Златанова на тръгване: Ситуацията не беше добра за реформи

Министърът остави на следващия НК и съдебен инспектор
28 юли 2014 15:04,
8
Златанова на тръгване: Ситуацията не беше добра за реформи
Снимка: архив Булфото

По време на мандата на този кабинет политическата ситуация у нас не е била благоприятна за реформи в съдебната сфера. Това се разбра от думите на правосъдния министър Зинаида Златанова. Тя отчете на пресконференция свършеното от нея и екипа й през последната година. Според нея и в следващите месеци няма да има подходяща среда за реформи. Въпреки всичко тя изрази надежда следващият парламент да приеме декларация за основните насоки на съдебната реформа в следващите седем години.

Още по темата
Златанова припомни, че правителството е одобрило проекта за нов НК и допълни, че кабинетът никога не е имал намерение да го оттегли от парламента.

Вицепремиерът обясни и че е заварила правосъдна система, подложена на силен и системен натиск от страна на изпълнителната власт, проблеми със сградния фонд, много голямо забавяне по ключови  закони, натрупани дългове и назначения не по законовите изисквания.

Сред важните неща, които предстоят да се направят в сектора, министърът посочи нова съдебна карта, която би облекчила проблемите с натовареността на съдилищата и достъпа до правосъдие.

Златанова оставя на следващия министър проект, подготвен от екипа й, за нова стратегия за продължаване на съдебната реформа, на базата на анализи на водещите неправителствени организации у нас. Като останали несвършени въпроси министърът отчете избора на главен съдебен инспектор, обединение около актуализирана  стратегия за съдебната власт и приемането на новия НК.

Министърът съобщи, че няма да издигне кандидат за председател на Върховния касационен съд /ВКС/. Тя обясни, че никой правосъден министър не го е правил досега и тя ще спази традицията. Единственото, което Златанова си пожела за поста, е той най-после да бъде зает от жена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
бг преди 9 години
Я МАЙНАТА И НА СИСТЕМАТА.......ДАЙ ДА ПИИНЕМ ПО ЕДНО ЗА ПОСЛЕДНО.....А ДЕ Е МИХОВ..аа
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАЯ , ЩЕ СТАНЕ МИЛИОНЕРКА , АКО ЗАПОЧНЕ РАБОТА В ...ЦИРКА ...
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
просто *** , да се махне тази гнусна физиономия.
3
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
А за какво е била добра ситуацията да питаме ли, или е за предпочитане да не размирисваме?
2
4
 
8
 
! Отговори
дидо преди 9 години
Златанова месото ти в лудницата е запазено . Лечението ти ще бъде поето от здравната каса.
1
4
 
14
 
! Отговори
Олелеле преди 9 години
Велико оправдание, просто нямам думи как си прикрива некадърността и факта, че не е свършила работа и за 5 стотинки!