БСП също няма да състави правителство, увери Мерджанов

"Не може да се говори за консенсус на консултациите при президента"
20
БСП също няма да състави правителство, увери Мерджанов
Снимка: БТА

БСП също няма да състави правителство в рамките на този парламент, след като утре президентът Росен Плевнелиев връчи мандат и на социалистите. Държавният глава вече връчи мандат на първата политическа сила - ГЕРБ, а лидерът на партията Бойко Борисов веднага го върна.

Още по темата
„Ние заявихме нашата категорична позиция, че в рамките на това Народно събрание не може да бъде създадено ново правителство. Изборите са на 5 октомври и българските гражданите ще изкажат своята воля”, заяви от името на левицата председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Според него не може да се говори за консенсус по време на днешните консултации при държавния глава, които той свика три часа след като беше приета оставката на кабинета.

„Имаме различия, така че за консенсус не може да се говори. Самият факт, че в днешния ден, когато се приема оставката на правителството, се свикват толкова бързо консултации се създава нервно усещане и напрежение. Няма нужда от такова бързане“, коментира Мерджанов.

По думите му на консултациите са обсъдени няколко въпроса, свързани с евентуалната актуализация на бюджета, с евентуалната оставка на управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров и за необходимостта от приемането на законодателно решение, което да даде право на служебното правителство да сключва допълнително договори за заеми.

Мерджанов заяви, че по тези три въпроса позицията на парламентарната група на БСП е ясна.

По отношение на актуализацията на бюджета е само в частта за промяна на бюджета на НЗОК.

„Вторият въпрос във връзка със статута на гуверньора и УС на БНБ смятаме, че по закон биха могли съвършено да си изпълняват функциите по закон. Освен всичко друго ние нямаме депозирана оставка. Така че този въпрос не стои на дневен ред”, допълни той.

По отношение на третия въпрос Мерджанов заяви, че служебното правителство, което ще се назначи от президента, трябва да се ограничи само в организацията и провеждането на демократични избори без никакви преувеличени правомощията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
мони преди 9 години
алекс алексиев е бил и агент на ДС и САЩ да не забравяме също
8
0
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Ще е голям смях ако накрая Атака състави правителство.
7
5
 
3
 
! Отговори
Марк преди 9 години
Само Алекс Алексиев е способен да проведе пълна лустрация и забрана на гнусното БСП!! Само човек, който е бил на такива позиции в политическия елит на САЩ и ненавижда извратения евросоциализъм може да направи нещо в тази нещастна страна! Помнете ми думата!
6
5
 
5
 
! Отговори
Марк преди 9 години
Здравейте пичове! Не бях в страната дълго време и затова не съм писал! Здравей и на моята симпатия тук! но сега съм тук и откривам мошен огън по червените ***! Днес изпращаме последното комуноидно правителство! Дай Боже! Никога повече не искам да виждам тази *** на власт! Искам пълна забрана на БКП/БСП и виновниците за нашите мъки в пандиза! но не вярвам и на БМБ! И той си е едно ***! вярвам само на българинът, който се завърна от Свободния свят , за да помогне Родината Алекс Алексиев
5
3
 
3
 
! Отговори
пенсионер- преди 9 години
ЗА какво да съставят праввителство .Нали се видяха колко са в час когато са били я управлението наБГ. винаги се провалят.Станишев се изсухли по терлици от задния изход на Позитано и остави др.МЕРДЖАНОВ ДА СИ *** ГЛАВАТА .Да вади горешти кестени
4
3
 
13
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Мерджан, викни оня *** СтанишеФ, той е мераклия за премиер! Той поне може да се пъчи като ПУЯК в парламента и да КОПАЕ ЗЕМЯТА докато постигне победа над ГЕРБ! Защо и къде се скри този мерзавец?
3
2
 
14
 
! Отговори
777 преди 9 години
само това оставаше
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откъс от филма "Граница". Капитанът (в ролята великият Наум Шопов) хока граничарите. Важи с пълна сила за правителството на Орешарски и БСП:"Осрахте ли се, а? Осрахте се! Марди, марди сте вие! Сега ония, оная, така де ония там си пият отатъка питието и ни се смеят, вместо да плюят кръв в пандиза!"
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо да не го направите! ДПС и Атака не ви ли подкрепят вече? Ще трябва да им се помолите наведени!