Сваленият Боинг промени профила на конфликта в Украйна

Инцидентът е повратна точка на ситуацията, вярва Вигенин
22 юли 2014 20:38,
30
Сваленият Боинг промени профила на конфликта в Украйна
Снимка: Архив, Булфото

"Свалянето на малайзийския самолет МН 17 промени профила на конфликта в Източна Украйна, придаде му глобално измерение и може да се превърне в повратна точка за развитието на ситуацията там", посочи днес в изказването си на Съвет "Външни работи" в Брюксел министър Кристиан Вигенин. Той се обяви за единен подход в рамките на ЕС и подчерта, че трудните решения, които имат своята цена и за страните-членки, трябва да се приемат солидарно, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

Съветът започна с минута мълчание в памет на близо тристате жертви от самолет МН 17. Това беше и основната тема от дискусията на министрите по Украйна.

Държавите членки бяха единодушни в солидарността си със страните, чиито граждани са били на борда на самолета. Бяха подчертани непосредствените мерки, които трябва да бъдат предприети: незабавен и сигурен достъп до мястото на катастрофата и околностите; безпрепятствено идентифициране и репатриране на телата и вещите на жертвите; запазване на мястото на трагичното събитие непокътнато и избягване преместването на всякакви обекти и предмети.

Министрите се обединиха около необходимостта от пълно международно и независимо разследване и подвеждане на виновните лица под отговорност, включително и чрез сътрудничество от страна на Русия за оказване на натиск върху нелегалните въоръжени групи, прекратяване на трафика на оръжие през границата и др.

Участниците в СВР взеха решение за ускоряване на работата по изпълнение на решенията от заключенията на Европейския съвет на 16 юли т.г. Бе потвърдена готовността Европейският съвет да наложи пакет от нови и значителни ограничителни мерки по отношение на Руската федерация в случай на липсата на пълно сътрудничество за изпълнение на поставените в заключенията на днешния СВР искания.

Европейските външни министри обсъдиха ситуацията по сигурността в Ирак и последиците за регионалната сигурност от разширяването на контролираните от терористичната групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" територии. Потвърдена бе твърдата подкрепа на ЕС за единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак и бе отправен призив към иракските лидери за създаване на правителство на националното съгласие с участието на всички етнически и религиозни общности. ЕС е готов да окаже подкрепа на Ирак в борбата срещу тероризма, както и да продължи да оказва помощ за преодоляване на тежката хуманитарна криза в страната.

Сред темите от дневния ред бе и сериозната ескалация на насилието в Израел и ивицата Газа. Съветът твърдо осъди обстрела с ракети от Хамас по територията на Израел. Признавайки правото за самозащита, министрите призоваха Израел да използва пропорционална сила, като гарантира защитата на цивилните граждани. Изразена бе дълбока загриженост от множеството невинни жертви, в т.ч. и деца, както и от бързо влошаващата се хуманитарна ситуация в ивицата Газа.

Министрите приветстваха посредническите усилия на ООН, САЩ и Египет за постигане на споразумение за прекратяване на огъня. Съветът прие заключения по близкоизточния мирен процес, с които потвърди желанието на ЕС да работи съвместно с други партньори за неговото възобновяване.

След Съвета по външни работи министър Кристиан Вигенин взе участие в петата Министерска среща по Източното партньорство, на която бе потвърдена подкрепата за суверенното право на всяка от страните-партньори сама да определя своето бъдеще.

Подписването на 27 юни 2014 г. на Споразуменията за асоцииране с Украйна, Молдова и Грузия открива нови възможности за задълбочаване на сътрудничеството на ЕС с тези държави. Разширяването на връзките с източните партньори се основава на взаимната изгода и не е насочено срещу трети страни.

Министър Вигенин информира, че процедурата по ратификация на трите споразумения е в ход и очаква в близките дни Народното събрание да я осъществи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мъже под 1,60м не трябва да се допускат до държавни постове - избиването на комплекси върху народа е неприемливо!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До да бе даКолега, такъв тип планери, се засичат много трудно, пък било то и от най - добрите радари.Това германче му се стъжни живота после.
14
1
 
13
 
! Отговори
СПАС преди 9 години
Не казват дума, ЧЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОЛЕТА ИМА УКРАЙНА, независимо кой го е свалил!!!! Уникални смешници!!!!!! Опълченци, Русия, ала бала а не споменават УКРАЙНА!!!!!!!!!!! СТРАШНА НАГЛОСТ!!!!
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това хлапе защо се обажда?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11Ами не казват, ама 2 милиона българи в чужбина четат и чуждата преса.
11
9
 
1
 
! Отговори
да бе да преди 9 години
И като всички имат толкова радари,спътници и неясно каква друга техника защо не намериха малайзийският самолет изчезнал преди няколко месеца?То и руснаците през студената война се правеха на голямата работа докато един германец най елегантно си паркира самолета до едни "Волги" на Червеният площад.Това беше през 1987-та и немецът се казваше Матиас Руст.
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто САЩ си отиват в историята и хапят като гърмяща змия в предсмъртна агония.
9
1
 
16
 
! Отговори
теляк преди 9 години
кристино мари по добре си мълчи мари говориш само глупостти
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...може да се превърне в повратна точка за развитието на ситуацията там".Направо нямам думи.Мълчи бе будала.Не ,че каза нещо Ами и никой не те пита.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо лицимерят американците ? Американците имат спътници за детайлно оптико-електронно разузнаване, такива като "Кихоул-11", "Кихоул-12", които провеждат детайлен контрол и постоянен мониторинг над районите, където се водят военните действия .
6
2
 
26
 
! Отговори
FMC преди 9 години
А кой ще прекрати трафика на оръжие от Европа и Щатите към Украйна? Според мен за да се иска подобно нещо, трябва и реципрочност в действията. Европа си слага таралеж в гащите с асоциирането на Украйна, Молдова и Грузия. В тия държави има огромни руски малцинства, които на места са и мнозинства. Как мислят да я карат така? Вечно в конфликт и партизански войни? Нека първо оправят отношенията с Русия, а след това да приемат руско население в границите на ЕС. Иначе файда йок.
5
1
 
31
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Продължавам да се учудвам на късогледството на някои европейски политици. Как не им е ясно, че за САЩ е важно да се изолира Русия от Европейския съюз, а за европейците е важно точно обратното. Какви санкции ще налагат? Та Русия има в Азия търговски партньори като Китай и Индия (и колко други още), които могат да поемат по-голям стокооборот от целия Европейски съюз. Какво ще спечелят европейците от това?
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За МОНГОЛОИДА :Диспечерите на летището в Днепропетровск, които се подчиняват на евреина олигарх Коломойски, са пренасочили малайзийския Боин-777 в определения район, където вече са го очаквали военните на Киевската хунта !
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ruski experthttps://youtube/watch?v=L13uJ9nhTdEПрочети още на: dnes.bg/iztochna-evropa/2014/07/22/lesno-moje-da-se-ustanovi-s-kakva-raketa-e-svalen-boingyt.233106#comment-newest
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да го бъде тоя ЕС щом готвят такива като Винегин да го управляват. Май пак се набутахме на грешното място.
1
5
 
26
 
! Отговори
Нано преди 9 години
Русия да влиза с танковете в Украйна. Да я превзема и насели с руснаци. Украинските фашисти на бесилото . Ще избиват мирно население с ракети, ФАШИСТИ .