Президентът поиска повече права за служебния кабинет

Плевнелиев връчи мандатa на ГЕРБ, Борисов го върна веднага
Обновена: 24 юли 2014 19:35 | 24 юли 2014 17:00,
109
Президентът поиска повече права за служебния кабинет
Бойко Борисов получи и веднага върна мандата за съставяне на кабинет на президента Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев поиска три хода на парламента, преди да се разпусне в края на юли. Това са актуализация на бюджета на Здравната каса и на държавата, повече права за служебното правителство и да направи нужното, за да остави БНБ като източник на спокойствие за банковата система.

Държавният глава постави исканията си по време на консултациите с партиите в Народното събрание, които свика след оставката на правителството

Още по темата
„Необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори по споразумение с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация и социална защита“, каза Плевнелиев.

Той обясни, че е поставил пред партиите и въпроса за състоянието, в което това Народно събрание ще остави БНБ. „Особено важен въпрос във времето без парламент е да имаме работеща централна банка, която да е източник на спокойствие и доверие за цялата финансова банкова система“, каза държавният глава.

Плевнелиев не поясни какво има предвид, а изявлението му не предполагаше журналистически въпроси.

Президентът призова партиите да загърбят противопоставянето си и да актуализират бюджета на Здравната каса и държавата. Той обясни, че това е нужно за работата на следващите две правителства до края на годината и за обществото. „Моля да се актуализира държавният бюджет и да се направи обективен прочит на приходите и разходите, на дълга и дефицита, на рисковете“, каза Плевнелиев.

Президентът обяви, че утре ще направи изявление пред Народното събрание.

Държавният глава стартира и процедурата по връчване на проучвателни мандати за съставяне на кабинета. Той връчи първия на ГЕРБ като най-голяма партия, а лидерът на партията Бойко Борисов го върна веднага. Утре президентът ще връчи мандат на БСП, а след това и с ДПС.

Плевнелиев не спомена „Атака“, която е четвъртата парламентарна сила, вероятно защото националистите бойкотираха консултациите. „Очевидно така те демонстрират своето отношение към институциите и конституционния ред в страната“, коментира президентът.

Той съобщи, че всички партии, присъствали на консултациите, са декларирали, че в рамките на 42-то Народно събрание „е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което е в състояние да излъчи работещо правителство“. Плевнелиев припомни, че в такива случаи решението са избори, а те ще са на 5 октомври, както вече се разбраха партиите.

Той потвърди, че ще издаде указ за разпускане на Народното събрание на 6 август и назначаване на служебно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ БЪДЕ СЪСТАВЕНО ОТ ББ .... ПЛЕВНЕЛИЕВ ЩЕ ГО ПРОЧЕТЕ.. ОТ ТАМ НАТАТЪК Е ЯСНО КОЙ ЩЕ ДЪРПА КОНЦИТЕ...
76
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Една година Борисов ни разказваше как нови заеми не трябвало да се теглят защото заробвали народа,децата ни че и даже внуците ни.Е ние му се радвахме,е радвай се народе защото сета предчувствайки идването си на власт човека иска цели 5 млр нов дълг.И то не защото е необходим,а защото той ще дойде на власт и му трябват нови парички за харчлък.И тарикат човека не той да го изтегли а служ. правителство,а той само лентички да реже.И тоя пудел пак му се връзва,нали му е доброто кученце.
75
0
 
10
 
! Отговори
КОЙ? преди 9 години
КОЙ натресе на България тоя опростачен *** Тиквата?А безличната му ***,как възлюбено го гледа.
74
1
 
7
 
! Отговори
Градския преди 9 години
За Здравната каса -ДА , въпреки , че нашите доктори се превърнаха в хайдути и гледат на болния като доход за изцеждане на максимум пари , а не като на пациент за лекуване!Другите искания на Президента са мафиотски искания и издават природата му на държавен бандит!
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да не ти стане драго,като видиш тази широка усмивка,този топъл и спокоен поглед- изпълнен с любов и преданост.Мила и затрогваща картинка.Какво ли биха казали ония българи, портретите на които висят на стената зад нашите държавни мъже.Бог да ни е на помощ.
72
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Нормално е един инжинер да не е чувал за разделение на властите, не е нормално като се изцепи неподготвен всички да се усмихват срамежливо с вида еми то момчето толкоз може....
71
0
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Още дошли, не дошли на власт ГЕРБаджии "заръчаха" на *** да иска актуализация и то с 5 милиардааааа! Нали се дуехте против това бе, "патриоти"! И отново оправданията в пространството, че видите ли, държавата опоскана - пълни глупости! Фискалният резерв набъбна през тази година и е почти 9 милиарда. Защо ви са тези милиарди, бе, маскари!
70
5
 
2
 
! Отговори
Лили преди 9 години
До АнонименПродадоха я БСП!
69
7
 
3
 
! Отговори
Лили преди 9 години
До Ф.С.ВМилярдите вече ги окрадоха БСП!
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо друго не иска ли?Нали свали доверието си към кабинета в оставка още на първия месец.Нали имаше критики към неработещото НС.Нека господин Бойко и Местан ефенди гласуват тези му искания.Имат достатъчно мнозинство.Нека ги подкани,призове,помоли.Щом е в името на благоденствието на народа,може да им се подложи свенливо.А за БНБ-може да мисли но да не се меси.
67
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече права за служебния кабинет значи повече злоупотреба. Спомняте си какво направи Марин Райков - без да има повече права като служебен премиер приватизира печатницата на БНБ без никакви обсъждания, обяснения и прочие.
66
2
 
15
 
! Отговори
ИЗУМЕН преди 9 години
Ама това човече т.н. президент вече иска и президентска република! А, стига бе, ама аз що се учудвам, значи филията с мас може да ни бъде минитър-председател, а Плевньо защо да не ни е Президент, като Обама например! Сега ще видите, че ГЕРБ и ДПС ще му гласуват тези права! А и защо ли да се харчат пари за избори, като резултатът ще е същия, същите негодници, поне 90% от тях ще са в Парламата (исках да кажа Парламента), така че да чакаме II-рото прошествие, както викат бабите на село!
65
2
 
16
 
! Отговори
сами преди 9 години
ВРИД президент не знаели че приоритета на служебното правителство е до проведе избори Какви повече права иска той. Като миналото служебно правителство да напечата 600 хиляди фалшиви бюлетини ли????
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от скоро пуснатите статии, герой на тази е два пъти по не харесван ... дано това има и някакво материално измерение
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие луди ли сте ? За каква президентска дрънкате - в бг хората откачиха едно семейство не могат в ред да сложат ВИЕ цяла държава.Погледнете ГОРЕ и помислете кой пуска тия фишеци
62
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕЗИДЕНТСКА Република с тия на снимката ли ? По-добре България както 1945 да обяви война на целия СВЯТ.
61
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори по споразумение с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация и социална защита, каза Плевнелиев. - Tова е в резултат от посещението на Борисов в САЩ,а така наречения ,,президент'' повтаря като папагал това което са му наредили.
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде на къде повече права? От къде на къде ще сключва международни договори? Нали е само за няколко месеца? Да ги сключват редвоно избраното!
59
6
 
6
 
! Отговори
Поредната наглост преди 9 години
Предлагам поредната безсмислица - служебното правителство да е вечно и да станем президентска република!
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гади ми се още отсега