Борисов склони да прати депутати в НС заради бюджета на НЗОК

"Правя го, защото болните хора имат нужда"
Обновена: 1 авг 2014 15:30 | 1 авг 2014 14:15, Камелия Цветанова
193
Борисов склони да прати депутати в НС заради бюджета на НЗОК
Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов склони да промени позицията си за бойкот на парламента и да изпрати свои депутати в понеделник на извънредното заседание, за да одобрят окончателно актуализацията на бюджета на НЗОК.

„Мога да направя последен и единствен компромис за пациентите и лекарите“, обеща той.

Още по темата
Борисов призова мнозинството да каже от колко депутати има нужда, за да се осигури кворумът от 121 народни представители и да се отпуснат още 225 милиона лева на НЗОК, въпреки че Касата настояваше за над 300 милиона.

„Пребройте колко ви трябват, 10-15 души, да ми кажете и ще дойдат в понеделник и го правя само защото имат нужда болните хора“, обеща той.

„Много е обидно да ни викат "Горчиво" от БСП сега, защото благодарение на ДПС се изживяваха като управляващи“, оплака се Борисов.

Според него явно всички обвиняват ДПС в какво ли не, но когато дойде време да се взимат важни решения, те се държат най-отговорно.

Борисов отново припомни за „Атака“ и попита БСП и ДПС защо ги забравят само месец.

От изказването на Борисов по време на консултациите обаче не стана ясно дали депутатите от ГЕРБ ще подкрепят актуализацията на държавния бюджет, защото той беше прекъснат от председателя на парламента и лидер на БСП Михаил Миков.

„За актуализацията, щом като Миков казва, че не се налага.....“, започна Борисов, но Миков настоя да не го тълкува.

По време на дебатите лидерът на левицата на няколко пъти влезе в конфронтация с Борисов, а и с Росен Плевнелиев.

Социалистът упрекна Борисов, че си мени позицията непрекъснато, а пък Борисов гневно му отговори: „Кой си мени позицията?! Вие нямате позиция, не знаете, че строите ядрен реактор“.

"Искам да се знае, че за да не се актуализира и всички тези неща, които вие изчетохте и ние дадохме като сметка, се дължи на позицията на БСП, че не е необходимо", каза пък Борисов и веднага бе прекъснат от Миков отново с молба да не се тълкуват думите му.

"Казах ви, че няма в историята от 25 години Министерски съвет, който да разполага с 3,5 млрд., без да е ясно за какво отиват. Това са пари, не ваши и мои, а на българските данъкоплатци и без ясно разписване - защото в мотивите не пише "за строители и прочие"... И аман от тази патетика! Ще има изборна кампания, тогава ще я проявим. Не ме тълкувайте повече, каквото съм казал, съм казал", каза Миков на Борисов.

На въпрос на лидера на ГЕРБ кой е писал актуализацията на бюджета, Миков отговори, че тя е внесена от Министерския съвет. Запитан от Борисов кой е мандатоносителят, председателят на 42-рото НС отговори: "Мандатоносителят приключи, отиваме на избори".

Миков направи забележка и на президента заради думите му, че ако не се приеме актуализация на бюджета след три месеца, ситуацията ще бъде драматична.

"Господин президент, моля ви без тези политически квалификации. Защото евентуална некадърност на евентуално правителство не може да се поставя за днешната ситуация. Нека си вършат работата без парламентарен контрол, на спокойствие. Но да се прехвърля всичко на историята, не е коректно", обърна се Миков към държавния глава.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък след като отново заяви позицията на движението, че подкрепя актуализацията и на НЗОК, и на държавния бюджет, се опита да убеди и БСП и ГЕРБ в необходимостта от това без значение в какво сътрудничество вече обвиняват ДПС.

"Независимо кой какви възгласи, коалиция "Бостан" ли беше, или "Горчиво", или коалиция КТБ ще обвиняваме...", каза Местан и започна разяснения за думата „бостан“.

"Бостан е турска лексема в българския език, но се среща и в една фолклорна песен, когато лирическият герой среща изгората си в бостана на Кольо Рашков. Препоръчвам ви да прочетете тази фолклорна песен и ще видите, че седящите тук не можем да бъде припознати", отбеляза лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
0
 
! Отговори
Lidia преди 9 години
Ne davam mnenie , ne sam politik ,
158
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да благодарим и най-отговорната партия в България - тази на Ахмед и Лютвите заедно с нашия велик генерал водач спасяват България
157
0
 
5
 
! Отговори
до 174 преди 9 години
Много си прав,същия въпрос ме тормози и мен. 25 г.жестоко разпределяне на държавни пари,земи,активи и нито един политик не викна с/у грабежа, а нетърпеливо се нареждаше на редичката за лапане.Чудя се как тази страна не роди един Орбан,една Меркел, а второкачествени хайдуци,лакоми за народна кръв
156
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много ми е любопитно депутатите на ГЕРБ получават ли заплати ? Не са ли длъжни да ходят на работа
155
0
 
2
 
! Отговори
ДО 174 преди 9 години
Прочети или препочети разказа "Наш Пондьо" на Чудомир! Дава ясна представа как се е стигнало до днешното положение.
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Името на чумата на България е ДПС, те са проклятието на нашата Родина, търпим ги вече 25 години, както не сме търпяли кърджалийте през черното робство, знаем ги сатаните поименно и пак търпим...Народе?????
153
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя първо да върне парите на КТБ, а не народа да тегли.
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко айде заставай начело на държавата да те почвам от кога те чакам
151
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как не го е срам този *** да се прави на шут в момент в който народа се дави от потопи. Дано господ си събере вересиите. Тези алчни изчадия да получат заслужено си.
150
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питам за последно има ли още луди къде ще гласуват за Герб
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе мене ми се види че ще има майдана скоро време
148
1
 
15
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Хора тези *** не са добре. Години наред получават безтавани заплати и накрая ще благоволят да пратят хора в парламента да гласуват, сякаш не са длъжни и това е по тяхно желание. Шест милиона балъци ще ги изиграят пак. Играят си с избирателя ето защо не трябва да се гласува ако тези които преговаряха са в избираеми места.
147
2
 
19
 
! Отговори
Ердогaн преди 9 години
Бойко, стягa ли чaлмaтa, ефенди?
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе защо 25 години българина е беден и болен
145
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тия пари не са ли на българския народ Бойко говори все едно ги вади от джоба си тия пари
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поименно, моля! Кои точно поданици?
143
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асфалт Паша с милосърден жест към поданиците.
142
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЯ ОКОНЧАТЕЛНО СЕ САМОЗАБРАВИ.ЖАЛ МИ Е ЗА ДЕПУТАТЧЕТАТА ОТ ГЕРБ-МАРИО-НЕТКИ В РЪЦЕТЕ НА ЕДИН НЕВЪЗПИТАН,*** И ОГРАНИЧЕН ЧОВЕК.А КОЛКОТО ДО ГЕРБ И ДПС-ЩОМ СЕ ОБИЧАТ ,НЕКА ДА СЕ ВЗЕМАТ.ГОРЧИВО И ОТ МЕН.КОМУНИСТИТЕ БЯХА ПРЕЛЪС-ТЕНИ И ИЗОСТАВЕНИ.РЕД Е И НА ГЕРБЕРАСТИТЕ.
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kefi me kak boiko-domusa kak go klatqt
140
0
 
11
 
! Отговори
Това е! преди 9 години
До okЕй, верно, прав си. Бойко ще продължи да се сърди, но ще прати 20-тина депутати уж да гласуват парите за здраве, те пък, заедно с ДПС ще гласуват всичко, което иска президентчето. Тъкмо се чудех каква врътка ще измъдрят, та хем да изядат паричките, хем да изкарат Бойко благодетел и спасител на нацията. Ама останалите са виновни, че се вързаха да правят евала на онова животинче президента.