Следващото управление ще решава за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй"

Бобева: Има много път да се извърви, докато проектът стане реалност
Обновена: 23 юли 2014 15:54 | 23 юли 2014 15:51, Веселина Йорданова
13
Следващото управление ще решава за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй"
Даниела Бобева. Снимка БТА

Правителството оставя на следващото управление да вземе по-нататъшните решения за строителството на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

На последното си заседание преди да подаде оставка Министерският съвет е обсъдил извършеното досега по проекта, съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

По думите й кабинетът оставя на следващото правителство да препотвърди свършеното досега и да продължи работата по-нататък както по отношение на споразумението с американската компания „Уестингхаус“ за строителството, така и на финансовия модел.

Още по темата
Има още много път да се извърви, докато проектът стане реалност, коментира Бобева.

Тя уточни, че всякакви цифри по проекта на този етап са условни. Около 5 млрд. щатски долара е предварителната стойност, която се посочва в доклада, обсъден от правителството днес. Преговори са проведени с „Уестингхаус“ на 6 или 7 тура, последните разговори са били преди десетина дни, съобщи още тя.

Бобева заяви, че нейната информация от вчера е, че няма подписан договор за заем с „Газпром“ от БЕХ.

Вчера президентът Росен Плевнелиев изрази възмущението си по повод публикации, че Българският енергиен холдинг подготвя решение за сключване на договор с „Газпром“ за вземане на милиарден заем за финансиране на българското участие в проекта „Южен поток“.

Бобева е имала среща с Българския енергиен холдинг и с АES вчера. По думите й с ръководството на електроцентралата се водят активни преговори за сключване на споразумение предвид предстоящата либерализация на енергийния пазар и необходимостта да се откажем от договорите с фиксирани цени заради европейските регулации.

Вицепремиерът каза, че на срещата са присъствали още представители на НЕК и МИЕ.

Бобева уточни, че се е срещала няколко пъти с представители на АЕS, които добре осъзнавали, че трябва да излезем от схемата на договорите с фиксирани цени.

„За съжаление, през последните няколко месеца няма реални резултати от преговорите“, каза тя, като посочи, че цената на електроенергията, произвеждана от централата, надвишава сериозно пазарната цена.

„От друга страна, това е една много хубава инвестиция, това е едно бижу“, коментира Бобева, като допълни, че „много трудно можем да си позволяваме скъпи бижута“.

Вчера тя помолила за последно усилие до понеделник и уреждане на спорните въпроси, така че да бъде защитена НЕК, която е в много тежко финансово състояние.

"За съжаление, голяма част от законите, които трябваше да въведат ред по отношение на договорите с фиксираните цени, не са приети“, посочи Бобева и допълни, че въпросът е на договорна основа да се намери изход така, че да бъдем най-близо до либералния пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛИКВИДЦИЯ НАВСЯКАДЕ И ВЪВ ВСИЧКО!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Гъба преди 9 години
5 милярда $ дрън-дрън.... почти по 2, Westinghouse склюват инженерен договор за строителство и само това. Никой не говори за прилежащата инфраструктура. Работата ми е такава и точно този месец се занимавам с АP1000, които се строят в САЩ.... еми няма такива цени, започват от 7 до 14 милярда за 2 реактора без мрежа, без подстанция, без прилежаща инфраструктура... и даже имат производствени проблеми, тъй като не са произвеждали такива модули досега.... темата е много интересна!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата може да се задържи само до нова година, ако вдигне шоково цената на тока. Тоя път няма да му са размине само с високо кръвно.
3
0
 
0
 
! Отговори
info. преди 9 години
Ще решава в кои частни ръце да премине,това е цялата работа!Същото е и с Белене!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те управленията хубаво ще решават,ама донорите (данъкоплатците) на тази държава стават все по-малко ,за сметка на *** :)) ,затова че сметките ще излязат криви !!!
1
2
 
1
 
! Отговори
преди 9 години
Да заложим на "Уестиг поток" или "Южен Хаус"