнеш откраднатото, преди да влезеш в затвора и да те глобят.Хора, опомнете се, предизвиквате гражданска война!