Ако служебният кабинет взема заеми, да е само в краен случай!

Местан песимист, че ремонтът на бюджета ще се приеме окончателно
Обновена: 1 авг 2014 14:07 | 1 авг 2014 10:14, Камелия Цветанова
13
Ако служебният кабинет взема заеми, да е само в краен случай!
Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

ДПС настоява, ако се даде право на служебния кабинет да тегли външни заеми, както предлага ГЕРБ, да е ясно, че това се прави само в крайни случаи.

В сряда от ГЕРБ внесоха предложение между първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет, което предвижда служебното правителство да може да сключва договори за външни заеми, които впоследствие да се ратифицират от парламента.

Още по темата
Според лидера на ДПС Лютви Местан, ако се приеме такъв текст, то той трябва да се прецизира и да настъпят съществени редакции, за да се преодолеят съмненията, които се породиха, че се дава възможност на служебното правителство да прави безконтролни разходи.

„Трябва да е ясно, че служебният кабинет ще прибегне до този инструмент само при крайна необходимост, защото се създаде усещане, че с подобна делегация автоматично се отключва възможността служебният кабинет да прави безконтролни разходи. Трябва да се преодолеят всички съмнения за противоконституционност и че се делегира каквото и да е безконтролно право“, заяви Местан.

Той обаче призна, че е песимист, че ще се стигне до окончателното приемане на актуализацията на бюджета.

Струва ми се, че партийния интерес взе връх. Националната отговорност не може да се датира в ден-два или за определен период. Национално отговорно поведение имаме само тогава, когато поетият ангажимент е завършен с акт на Народното събрание. Това, че два дни си бил за актуализацията на бюджета, в това число и пламенно си защитавал тази актуализация за първо четене, но се отказваш от второто четене, воден от тяснопартийни страхове, не е поведение, което може да се определи като национално отговорно", разкритикува той депутатите от ГЕРБ.

Местан увери, че народните представители от ДПС и в понеделник ще са в парламента и са готови да подкрепят актуализацията на държавния бюджет и този на НЗОК.

„Въпросът за актуализацията бе поставен на консултациите при президента и той обоснова необходимостта от нея, а правителството превърна това в конкретна законодателна инициатива и ми се струват странни интерпретациите, че актуализацията на бюджета е от страна на ДПС някакво сиренце, с което да сме привлекли ГЕРБ, подобно твърдение звучи безумно и нелепо от един виден социалист. Всичко трябва да има мяра. ДПС е малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствени останахме верни на него“, заяви Местан.

Той упрекна БСП, че в последните дни играе ролята на опозиция и то умело.

„БСП наистина бяха на резервирана позиция за актуализацията. Тя е ясна, но за мен е неприемлива, защото откровението към бюджета, наред с отношението към кабинета, фактически определят статуса на парламентарно представените политически сили, дали са зад кабинета, или са опозиция“, коментира Местан.

Днес президентът Росен Плевнелиев отново свиква консултации с партиите заради актуализацията на бюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
СДС преди 9 години
Айде Зидаров, Сеееееееееее деееееееееее сеееееее
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, това да не е Владо Зидаров
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бостан пак започна да обяснява врели некипели
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе изземете им най-накрая властта на тези, за нищо не стават
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...Трябва да се преодолеят всички съмнения за противоконституционност и че се делегира каквото и да е безконтролно право."Лидера на ДПС-то ли ни говори за противоконституционност. Безочие както винаги от страна на Местан. Местане, взимай си ибрикчийските гласоподаватели и марш към Анадола. Пожелавам ти оттам да те препратят и чак до Измир да стигнеш, за да управляваш тамошното Движение за Права и Свободи. Там права и свободи е а*алния с*кс между *** като вас. Лек път.
5
0
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 9 години
И как ще се разбира това "в краен случай"? Защото за всеки е различно, но за тези съм убеден, че ще е веднага и с пълни шепи!
4
0
 
2
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Задължение на служебното правителство е да подготви и проведе честни избори, нека Президента и Бойко зад гърба му да го карат да вади горещите кестени заради някой друг след изборите!Ако политиците смятат, че бюджета и толкоз зле още сега да си сядат на задниците и да работят това заради което са избрани - да правят ново правителство в този парламент!Явно обаче ситуацията не е кризисна, просто е предизборна....
3
1
 
5
 
! Отговори
овчоландия преди 9 години
Гарантирано ще вземе.Нали затова всички вие,помазаните бандити "работите" усилено.Въпроса е е не "дали",а "колко и при какви условия".Но,вие може да си работите спокойно,както е било през целия незавършващ "преход"(даже не се знае от какво,за къде).Това е вашата работа - да си крадете спокойно взетите ба гърба на овцете заеми,а нашата,на метилявите български овце е да увеличаваме показателя на метилявост и овчоумие.Демек,казано на предпоследен "майчин" език,имате си картбланш.Крадете си спокойно
2
0
 
6
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Точно агентите на червената мафия ли трябва да решават за заемите!? Затова за нас, обикновените хора никога няма да има, а такива като Местанчо ще се правят на високоумни и на по-българи от самите българи. Крайно време е нещата да си дойдат на мястото и светлината да се разграничи от тъмнината.
1
11
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Кутевци внесли законопроект за космическите изследвания. От много време си знаех, че някой ден бузлуджанската чиния че литне към Червената планета.