Ако не се ремонтира бюджетът, в държавата ще е драматично!

Президентът се закани, че лично ще посочи отговорността на различните партии
Обновена: 1 авг 2014 15:12 | 1 авг 2014 15:12, Камелия Цветанова
192
Ако не се ремонтира бюджетът, в държавата ще е драматично!
Снимка: БТА

Със заплашителен тон приключиха консултациите при президента Росен Плевнелиев с лидерите на парламентарно представените политически сили и тези, които имат евродепутати. Държавният глава смята, че ако не бъде приета актуализацията на бюджета, след три месеца състоянието в държавата ще е драматично и предупреди, че лично ще посочи отговорността на депутатите от различните партии.

Още по темата
„За мен е важно да се решават проблеми, а не да се създават изкуствено такива, може би за да се заметат следите на някого, но ви уверявам, че служебното правителство ще извади всички цифри наяве“, отсече той.

Държавният глава отрече обвиненията, че участва в предизборна кампания.

„Президентската институция не участва и не взима страната на ГЕРБ или БСП, но президентската институция взима страната на пациентите, на болниците, на строителите, на общините и страната на възможността да сме достоен член на ЕС, президентската интуиция взима страната на финансовата стабилност“, заяви той.

Той упрекна БСП, че настоява служебното правителство да се занимава само с организирането на изборите, но в същото врече очаква от него да вземе решение за новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“.

„Служебното правителство щяло да получи празен чек, а то иска това, което вече е получавало правителството на Стефан Софиянски - малко повече гъвкавост. С едно изречение - да може да сключва споразумения и то при последваща ратификация на парламента, това ли е празен чек“, риторично попита държавният глава.

„Аз виждам опити да се завържат ръцете на служебното правителство и да му се прехвърлят чужди грехове“, упрекна още той.

Според него обаче отговорността за служебния кабинет не е само негова, но и на парламентарно представените политически сили, които трябва да актуализират бюджета.

„Когато видях поредния театър в парламента, взех смелото решение да свикам тези консултации. Тук няма как да се съобразявам с каквито и да е тактически интереси, защото те не могат да стоят над болниците, общините, над българските строители, които чакат да изплатят 1 милиард. Ако не се актуализира бюджетът, няма да има пари, за да се отпушат двете спрени оперативни програми, а парите по тях, които са за тази година, не могат да се прехвърлят за следващата година, ще загубим милиони“, предупреди Плевнелиев.

Той увери, че няма да допусне служебното правителството да е извинение за липсата на отговорни решения сега.

„Апелирам да се промени подходът, моля, надявам се в понеделник да се събират всички народни представители и да покажат отношението си в последния ден на отиващото си Народно събрание да помислят не само за понеделник и за вчера, а и до края на годината, и да дадат решение за актуализация, защото ако не го направят, по-вероятно е да имаме по-високо ниво на нестабилност, а не на стабилност, на каквото се надявахме“, заключи Плевнелиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАРОДЕ АБЕ ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИШ ТЕЗИ ДА ТЕ АКТУАЛИЗИРАТ
148
0
 
3
 
! Отговори
681 преди 9 години
Най-големите престъпници в държавата......
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истинските граждани на България ,които не обслужват един или друг интерес сега трябва да излязат на протест,защото се готви ново ограбване на народа и цената ще я платим само ние.ТЕ вече са достатъчно богати и нищо не може да ги уплаши.Освен нашата нетърпимост към тяхната наглост.
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз така и не разбра ...Правителството на Орешарски , иска актуализация за поне 3 млрд, а пък Б.Б. не бил дал достатъчни обяснения , за какво са му.Тези *** , комунистите , наистина превърнаха политиката в гнусна порнография
145
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бивш комунист, иска да назначи за служебен премиер друг бивш комунист, който да докара на власт трети бивш комунист.Този народ си го заслужава....
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са сега протестърите да ги видим?Спите ли,спите ли?А кои бяха "Протестна мрежа"?Айде сега си признайте,че сте *** на Бойко и повече никой не трябва да се занимава с вас и да ви обръща внимание.
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България има ли президент?Нееее,нямааааа.Има една шушумига,която изпълнява стриктно нарежданията на една мутра и харчи напразно парите на данъкоплатците.Да се закрие тази институция и парите да отидат за лечение на болни деца.Защото за там никога не стигат.
142
0
 
7
 
! Отговори
Веселка преди 9 години
ОПОРНИТЕ ТОЧКИ спуснати на ЧЕХЪЛА се изпълниха....Целта е постигната .... да се очернят предишните! Тея 8-9 млрд. резерв дет оставят, не са милиарди ... требват още 5-6 да си харчи тиквето ....ако балъците го изберат, разбира се!!!
141
0
 
3
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Уважавани експерти по финанси, бивши финансови министри, категорично се изказаха в полза на сегашния бюджет и липсата на разумни доводи за актуализиране ТОЧНО СЕГА, в края на мандата на това НС. В бюджета има предвидени повече от достатъчни буфери за посрещане на непредвидени обстоятелства. Проф. Вучева посочи 1.4 милиарда като размер на тези буфери. Единственото, което се иска, бюджетът да се управлява професионално, а не мафиотски. А с идването на новото правителство и новите политики е нормално да има някаква актуализация на бюджета, която отразява новите политики или най-малкото промяната
140
0
 
2
 
! Отговори
arhar преди 9 години
А и без ПАРТИЙНО-ПРЕЗИДЕНТСКИ мероприятия, можеше от коалиция "БОСТАН" /БОрисов и меСТАН/ сами да си гласуват актуализацията на бюджета...МОЖЕШЕ и още МОЖЕ .... ама не им стиска щото не съм чул или прочел, тези дни мнение на икономист, което да е в полза на правене на нови дългове. Преобладаващите мнения са, че нещата се развиват в рамките на очакваното и проблемите в последните два месеца са следствие единствено на политическата нестабилност.Уважавани експерти по финанси, бивши финансови министри, категорично се изказаха в полза на сегашния бюджет и липсата на разумни доводи за актуализи
139
1
 
3
 
! Отговори
дд преди 9 години
До Анонимен 170нещо не си наясно!! В Русия Путин национализира производства и взема парите на олигарсите(за това съдят Русия в Хага).И ти мислиш че тукашните олигарси ( повечето са от БСП и ДПС ) искат това да им се случи!! Неее!!.ПО- скоро ще се съюзят с дявола!!
138
0
 
3
 
! Отговори
от 171 преди 9 години
....куршум, а след куршума червей "....за всички от снимка....лека Ви пръст *** мръсни!
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте краднали на народа парите а поработете малко
136
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСНОВНАТА ЗАДАЧА НА БКП/бсп , Е ДА ПРЕДИЗВИКА ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА , НЕДОВОЛСТВА ,БЕЗРЕДИЦИ , ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И ПРИСЪУУДИНЯВАНЕТО Й КЪМ РУСИЯ!БКП/бсп РАЗИГРАВАТ ЕДНА И СЪЩА ПОЛИТИЧЕСКА КОНСПИРАЦИЯ ,ОТ НАЧАЛОТО НА ПРОМЕНИТЕ И ДЕМОКРАЦИЯТА!ЗАПОМНЕТЕ -----ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКА КОНСПИРАЦИЯ НА БКП И ДС!НЯМА ИДЕОЛОГИЯ ---ИМА САМО ЕДНА ЦЕЛ:ЛИКВИДИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ , КАТО НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА и ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО Й ,КЪМ РУСИЯ!!
135
1
 
12
 
! Отговори
Парт. събрание преди 9 години
Гледах го...... партийно предизборно събрание на ГЕЙбурите проведено от ***!!!!
134
2
 
11
 
! Отговори
ОП. точ. преди 9 години
ОПОРНИТЕ ТОЧКИ спуснати на ЧЕХЪЛА се изпълниха....
133
2
 
11
 
! Отговори
Веселка преди 9 години
А и без партийно-президентски мероприятия можеше да си го гласуват бюджета от коалиция "БОСТАН" /БОрисов и меСТАН/
132
5
 
12
 
! Отговори
Един от преди 9 години
Миков много ми хареса. Това е единственият политик, който на място опонира на БМБ. Браво, Миков!!!
131
1
 
7
 
! Отговори
Краса преди 9 години
А и без партийно-президентски мероприятия можеше да си го гласуват бюджета от коалиция \"БОСТАН\" /БОрисов и меСТАН/
130
4
 
9
 
! Отговори
Веселка преди 9 години
Гледах го...... партийно предизборно събрание на ГЕЙбурите проведено от ***!!!!