Служебният премиер: Посланик, професор или президентски кадър

Преглед на печата на 31 юли
Обновена: 31 юли 2014 07:14 | 31 юли 2014 07:00, Красимир Ангелов
29
Служебният премиер: Посланик, професор или президентски кадър
Росен Плевнелиев има 3 варианта за служебен министър. Снимка: БТА

Три са вариантите за служебен премиер, твърди в днешния си брой "Труд". Посланик, чието име се пази в тайна, съветничката на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева и юристът проф. Георги Близнашки - това са спряганите за служебен премиер. Очаква се кабинетът да е факт на 5 август.

"24 часа" пък се позовава на информиран изторник от президенството, че професорът по конституционно право Георги Близнашки ще оглави служебното правителство.

"Теренът е чист, не го каляйте", коментира "Труд". И ДПС върна мандата за съставяне на правителство. Теренът за служебното правителство е чист. Отговорността да не бъде разкалян е и на президента. Задачата му е стъпка по стъпка да спази конституцията. Президентът Росен Плевнелиев трябва да помни, че служебният кабинет има живот само два месеца. И ясни  правомощия. Прекрачи ли ги, политическият пейзаж пак ще се омъгли. Целта на временното правителство е да подготви и гарантира нормалното провеждане на изборите, припомня изданието.

 "Ужасно е неграмотни да решават изборите", казва в интервю за "Преса" проф. Огнян Герджиков, юрист, председател на 39-ото народно събрание. По думите му ние само по форма сме демократична държава. Това означава хората да избират народните водачи.

Само че кои избират управляващите - тези, които не могат да четат и пишат, да не знаят за кого гласуват, защото са манипулирани. Това е огромен проблем за България. Според Герджиков ниското образование, огромната неграмотност и демографският срив са най-големите проблеми на България днес.

Актуализация на бюджета на държавата и на Националната здравноосигурителна каса няма да има, съобщава "Сега". Часове след като парламентът - с гласовете на ДПС и ГЕРБ - прие със скандали на първо четене проекта на правителството, Бойко Борисов обяви, че напуска Народното събрание. "Дотука беше!", отсече бившият премиер, бесен от коментарите за обвързването на партията му с ДПС.

Без ГЕРБ и "Атака" парламентът трудно ще събере кворум, още повече че БСП също е срещу актуализацията на държавния бюджет. "42-рото Народно събрание приключва работата си и всички политически сили са го приели. Оттук насетне се отива на избори и 43-тият парламент трябва да довърши и да даде отговори на доста въпроси, които не бяха довършени в това  Народно събрание", обяви председателят на НС Михаил Миков.
 
Блокирането на актуализацията на бюджетите на държавата и на здравната каса не е фатално, коментира пред "Труд" финансистът Емил Хърсев. Той не е сигурен, че в крайна сметка няма да има  актуализация, защото парламентът все още не е разпуснат и би могъл да проведе ново заседание. Според Хърсев няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК, защото тази институция е бездънна  финансова дупка. А бюджетът на държавата има буфери. Те са
напълно достатъчи, така че и без актуализация той може да бъде изпълнен в рамите на очаваното.

"Избран съм за лидер, не за магьосник - промени в БСП ще има, но не резки", заявява в интервю за "24 часа" Михаил Миков, председател на Народното събрание и на БСП. Според него БСП е  постоянно, но плавно променяща се партия и затова през последните 25 г. остана голямата политическа сила, с която всеки се съобразява.

Промени ще има, но не под натиска на медиите или на едни или други играчи, които искат да имат своето влияние в ръководството на партията. Председателят на БСП не може да реши сам всички въпроси, както това се случва в други партии. Като начало ще се започне с промени в начина на работа на всички нива, с повече дисциплина и самодисциплина.

Различните коалиционни формати не позволиха на БСП лява политика.От живота на това правителство поуки има и за нас, и за ДПС, казва заместник-председателят на БСП Евгений Узунов в интервю за "Сега". "Беше грешка, че не разписахме взаимоотношенията си в коалиционно споразумение, но наистина заложихме на програмна формула, подкрепена от двете партии. В тази формула обаче не успяхме, и не за първи път, да проведем своята лява политика. Едно или друго кадрово решение не може да даде цялостната яснота за перспективата пред една коалиция", отчита Узунов.

БСП вади половината партии от коалицията. Стрес-тест за реалните гласове от членове и симпатизанти остави 2/3 от партиите сателити на БСП зад борда от предстоящата нова  коалиция, е научил "Стандарт" от високопоставени източници на "Позитано" 20. Подробният анализ до дни ще е на бюрото на новия председател на БСП Михаил Миков.

Използвани са научни технологии, които дават обективна оценка за всяка от политическите сили в сегашната "Коалиция за България". Вече стана ясно, че в БСП са готови за промяна на името на лявото обединение. И БСП да е с абревиатурата си в новото наименование. От седемте партии в сегашната КБ обаче, 5 са заплашени от изключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
9
 
! Отговори
ГЪРБ преди 9 години
По какво се различава телефона за Вашингтон в кабинета на Бойко Борисов от всички останали телефони там? Знаете ли? Ами по това,че има само слушалка,а няма микрофон!
18
2
 
13
 
! Отговори
куклен театър преди 9 години
Служебното правителство - куклен театър за ***!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Азис?
16
3
 
6
 
! Отговори
Боко Т. преди 9 години
Служебен премиер съм аз!
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чърчил е ***,на което дължим много от нещастията си!Той е пример за политик-тепегьоз,който се придържа единствено към принципа, че Великобритания има интереси и те са над всичко, включително и над моралните норми, задължителни за всяко нормално човешко същество.И нека да го кажем ясно: Малката България не веднъж обърка сметките на голямата Великобритания. Всъщност,не е толкова голяма - богатствата и колониите й са резултат на грабеж.Престъпникът обвинява онзи,който не дава своето без бой
14
3
 
13
 
! Отговори
Депесар и гербист преди 9 години
Дано посланика да е пак Марин Райков, човек доказал се като агент от класа и номенклатурчик от кариерата. Само той ще може да ни организира пак едни избори както ние си ги искаме. За да може после да си направим една стабилна коалиция на широка основа с ДПС и да управляваме пълен мандат.
13
5
 
13
 
! Отговори
don преди 9 години
кога ще бъдат предсрочните президентски избори.на тази американска *** не му минаха номерата с големите правомощия които искаше за служебния кабинеткой ще е новия президент
12
1
 
10
 
! Отговори
Патриция преди 9 години
проф. Въчков служебен премиер! :D
11
1
 
13
 
! Отговори
кк преди 9 години
Много бивши комунисти, като им напомнят за миналото, използват една фраза на Чърчил, че ако на 20 г не си комунист..... и ако на 40 г. си още комунист...., но никой не споменава една друга негова мисъл: "България не може да даде нищо друго на света, освен некадърни политици, които водят страната си от провал към провал". Г-н Президент, Ваш ход е! Оборете този надменен англичанин! Или ще потвърдите, че е прав?
10
2
 
9
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се чуди човек защо падна това "идеално" правителство ? Такъв разцвет цареше една година, такова щастие и възход на България, емигрантите масово се връщаха в Родината, жизненото равнище - на едно от първите места в света, идеално здравеопазване, пенсионерите - милионери, чужденците бягат от собствените си държави и се редят на дълги опашки пред посолствата на България с надежда за мечтаното Българско гражданство.....Още една година и щяхме да влезем в комунизма !!!
8
0
 
17
 
! Отговори
Мисли преди 9 години
Рано или късно трябва да се разбере че ние хората може да променяме всичко. Съгласен съм че в момента политиците се избират от неграмотните хора и проблема не е в това че хората са глупави и неграмотни, а в това че са продажни.Трябва да спрем да използваме езика си в желанието да получим огризки, а да използваме ума си за да се радваме на нов щастлив, богат и свободен живот.На готово чакат само мързеливите. Факт е разбира се че ни манипулират от години, но и това може да се промени,ако ние решим
7
6
 
8
 
! Отговори
РЕВИЗОРО преди 9 години
БКП В ***
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГрадскияГолям герой този Орешарски, бе, о..ра всичко и "шапка на тояга "!
5
1
 
11
 
! Отговори
МвнР преди 9 години
Посланикът е Тафров.......
4
9
 
20
 
! Отговори
Градския преди 9 години
Обзалагам се , че служебния премиер , ще бъде поредния герберски *** и мошеник!Това назначение ще е публично наказание и разобличаване , а не някакво геройство!Геройство бе управлението на Орешарски , който наследи паническия избягалия Борисов , оставил огромни дефицити и бъркотии!
3
4
 
13
 
! Отговори
t k преди 9 години
Спомняте ли си, че през юли 2013 г. от ЕНП искаха да правят Боко почетен председател на партията му, досущ като Сава от дс ? Нали са си като две капки боза ...Говори се, че Боко още дълги години щял да работи в парламента, но като градинар и хигиенист - ще скубе тревата около сградата , ще сее теменуги, ще кове желязото , докато е още горещо .Желязото е съставна част от трактора. А да не би някой да е виждал трактор от хартия и пластмаса ?
2
6
 
15
 
! Отговори
ххх преди 9 години
Голяма грешка ще е проф. Близнашки, един напълно деградирал, без морал човек не може да проведе честни избори. И е зависим от ГЕРБ. Какво повече???
1
4
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Предният...служебен се...оака,като не можа дори да проконтролира една печатница за бюлетини и създаде напрежение в изборния ден.Но за...награда сръчно се самопредложи и Роско го изпрати посланик в Рим.Сега,кой ли некадърник пак ще...натресе великият ни президент и той случайно попаднал на тази...позиция;по волята на...дон Буда.