Кабинетът си тръгна без ключови за БСП решения

Преглед на печата от днес, 24 юли
24 юли 2014 07:00,
39
Кабинетът си тръгна без ключови за БСП решения
Снимка: Булфото

Новината за оставката на правителството "Орешарски" от късния следобед е отразена от всички издания днес.

"Правителството подаде оставка, без да вземе ключови за БСП решения. Изборът на българския еврокомисар и одобряването на договора с "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй" остават за следващото правителство", изрежда детайлите на статуквото "Сега".

"Бареков оголя", ВМРО ще напусне коалицията с "България без цензура", пише "Труд". Такова решение ще предложи днес председателят на организацията Красимир Каракачанов, което ще е съпътствано от даване на положителен отговор на предложението на Валери Симеонов за създаване на Патриотичен фронт с НФСБ.

Излизането от коалицията е най-добрият начин за запазване на политическата идентичност на ВМРО, смята Каракачанов. Лидерът на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев заяви, че остава в коалицията с ББЦ.

"Доверието в банковата система не е паднало, недоверието е насочено по-скоро към държавата. В един момент хората са си казали :"Тука става страшно" и са изпратили парите си в чужбина или пък в бурканите и под дюшеците", коментира вчера пред "Сега"финансистът Емил Хърсев. Според него до няколко месеца сумата ще се върне в банковата система.

"Изненада! Има такса за ранно връщане на кредити над 75 000 евро", допълва банковите новини "24 часа". Не всички клиенти ще могат да се възползват от отпадането на таксата за предсрочно погасяване по старите и новите ипотечни кредити. Оказа се, че облекчението ще важи само за кредитите до 147 000 лв., или около 75 000 евро, които единствено попадат в обхвата на закона за потребителския кредит. Именно чрез неговата промяна през пролетта бяха въведени новите изисквания към банките.

Работодатели наемат фиктивно служители, които след сключване на договор изпращат в командировка в чужбина, разкрива "Монитор". Схемата за легално осигуряване на заетост зад граница заобикаля изискването това да става чрез лицензирани посреднически фирми, спестявайки време и средства на шефа и кандидат-гурбетчиите. "Кандидатите за работа, вместо да потърсят услугите на посредническа фирма, се съгласяват да бъдат наети фиктивно от работодател и командировани в чужбина", обясниха от Главна инспекция по труда (ГИТ).

В същото време трудовите инспектори отчитат ръст на злоупотребите с командировани работници за повече от 30 дни зад граница. Трудещите се се жалват, че получават по-малко пари от минималното заплащане за съответната длъжност в страната приемник. Жертва на тази измама ставали най-често шофьори, изпратени от български работодател в страни членки на ЕС.

През първото полугодие на 2014 година от ГИТ са констатирали 315 нарушения при наемането на българи в чужбина.

"Монитор" представя поискания официално от ДПС проект за създаване на "Национален борд като шанс за стабилност". Бордът трябва да движи въпросите, свързани с усвояването на европарите. Идеята е този борд да работи независимо от това кой ще е на власт.

За да се случи това, трябва да се осъществят реформите в здравеопазването, образованието, ВиК сектора, транспорт и регионална политика, да се приеме нов закон за обществените поръчки и такъв за еврофондовете. Решение трябва да се постигне и по отношение на парите за общините. "Обезпокоен съм от това, което се случва в момента с усвояването на средствата от еврофондовете за изминалия програмен период и забавянето на споразумението с ЕС за новия. Във всички програми има проблеми, има рискове от загуба на средства. Наложително е да се намери формат, който да постигне национално съгласие по ключови за реализацията на средствата от еврофондовете въпроси, който образно би могъл да се нарече Национален борд за еврофондовете", мотивира предложението бившият земеделски министър и депутат от движението Джевдет Чакъров.

От Европейската комисия предупредиха, че искат устойчива администрация която да не се променя след идването на поредното правителство на власт през следващия програмен период.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО НЕ ИЗЛЕЗАТ ДА ГЛАСУВАТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДПС ЩЕ ЛИКУВА ТЕ ВЕЧЕ ПРЕВЗЕХА *** ВОТ.ДПС,БСП ОДАВНА ИГРАЯТ ДА НЯМА МАСОВО ГЛАСУВАНЕ ДА ОТВЪРТЯТ ХОРАТА ДА ГИ ПСУВАТ НО ДА СТОЯТ В КЪЩИ ДА НЕ ГЛАСУВАТ ТЕХНИЯ ЕЛЕКТОРАТ ПОД СТРОИ. А СПРЯМО ДРУГИТЕ ПАРТИИ РАЗДЕЛЯИ И ВЛАДЕИ ЗАТОВА СА СЕ ПРАКНАЛИ ТОЛКОВА МНОГО А ТЕ СА НА ДПС И БСП /БАРЕКОФФФФ ,КОВАЧКИ И ДР./
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миглена Кунева през 1988-1990 работи и в казионния Комитет за правата на човека, създаден с решение на Секретариата на ЦК на БКП, протокол 54 от 3 февруари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как да не са комунисит РБ - какви са ДБГ начело с Кунева - демократи? а Касим дал му излеез картончето още 1992
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лустрация , разпускане на всички партии , нови със нови хора
17
1
 
4
 
! Отговори
OK преди 9 години
Hенавиждам комунистите (начело с Герб).
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление Доган ще се смее последен, бъдете сигурни! Така става, когато двама се карат, печели третият, нали знаете?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата иска 7 милиарда нов заем само като начало на управлението си.------------------------------------------------------Да, вие като взехте 10 ?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
иИ НОМИНАЦИЯ ЗА НАГЛЕЦ НА ГОДИНАТА !
13
3
 
4
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП преди 9 години
Сега арест, съд и доживотен затвор за мекотелото Орешарски, екстрадация и също съд за Станишев!!
12
0
 
8
 
! Отговори
кораб преди 9 години
На тоя потънал кораб България, който и да му седне на руля е все тая... Няма шанс за оттласкване от дъното. Не искам нито БСП, нито ГЕРБ, нито ДПС, нито Атака, нито Бюрека....всички са едни и същи. България за съжаление е страна без стойностни политици.
11
1
 
2
 
! Отговори
медик преди 9 години
До АнонименАми много ти благодаря за отговора, мнгоо си прав, но изгелжда не поглеждаш под водата!Хем казваш, че всеки вълк може да си сложи овчата кожа на ''борец срещу комунизма'', хем го лансираш като нормално?Аз мисля следното, и хората, които гласуват за ''комунисти'' ще преустановят и тези, които за са ''анти комунисти'' също, защото е крайно очевидно, че служат на един центъра - НАТО, Вашингтон и Тел Авив!!Резултат - национална катастрофа, демографска и икономическа кома !
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А аз се опасявам от възхода на ДПС, но изглежда това не тревожи особено нито Герб, нито БСП.
9
3
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Доживяхме UStavka,следва бързо бързо,Бойко да оди в USза дежурна POPRAVKA!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя измамник от снимката, кво се хили бе??? Сигурно е много доволен от заработеното за една година!!! Казвах ви аз, че много ми прилича на Мефистофел, дяволът му неден!!!!
7
5
 
3
 
! Отговори
медик преди 9 години
Как бе ,много ключов момент има за всички!ГЕРБ и БСП успяха да прекарат дълбока порезна разделителна линия през обществото без каквито и да е било разлики или особеност в управлението им!Неразбрах как може борбата за кокала да бъде възприета като политическа конфронтация на идеи и как пещерния анти-комунизъм афектира толкова много хора!А, сетих се, с първата власт - медиите...те са велики !!!
6
1
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
До АнонименДокато хора се настройват срещу хора, докато има такива прости помий като теб, анонимен, който може да седне и да напише това, тая държава няма да мръдне и на йота. Ние си заслужаваме съдбата, след като такъв манталитет седи срещу дисплея и плюе българи!!! ***!
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски, свестен и умен човек, а сега чакаме поредното изгонване на Тиквата с камъни. Подозирам, че няма да чакаме дълго:)
4
3
 
7
 
! Отговори
отвратен преди 9 години
По БНТ казаха, че днес ще е съдбовен български ден!Не виждам съдбовно да е смяната на едни крадци с други!Съдбовно ще е ако дойде на власт ученик на генерал Пиночет!
3
3
 
13
 
! Отговори
АНТИОВЦА преди 9 години
ПРОТИВНО Е, МНОГО ПРОТИВНО, ПРЕМИЕР В ОСТАВКА ДА СЕ СМЕЕ! След такава ТЕЖКА ПОЛИТИЧЕСКА ГОДИНА, КАКВО СЕ СМЕЕШ А?
2
0
 
8
 
! Отговори
desen преди 9 години
Ама колко прости са ***- ДПС си ги обяздиха, както си искаха, но накрая всички псуват БСП. Няма по-слаб председател от Станишев. А е лошо да няма силна левица, само дето нашата левица се навежда и "пуска" за пари- комунуидите, ако имат поне 2 гънки в склерозиралите си глави, ще изберат Кадиев в неделя.