ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета

От БСП посрещнаха вота с "Горчиво"
Обновена: 30 юли 2014 09:23 | 29 юли 2014 20:51,
429
ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета
Снимка: Булфото

ГЕРБ и ДПС прокараха актуализация на републиканския бюджет въпреки несъгласието на БСП. Това стана на първо четене след тричасови дебати по време на извънредно заседание на парламента. От гласували 178 депутати 117 бяха „за“, 61 „против“, „въздържали се“ нямаше. Вотът на ДПС и ГЕРБ беше посрещнат с викове „Горчиво“ от страна на БСП.

Депутатите насрочиха и ново извънредно заседание на 4 август, което да приеме промените в бюджета на второ четене.

Предложението за актуализация на основния бюджет беше внесено от правителството преди по-малко от месец. Заедно с него кабинетът поиска промяна и на бюджета на Здравната каса, който за разлика от републиканския беше подкрепен единодушно от ГЕРБ, БСП и ДПС. „Атака“ отново не присъстваха в пленарната зала.

Още по темата

С актуализацията депутатите приеха увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева. От получените средства 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

Дебатите по промяната в бюджета бързо минаха от спорове за числата в политически сблъсък между ГЕРБ и БСП за това чий е кабинетът и кой трябва да го подкрепи. Както Dnes.bg писа, шефът на групата на социалистите Атанас Мерджанов обвини правителството, ГЕРБ и ДПС, че с актуализацията искат да узаконят един грабеж.

„Доскоро атакувахте кабинета, сега сте готови да застанете зад него, искате или не завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство“, обърна се към ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП. Той се зарече, че след като актуализацията се приеме, ще внесе поправка в закона за гарантиране на влоговете, който ще въведе задължение гарантираните влогове в КТБ да бъдат изплатени до 21 септември.

Делян Добрев от ГЕРБ пък призова социалистите да запазят достойнството на финансовия си министър и да му спестят критиките. „Управляващите извикаха този министър да го критикуват. Ако не сте доволни, трябваше да предложите смяната му“, каза той.

Йордан Цонев от ДПС отрече обвиненията, че партията му е бламирала управляващата коалиция и че формира ново мнозинство с ГЕРБ. „Не ДПС бламира коалицията. Избирателите ви бламираха. Как да продължим да управляваме в тази ситуация“, обърна се той към социалистите. Цонев беше категоричен, че партията му остава зад кабинета до последния му ден и изрази учудване защо БСП се оправдават с ДПС за загубата си на последните избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
1
 
8
 
! Отговори
росен пресен преди 9 години
всъщност новината вече е стара защото днес бат боц извъртя *** и се отказа от тези си мераци защото се уплаши,че ще го изкарат любовница на местан...и сигурно хората щеше да са прави:)
338
1
 
4
 
! Отговори
xa преди 9 години
Da ni e chestita novata koaliciq Bostan -Boko+Mestan.
337
5
 
10
 
! Отговори
fire преди 9 години
Никога повече ГЕРБ!
336
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
на калпави комунисти,турците им са виновни,налице беше едно кадърно правителство което те провалиха с простотийте си и глупостите си.
335
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС нямат равни просто... Вината за провала на това правителство беше почти изцяло тяхна, защото Пеевски беше тяхно назначение, а оттам се започна с протестите и общественото недоверие. После доста сполучливо изнудиха БСП и получиха половината министерски места, а асега забиха нож в гърба на правителството като се коалираха с основния му опонент. По-голяма безпринципност рядко се среща. Жалко за трудолюбивите, честни турци, които гласуват за тях...
334
2
 
1
 
! Отговори
платен трол преди 9 години
Този форум заприлича на семинар, на най-големите финансови експерти в България. Всеки втори дава акъл, как да се управляват финансите на България. Интересно само, колко от вас имат и най-малка представа за реалното състояние на републиканския бюджет? Дали актуализацията не е наложителна? Аз не знам, откъде вие сте наясно?
333
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DreamTheater Коалиция между началник (Доган) и подчинен (Тиквата) няма как да има. Тиквучно слуша и изпълнява, а послушните медии пускат по малко пушилка...
332
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с коалицията между Гея, Бея и Злодея. Май я сменихме с нова Герб Бея и Капута. Пак ще има секс но безопасен.
331
8
 
4
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Коалиция между ГЕРБ и ДПС няма да има.Ще си "говорим" пак след изборите.Кутевите тролчета нека да си пишат.Те и без това са некадърни за друго- като "началника" си.
330
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 405 Тъпан, нали приеха бюджета на НЗОК....
329
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баси и комунистическия сайт..някви платени и неплатени, ама объркани люде пишат тук...Нали ако не бяха приели промените в бюджета, нямаше да има пари за болниците бе, да не говорим за банковата криза. Какво сте се разревали такива?!дай ви само да плюете по форумите...като видите нещо добро, кажете, че е добро. Като е лошо, кажете - лошо е. Ама толко сте се наточили един срещу друг, че който каквото и да направи все змии и гущери бълвате. Как ви търпят у вас ум не ми побира...
328
2
 
20
 
! Отговори
66 преди 9 години
кой е с ДПС винаги е с забит нож в гърба
327
4
 
32
 
! Отговори
ПАК БОЙКО преди 9 години
Нали Доган беше поръчал Бойко, а сега са по задружни от всякога. НА Бойко не може да му се вярва за нищо, днес казва едно, утре друго, важното да му е изгодно.А пък тая " протестна мрежа" трабва да се разследва, че май ГЕРБ имат пръст там.
326
5
 
21
 
! Отговори
Помощ преди 9 години
Хайде Атака влез при второто четене и защити Народа от новото ограбване .Ако направите това ще спечелите и вие и целия Български Народ.Да спрем с общи усилия ограбването и от този дето разпределя порциите на Българите.
325
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
398 - А ти къде беше, ***, когато актуализираха бюджета МИНАЛАТА година?
324
1
 
7
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
До zzz - ха ха ха, днес по една медия казаха, че се събирали на седянка и май умували партия да правят! Ха ха ха! Пък и смеят ли сега да изпълзят, когато ГЕРБ ще ги крадат!
323
3
 
9
 
! Отговори
шахматист преди 9 години
Баце, ще има ли горчиво, и кога ще бъде, преди или след изборите ? А кой ще бъде булката ?
322
5
 
34
 
! Отговори
Гошо Тимбърлейн преди 9 години
И Борисов ще *** на Доган. Местан вече му е вкарал *** отзад.
321
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименTAKA E
320
2
 
18
 
! Отговори
уууу преди 9 години
срам срам срам господа "политици"