Внесохме актуализацията на бюджета обмислено!

Орешарски: Предложихме я, за да няма напрежение в служебния кабинет
Обновена: 25 юли 2014 16:30 | 25 юли 2014 16:12, Веселина Йорданова
17
Внесохме актуализацията на бюджета обмислено!
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Премиерът в оставка Пламен Орешарски не даде директен отговор ще изтегли ли актуализацията на бюджета от парламента, както настоя БСП. По-рано социалисти отидоха „на крака“ при Орешарски, за да настояват за изтеглянето й, след като в пленарната зала се разгоря остър дебат дали е необходим ремонт.

„Внесохме актуализацията на бюджета обмислено, а не необмислено, за да не създаваме напрежение на служебния кабинет“, каза Орешарски в отговор на питане по време на срещата му с граждански организации дали ще изтегли искането за актуализация на бюджета.

Още по темата
Премиерът в оставка посочи, че притесненията са свързани с това, че парламентът няма да работи до октомври. Това е единственият мотив за искането на актуализация, каза Орешарски.

Спорът в НС започна след обръщението на президента Росен Плевнелиев от парламентарната трибуна, който поиска актуализация на бюджета.

За разглеждането й в НС беше насрочено извънредно заседание във вторник с гласовете на ГЕРБ и ДПС, които с различни аргументи настояха редакцията на най-важния финансов закон да бъде подкрепена. От БСП пък остро възразиха и неуспешно опитаха да провалят кворума, за да не се насрочи извънредно обсъждане.

Според левицата в мотивите, с които аргументира предложението за актуализация, кабинетът е посочил, че бюджетът може да бъде изпълнен и в този му вид. След срещата при Орешарски Корнелия Нинова съобщи, че министър-председателят е изслушал аргументите за изтеглянето на редакцията на бюджета и казал, че ще премисли.

Пред представителите на граждански организации на традиционната среща в МС премиерът каза още, че оставката на кабинета е трябвало да бъде подадена най-късно до 25 юли, за да може президентът да връчи три мандата.

Вчера и днес ГЕРБ и БСП вече върнаха мандатите, връчени им от президента и преди съставяне на служебно правителство остава мандат за нов кабинет в рамките на 42-то НС да получи ДПС, които също декларираха, че ще го върнат.

„Движим се в абсолютен график и не разбирам истерията, която беше създадена кога ще се подаде оставката. Ако оставката беше подадена по-рано, означаваше избори август или септември, когато хората са в отпуск”, допълни Орешарски.

Премиерът в оставка заяви, че в оставащото последно заседание на Министерския съвет няма да бъдат вземани решения за разпореждане с активи, каквито и да са те.

На питане свързано със здравеопазването министър-председателят каза, че в последната година усилията са били съсредоточени към стабилизиране на системата, а не към реформирането й тъй като не е имало политическо съгласие за това.

Пламен Орешарски изрази надежда следващите правителства да продължат да работят по двата големи проекта - 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и по "Южен поток". Да, става въпрос за заеми, но те са инвестиционни и ще се изплащат от експлоатацията на двата обекта и няма да натоварват данъкоплатеца, коментира премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски все пак показа, че въпреки че е марионетка има достойнство. Защото държавата ще фалира ако бюджета не бъде актуализиран. Сутринта онзи мошеник с очилцата го каза - в момента сме с 0.43 пункта по-зле в изпълнението на бюджета сравнено с миналата година преди тогавашната актуализация. Сегашната актуализация е по-нужна от всякога. От бсп искат умишлено да унищожат държавата, затова се дърпат от тази актуализация. Да сме благодарни, че има все някакъв морал иначе до 3 месеца щеше да е 97ма
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за профисионализма ви г-н Орешарски.Сбъркахте посоката г-н министре! Не трябваше да се подавате на мафиотските групировки на ДПС,асега и на ГЕРБ.Въпреки провала ви,/поради натиск от ДПС/ все пак хората ценяха професионализма ви.Сега обаче с внесеното от вас предложение за актоализацията на държавния бюджет, Вие директно предавате хората от народа за да спасите паричките на мафиотските и монополни организации. Срамота!
13
0
 
0
 
! Отговори
мене, текел, фарес преди 9 години
Когато дойдат вилите не се молете, а се питайте защо.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отвчера насам, кабинетът 'Орешарски' е правителство (в оставка) на ГЕРБ и ДПС. Така че те са отговорни за всички зулуми на този кабинет, извършени след 24.07 - заеми, нови дългове, актуализации и т.н. И ако досега отговорността беше на мафията БСП+ДПС, то всяка нова подобна кражба си е чиста отговорност на престъпната клика ГЕРБ+ДПС
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Народът страда от Синдром на повредения ум! И никога няма да проумее, че по-голямо зло от допускането на пожарникаря, генерала, доктор, елитен футболист, каратист, комунист до власт е гибелно за малкия бизнес и въобще за България.
10
14
 
12
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Българи, опомнете се! Борисов и ДПС заедно ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО е окончателно затриване на държавата.
9
1
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Борисов каза,че е съгласен да не се актуализира бюджетът,както настояват БСП,но ако БСП съставят кабинет след изборите на 05.10,да не го актуализират тогава.На консултациите има споразумение да актуализират бюджетана здравната каса и държавния бюджет.Андреева иска актуализация само за здраве,без актуализация на държавния бюджет няма как да стане.По-скоро сме намалели,отколкото да сме се увеличили-значи ли че парите за здраве не се управляват добре?Дупките в енергетика,еврофондове,ниска събирае
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това че на богоизбраните от властта отпуската им е по 2 месеца не важи за народа.20 дни максимум и то ако шефа даде
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Простите, които се разбират с простия донесоха баница на Бойко Методиев Борисов в парламента.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Цонев, представи пред Господ СПИСЪКА! Оня Списък, дето почваше с Янко Станев, Иван Портних, Пламен Стилиянов и всички мазачи на филии от ГЕРБ! Удряй чело о земи, Цонев, и моли Господ да даде прошка на ЛЪЖЦИТЕ!
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Цонев, бързо, надупен и на колене в Църквата пред Господ! Изповядай мръсния грях да се прегръщаш с мутрата Борисов, който те съди, заради думата мутра! Удряй чело, Цонев, в земята и обясни на Господ защо мълчиш като очи на Дева Мария пред ОЧЕВАДНОТО СЪГЛАШАТЕЛСТВО НА ДПС И ГЕРБ!
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Внеси бюджет изнеси бюджет станахте по зле и от Бойко, а се смеехте на него Той поне си признава грешките
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орех, голямо осиране, а?
2
10
 
1
 
! Отговори
JR преди 9 години
Единствения мотив за актуализация е Комунистите да лапнат пак премийте под формата на различни проценти. Този мотив преобладава последните 30 години.
1
5
 
14
 
! Отговори
Мунка преди 9 години
изглежда като Тодор Живков на десети ноември:)(употребен и захвърлен)