Борисов иска Калин Христов за шеф на БНБ

ГЕРБ и ДПС настояват за ремонт на бюджета, БСП против
Обновена: 25 юли 2014 12:37 | 25 юли 2014 11:25, Веселина Йорданова
124
Борисов иска Калин Христов за шеф на БНБ
Бойко Борисов Снимка: архив, БТА

Депутатите се скараха в пленарната зала за ремонта на бюджета. Повод стана обръщението на президента Росен Плевнелиев от парламентарната трибуна, който отново поиска той да бъде актуализиран.

Председателят на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов се възмути, като заяви, че президентът поставя условия, които далеч превишават конституционните му задължения.

Още по темата
„Въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета истината е, че няма причини за радикални промени в бюджета на държавата към настоящия момент. Такива са допустими само в бюджета на НЗОК”, настоя Мерджанов. Той обвини държавния глава, че не работи за консенсус, а е направил всичко възможно през последната година за изостряне на политическата конфронтация. Нека оставим на българския народ да каже кой е най-достоен да се заеме с решаването на въпросите за БНБ, дълговете, бюджета”, подчерта Мерджанов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък предложи парламентът да приеме ремонта на бюджета, предложен от кабинета „Орешарски“, и Калин Христов да стане управител на БНБ. В момента Христов е подуправител и беше служебен финансов министър в служебния кабинет на Марин Райков. Името му е спрягано и за нов служебен премиер.

Във видимо добро настроение и в шеговит тон, Борисов сам се похвали: Виждате колко съм добронамерен, не може да ми се отрече“.

За да има спокойствие, той настоя БСП и ДПС да се изяснят помежду си, „за да стъпим на чисто“, като посочи, че конфронтацията и омразата се насаждат и между довчерашните коалиционни партньори.

„Никой от нас не знае как ще минат изборите, представете си, че сте първа политическа сила, отказваме да вземем мандата и пак трябва да се съберете и да направите коалиция. Представяте ли си, г-н Мерджанов, как ще ви се подигравам, ако тогава внесете тази актуализация“, попита Борисов.

Той призова депутатите от „Коалиция за България“: Дайте поне да приемем бюджета на вашето правителство, това е огромен компромис, който правим ние. Борисов заподозря, че целта на левицата е била да унищожи ГЕРБ, „и понеже не можете, сте помолили по-големия батко от ДПС“.

За предложението на управителя на БНБ Иван Искров да подаде оставка, лидерът на ГЕРБ каза: Като ГЕРБ го е избрал, ГЕРБ предлага и да го свалим – и него, и подуправителя му, и предлагам Калин Христов за управител на БНБ. Ако не сте съгласни, излезте и кажете – стоим зад Искров и подуправителя Цветан Гунев и не разрешаваме тази смяна, призова той.

„Калин Христов не е решение на проблема, а е част от проблема и носи също толкова отговорност“, контрира Мерджанов от левицата и отбеляза, че Калин Христов е бил „идеологът на банковата ваканция“.

„Ние сме за това да бъде сменен целият Управителен съвет на БНБ, включително президентската квота, но това да стане от следващото Народно събрание“, посочи той.

Изказването на Борисов беше прекъсвано от реплики от залата, а председателят на НС Михаил Миков трудно удържаше страстите. Напомням ви да спазвате правилата, и вие отдясно, викачите, призова Миков. Не можем да разберем откъде викат, включи се и Борисов.

Той похвали председателя на НС за начина на водене с думите: "ГЕРБ сме изключително доволни от вас". „В последните дни, защото досега ви нямаше, вие сте от три дни тук“, не остана длъжен Миков.

Борисов влезе и в лично обяснение с Мерджанов. "Не аз се целунах на Орлов мост с ДПС и не аз съм виновен, че ДПС се държат много по-отговорно от вас", подчерта лидерът на ГЕРБ.

След него Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи ремонта на бюджета, както е предложен от правителството на Пламен Орешарски, както и актуализацията на бюджета на НЗОК.

„ПГ на ДПС води много ясна и последователна политика във всички области и по отношение подкрепата на кабинета „Орешарски“, зад който стои твърдо. Бламирането на кабинета по отношение на бюджета е бламиране на кабинета. ДПС няма да го бламира и не ДПС върши предателство към този кабинет, а „Коалиция за България" го върши“, отсече Цонев.

Според него има всички основания тази актуализация да бъде направена.

Това ядоса Мая Манолова от левицата, която призова председателя на НС да напомни на депутатите, че България не е премиерска и президентска република, а парламентарна.

Миков й отговори, че не смята да го прави, защото „в това се кълне всеки, като влезе тук“. Страстите в зала се разгорещиха още, което накара Миков да призове: „Не скандирайте, така се раждат култовете към личността“ и да признае: „Виждате, колко интересно и живо е, когато сте тук“.

Наложи се обаче председателят на НС да покаже и строгост: „Още малко остана, да не се гоним“ и заяви, че ще даде почивка за „охлаждане на страстите“.

Манолова пък се ядоса на Миков, че я прекъсва и заяви, че ГЕРБ, ДПС и президентът имат един и същи план за актуализация на бюджета и това било достатъчна новина от днешния ден.

Йордан Цонев предложи извънредно заседание във вторник за разглеждане на актуализацията на държавния бюджет и на този на НЗОК, а Манолова отговори с искане за поименна проверка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
Lidia преди 9 години
До Цеци 109 Kato razdava6 kvalifikacii, kaji ti kakav si ? za6toto az ve4e si sastavih mnenie za teb , ot izre4enieto ti
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом Тиквата го иска, не е читав човечецът! Знаем, че краставите магарета през девет планини се подушват, а Боко го знаем какво е добиче!
94
0
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
А ако Борисов и ГЕРБ се върнат отново на власт да се приготвим за нова по-дълбока криза. Все пак това е единственото нещо, което ГЕРБ могат да направят
93
0
 
4
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Бойко, като беше толкова кадърен и знаеш как да се справяш с трудни ситуации, защо си подаде оставката преди една година, а не оправи държавата? Демек на теб или не ти дреме за народа и страната или си прекалено некадърен да си свършиш работата за която иначе толкова ламтиш
92
0
 
3
 
! Отговори
Цеци преди 9 години
Бойко е полуи**от и това е по-добрата му половина...
91
0
 
3
 
! Отговори
Тони преди 9 години
Срамно е подобен нагъл човек, като Борисов дори и да претендира за това да бъде премиер на страната, камо ли в действителност да го постигне. Надявам се, че няма да му бъде позволено
90
0
 
3
 
! Отговори
Алек преди 9 години
Като е толкова загрижен за държавата и народа, защо Бойко не напусне политиката заедно с цялата си шайка разбойници, които нарича " партия "?
89
0
 
4
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Борисов отново говори глупости и лъже най-нагло избирателите, дано хората да не се подведат по този подъл човек
88
0
 
2
 
! Отговори
Бошето преди 9 години
Диктатурата на лидера на ГЕРБ му е в кръвта. Не виждам как човек с подобни разбирания има място в съвременната политика и то в държава членка на ЕС
87
0
 
2
 
! Отговори
Весо преди 9 години
Борисов отново ни доказа, че е фен на Сталин и най-вече на бруталната му максима - " Няма човек - няма проблем ". И този човек се опитва да ни лъже, че е с демократични разбирания
86
0
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Тиквата винаги чака някой да му свърши работата. Сега иска да се гласува бюджет, който дори не е съставил той ( а нали имаше толкова експерти?)
85
0
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Бойко пак се сети с 5 годишно закъснение да си поправя грешките, този човек е скандално некадърен
84
4
 
1
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Новата опорна точка на комуносоциалистите , е че ГЕРБ и ДПС са ново мнозинство. Да ама не. Цяла година Станишев и Местан-Доган се целуват и сега вече се мразят. Другари избирателите на ГЕРБ са образовани и умни, а не като вашите пенсионери и *** неграмотни.
83
2
 
6
 
! Отговори
кога преди 9 години
Цветанов КОГА влиза в затвора,бе?
82
2
 
4
 
! Отговори
морски преди 9 години
Айдеее,сега пък ГЕРБ ще правят коалиция с ДПС.
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко главата защо не стане управител на БНБ? Нали разбира от всичко - управление, финанси, фондове, закони, енергийни проекти. От него по-умен няма на света, така че може да съвместява няколко поста заедно с премиер.
80
2
 
12
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 години
Естествено, че Плевела ще иска актуализация на бюджета. Сега идва неговото време за крадене. А от обран бустан няма какво да се гепи, та за туй реве за своя дял.
79
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предния път Борисов поиска Искров за шеф на БНБ и видяхме какво стана.
78
0
 
13
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 9 години
до 94: мнението на гербави *** и турци по отношение на други ***, не интересува хората, то си е ваш проблем. Гушнете се тройката БСП-ГЕРБ-ДПС и задружно се разкарайте от българската политика, и без това сте една стока.
77
3
 
9
 
! Отговори
протестиращ преди 9 години
И за какво викахме: "Не искаме турци да ни управляват"? И БСП, и ГЕРБ правят достлук с ДПС. Какво трябва да мислим сега за лъжите на ГЕРБ, като виждаме Борисов, Местан, Цветанов и Пеевски в съюз, насочен срещу България?