Монополът на НЗОК трябва да се разбие

Актуализация на бюджета на Касата не се налага, убедена е Андреева
25 юли 2014 07:20, Анисия Иванова
17
Монополът на НЗОК трябва да се разбие
Таня Андреева. Снимка, архив Булфото

Монополът на НЗОК трябва да се разбие, казва в интервю за вестник "Стандарт" здравният министър от вече отишлия си кабинет д-р Таня Андреева.

„Ако досега съм имала съмнение дали касата трябва да е единствената институция на финансиране на здравеопазването, вече съм убедена, че тя трябва да има конкуренти - един, два, три фонда”, смята тя. Според нея в момента НЗОК плаща всичко, но системите за финансово управление и контрол не работят.

Последните  ми данни са, че при договарянето цените на медицинските изделия, вместо да се  намаляват, се увеличават, допълва бившият министър.

Тя смята, че актуализацията на бюджета на Касата не е необходим.  Всички анализи на финансистите  показаха, че тези 225 млн. лв. са достатъчни и няма нужда от 328 млн. лв., както  предложи НЗОК.

Независимо от тежкото финансово състояние на клиниките, благодарение на  оздравителните програми, около 10% от болниците са с по-добри финансови показатели от 2013 г., допълва Андреева.

Сред проблемите  в сектора, които трябва бързо да се решат, е  въвеждането на националната здравна карта, по която се работм пилотно в Плевен, Кюстендил и Кърджали. "Сега сме пуснали  заповеди да се прави пилотно в още 10 области, защото изготвянето й не беше  нормативно регламентирано", обяснява тя.

Сега има точки с  концентрация на лечебни заведения и други с недостиг. Освен това чрез тази карта ще  може да се определи по обективни критерии касата за какво и на кого плаща.  Второто важно нещо е подобряването на контрола на НЗОК и промяна на  инсуфициентните начини, по които се договарят сега цени на лекарства, на  медицински изделия.

За своите бъдещи планове д-р Андреева казва, че ще се върне при бремените и бебетата, защото там е истинското й удовлетворение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
16
 
! Отговори
до 14 и 15 преди 9 години
Това е нелепо! 1 700 000 здравно осигурени лица колко каси могат да издържат според вас?!И за какво "Добро обслужване " стана въпрос НЗОК е със статут на банка !За по- доброто обслужване трябва да се намали бройката на личните лекари ,като съответно се повиши капитационнтатсума,за да има възможност за по - пълно обгрижване
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
повече здравин каси, означаав повече конкуренция, повееч конкуренция означава възможност да избереш по-добро обсулжване. не е все едно дали да те лекуват в 12,13,14 поликника или в токуда или правителствената болница.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами защо не го разби бе....аз от години говоря че трябва втора каса, за да има конкуренция, ам никой министър не исак да се нахване,, защото е тежка и неблагодаран работа - трябав конкурс за нова здраван каса, тя трябав да поченот нищото значи преговорите трябав да са дълги, или да се използва структурата на някои от застахователните фондове и оттам да се тръгне.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нови каси означава нови финансови пирамиди без да се гарантира качествено лечение.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не повече здравни фондове, а лични здравноосигурителни сметки, ***.
7
2
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
ОТ ДРУГА СТРАНА ТРЯБВА ДА ИМА ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ЗАКУПУВАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЗАЩОТО КОГАТО СЕ КУПУВА НА ПАРЧЕ ЛЕКАРСТВАТА ИЗЛИЗАТ ПО-СКЪПИ..ДИРЕКТОРИТЕ СИ ПРИБИРАТ КОМИСИОННИТЕ..МИНИСТРИТЕ ИМАТ ЗАПЛАТИ ПО 2-3 000ЛЕВА НО НИКОЙ НЕ ГОВНОРИ ИМЕННО ЗА ПАРИТЕ ОТ КОМИСИОННИТЕ КОИТО ПО ЗАКОН СА 10%...ПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА ПРИ ЕДИН ТЪРГ ЗА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ИЛИ КАКТО Е ЗА ЮЖЕН ПОТОК ИЛИ 7 БЛОК НА КОЗЛОДУЙ ЗА МИЛИАРДИ..ЕТО КАК СЕ СТАВА МИЛИОНЕР В ПОЛИТИКАТАЕТО ЗАЩО И ДОН БОРИСОВ СЕ НАТИСКА..А ТЕЗИ НЕ ПУСКАТ КОКАЛА.
6
1
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
ТАЗИ НИ ЛЪЖЕ НАЙ-НАГЛО,,,ПОВЕЧЕ ЗДРАВНИ КАСИ ОЗНАЧАВА ПОВЕЧЕ АДМИНИСТРАЦИЯ,,А ИНАЧЕ ПРОСТО ТРЯБВА ЗДРАВ КОНТРОЛ НАД КАСАТА,,ТРЯБВА РЕАЛНО ОЦЕНЯВАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ..НЯМА КАК ЦЕНИТЕ ДА СА РАЗЛИЧНИ ОТ ЗАПАДА..КУПУВАТ СЕ ЗАПАДНИ ЛЕКАРСТВА И НЯМА КАК У НАС ДА СЕ ПРОДАВАТ ПО-ЕВТИНО..КУПУВАТ СЕ ЗАПАДНИ АПАРАТИ КОИТО СТРУВАТ МИЛИОНИ..ПОДРЪЖКАТА ИМ СТРУВА СКЪПО..НАЙ-ЕВТИНОТО ВЪВ ВЕРИГАТА ТОВА Е ЛЕКАРСКИЯ И СЕСТРИНСКИЯ ТРУД..ЗНАЧИ МОЖЕ ДА ИМА МАЛКО ПО-НИСКИ ЦЕНИ ОТ ЗАПАДА САМО ОТ ТРУДА...
5
0
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Проблемът ви е че ПОЛЗВАТЕ НЗОК за даване на пенсии и социални помощи- вече е станал навик на всички финансови министри да ползват като буфер НЗОК- обаче после парите не се връщат пак там - Все пак сумата която се събира в касата на година мисля че беше над 1.5 милиарда лева!!!!
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2Ами държавата като е бедна,защо гони цени , глоби , такси и данъци като в богатите държави ??
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето го и болният министър на здравето! Бързо се връщай при бебетата и никога повече в управлението!
2
0
 
24
 
! Отговори
Задължително преди 9 години
Трябва как да не трябва, че то като се краде от едно место много личи. На по малки каси частни и всичко ще си дойде на мястото. Да знаете нещо голямо останало в бг което да е на печалба? Разделяй и кради спокойно, че много ривът тези орица. След разграбването ще дойде възхода почакайте малко е няма да сте живи да го видите но чакайте да видите.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може без НЗОК, тогава кой ще финансира, убиването на хора при това законно.