БСП изригна: ГЕРБ и ДПС формираха ново мнозинство

Левицата ще иска от премиера в оставка да оттегли ремонта на бюджета
Обновена: 25 юли 2014 14:03 | 25 юли 2014 13:08,
220
БСП изригна: ГЕРБ и ДПС формираха ново мнозинство
Атанас Мерджанов Снимка: БТА

БСП втвърди силно тона си към партньорите си от ДПС. Скандалът между доскорошните съюзници стана явен, след като ДПС и ГЕРБ прокараха решение за свикване на извънредно заседание на парламента за актуализация на бюджета, а БСП се опита да провали кворума и дефакто мина в опозиция.

Още по темата
След гласуването червените се събраха на извънредно заседание на парламентарната си група, след което обявиха, че ще поиска от премиера в оставка да оттегли проекта за актуализация на бюджета, внесен в парламента.

Социалистите обявиха също, че в парламента има ново парламентарно мнозинство и че е нарушено споразумението при държавния глава, където всички партии обявиха, че в рамките на това Народно събрание не може да има друго правителство и друго мнозинство.
 
„Днес след гласуването на извънредното заседание и след речта на президента Росен Плевнелиев стана ясно, че такова мнозинство е формирано“, каза шефът на групата на БСП Атанас Мерджанов.

„Това парламентарно мнозинство както може да гласува основната политика на държавата – републиканския бюджет, така е в състояние да състави и ново правителство“, допълни той.

БСП се разграничи от неспазването на споразумението. Мерджанов обяви, че ще върне мандата за съставяне на правителство, който президентът ще му връчи и че социалистите продължават да искат извънредни избори на 5 октомври.

„Всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, по смени в УС на БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението. Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, той поема категоричната и изключителна отговорност“, каза Мерджанов.

Очевидно ново мнозинство се формира в настоящия парламент между ДПС и ГЕРБ в подкрепа на исканията на президента, които определяме като противоконституционни, тъй като прехвърлят върху служебното правителство правомощия, които то няма по Конституция, посочи и Корнелия Нинова. Според нея в момента се посяга на разделението на властите.

Противопоставяме се на актуализацията на държавния бюджет, допълни тя. По думите й от внасянето на проекта за актуализация досега има съществени промени във финансовото състояние на държавата - увеличен е фискалният резерв, след като в държавата са влезли европейски средства.

Нека новото мнозинство от БСП и ГЕРБ да си гласува тези предложения, ние в този сговор не участваме, отсече Нинова и допълни, че исканата актуализация на бюджета няма да подобри нито параметрите на финансовото състояние на България, нито живота на хората, а в дългосрочен план ще го влошат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
7
 
! Отговори
600 SEL преди 9 години
Целата работа е да се остави на следващото правителство един смачкан бюджет ,за да може да се оплюва от ***
160
1
 
11
 
! Отговори
gorski преди 9 години
Явно всички в БСПса тотално изкукали --първо онуй копче с очилата им игра една яка донка и си обра крушите в Брюксел- и ги остави в поза - ПАРТЕР пред *** -и остави най - тъпия да го замества- второ сега им гледа сеира как са се хванали за гушите кой да води хорота - а те ще се избият за мястото му - една бита кауза- че и Параванката им заби един пръст - не стига че турците 1 година ги клатеха ама много яко и оше мислят как да излъжат някой да гласува за тях
159
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бсп да оправи собствената си организация , да се определи лява или дясна е , да върне куфарчетата с парите и тогава след 20г да участва в политическия живот на България.
158
1
 
17
 
! Отговори
Соцер преди 9 години
В БСП тече процес на самоизяждане между крилцата вътре кой да оглави шайката! Станишев наистина ще остане в историята като човекът уважаван най-много от десните партии. Толкова дълбоки рани в изнемощялата БСП никой дори Бойко не може да нанесе а Станишев единствено в това начинание успя. Поклон!
157
0
 
9
 
! Отговори
dp преди 9 години
Отдавна съм престанал дори да се интересувам кой от каква "партия" се води,в БГ "политиците" са изцяло контингент на КГБ мафията, разиграващ ни театър"многопартийна система" (нямаме такава от 1944 насам, това след 1989-а е имитация натакава).Не им участвам в театрото. Като ми предложат избор, може и да отида да избирам.Сега както е сами да си играят на избори, кое ченге в кой кабинет ще влезе ме интересуване повече от ланшния сняг.
156
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
До Анонимен 181 Що се правиш на ударен ? Не са като комунистите! Ами нали и те начело с тиквата ,са комунисти. Много го обичали ! Като го обичат ,защо над 80% от народа го мрази? Красивите ,Ентилигентните протестираха против влиянието на ДПС, реваха ,реваха а накрая ,лично той уреди изборите на 5 ти октомри . Т.е. вече казаното на Байряма. И вместо да вземат,Умните, камъни и да отидат пред централата на Герб и да благодарят за измамата мълчат гузно.
155
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До коко Той ако беше с аъла си нямяше да направи изборите на Байрям-курбана. Всъщност нали Доган го направи генерал,какво чудно има?
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми ще формират мнозинство, вие като се оакахте до подмишниците...
153
0
 
9
 
! Отговори
коко преди 9 години
Бойко ще е последният ***,ако вземе за съюзници хора,които ще се чудят как да му минат отзад!Дано Бойко е с акъла си!Бойко,ако не си фесовете ние сме пак с тебе!По-добре с Атака,отколкото с ДПС!
152
0
 
12
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
В БСП се води люта битка - Кой ще е Той.Включени са всички ятаци и другарки.Раздават се пушкала и балони с надпис - БКП/КТБ.И леля Мара, чистачката от Позитано също се включи в надпредварата.От *** WC я номинираха за Главен ***.
151
12
 
5
 
! Отговори
joro преди 9 години
Nikoga ve4e gerberastizam !
150
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Де си другарю Станишев. На кого ни остави? Европейци в Брюксел отиде да ограмотяваш и ни остави немили-недраги.
149
1
 
1
 
! Отговори
2222 преди 9 години
До 179А ти от кой народ си, когато се пише така или се говори се прави в първо лице множествено число. А не той- народа, трето лице единствено число, защото и ти си българин.
148
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бсп са история като атака. Дпс като вампири им изпиха кръвчицата.
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия от БСП са свършили,да развалят седянката.
146
1
 
2
 
! Отговори
~ преди 9 години
До Maртинизвинявай,но ако ти и тебеподобните сте народа,значи ,че няма вече България!
145
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб не са глупави като комунистите! Няма шанс да се съюзът с дпс като атака и бсп. Всеки който се заиграе с дпс е обречен! В България само мафията може да беде в дпс и дпс в мафията.
144
3
 
6
 
! Отговори
цц преди 9 години
когато казвахме че дпс ч-ка бсп те с к-р в г-з отричаха и майчето галево кюстендилско се смееше.а сега други ще се смеят,а не че народа ще усети някакво подобрение в живота но поне може да слезне някой лев и до тях.
143
6
 
10
 
! Отговори
Maртин преди 9 години
Мутра, тиква, всякакъв, но народа си го обича, освен онези, Съсели, дето надълбоко и бърка в здравето, и ще продължава ;)
142
4
 
15
 
! Отговори
Хан Крум преди 9 години
Сега поне ще разберем колко надълбого са ни потопили гейовете около СерГея. Странно е, че категорично отказваха да се актуализира бюджета. Това ме навежда на мисълта, че има огромна дупка в бюджета и състоянието на държавата е катастрофално както винаги след управление на комунистите.До сега *** цакаха ББ и не си спазваха обещанията. Сега е в техния червен г.з и ги боли.Хак да ви е гадове червени.