БСП не знаят нищо за споразумението с "Уестингхаус"

Ерменков преброи много смущаващи неща в проекта
35
БСП не знаят нищо за споразумението с "Уестингхаус"
Таско Ерменков Снимка: архив, Булфото

В БСП не знаят нищо за споразумението, което американската компания "Уестингхаус" ще подпише за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", но са против него.

Въпреки че правителството в оставка увери, че следващият кабинет ще има думата за проекта за 7 блок, все пак се оказва, че в последните дни на управление ще бъде подписано акционерно споразумение, което предвижда държавата да притежава 70% от бъдещата проектна компания, а "Уестингхаус" - 30%. Днес енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че документът предвижда „рамката на стъпките, които ще бъдат извършени от следващото правителство” и не ни обвързва.

„Нито Изпълнителното бюро на БСП, нито ПГ сме запознати с тематиката какво ще се подписва и какви ще са параметрите вътре.

Още по темата
Има няколко неща, които смущават в този проект. Първо, бързината, с която се подписва нещо, което според думите на тези, които го подписват, е един бял лист, който няма никакво значение, защото следващото правителство щяло или нещяло да го потвърди“, коментира енергийният експерт от левицата Таско Ерменков.

Според него е притеснително и становището за съществуваща директива, която изисква да се диверсифицират доставките на ядрено гориво от различни доставчици.

„На практика директива няма, има идея за такава. Трето, такъв реактор, какъвто предлага „Уестингхаус”, в момента никъде в света не съществува, може би някъде в Съединените щати. Говорят, че това е най-модерният, най-съвременният, най-красивият, и ми напомня на алегория на автомобилно изложение, където най-красивият, най-безопасният автомобил е този, който са показали, но никой не ползва прототип и не се вози на него, нали? Чака се серийно производство. Притеснявам се да не се превърнем в опитна площадка за строителство на блок, който няма някъде другаде своите възможности“, призна още Ерменков.

По думите му цената 5.3 млрд. долара е индикативна и е по-висока за един реактор от цената на два реактора на проект, който е спрян.

„Индикативната цена обикновено има тенденция за нарастване. Не съм чул досега индикативна цена, която да бъде обявена и след това намалена. Има много смущаващи неща в този проект, но най-неприятното нещо, което се случва в момента е, че ако ние подпишем това означава, че резервираме тази площадка само за „Уестингхаус” и нямаме възможност да водим преговори. Нека не забравяме, че французите имат реактори, не само Русия, да не кажете, че лобираме само за руските реактори. Това за мен е нещо, което някак излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка три дни преди да бъде разпуснато с указа на президента“, упрекна Ерменков.

Според него има голяма опасност едно такова решение да бъде изтълкувано лошо от избирателите на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V BCP E XAOS, TAM NE SE ZNAE KOI KRADE I KAK I KOI UPRAVQVA, NE ZNAQT KAKVO SE SLUCHVA V DARGAVATA ? QVNO SA SE RAZDELILI NA 4 PODPARTII , KRADAT I NE ZNAQT POMEGDU SI KOI KAKVO STROI, KOI PODPISVA DOGOVORI ZA STROEGI I NAI VEROQTNO I KOI PLASHTA SAS ZEMI I PR ! ZA DA RAZBERAT KAKVO STAVA V PARTIQTA IM I DARGAVATA, STOQT I CHETAT POSTOVETE MI ? AZ OBACHE SI IMAM DRUGA RABOTA ! KAKVOTO I DA PRAVITE SEGA, SHTE DOIDE DENQT NA PREZIDENTSKA REPUBLIKA, NARODA TRQBVA DA VI SPRE PARITE ! STIGA KRAGBI?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Вместо готова площадка за 20 милиарда лева,се набутваме на американци за 40 милиарда лева и като сложим и неустойката към Русия, просто не ми се мислиq колко ще бъде тока в България
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Уестингхаус помагаше на Никола Тесла във войната му с Томас Едисон. Така ли беше? Нещо да кажете за американската ядрена енергетика, фалшиви ***, които крещяхте екологично срещу Белене?? Може американска АЕЦ, руска не може! Най- смешното е, че *** българи няма да разберат защо сега всичко ще се успокои. Защото руснаците ще получат Южен поток и Белене (или неустойки!) , а Уестингхаус седми блок.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Да се повтаря папагалски, че щели да влизат 5 милиарда, без да се посочат конкретни параметри на сделката, е шантаж. Лъжа. Предателство. Отвратителен е и факта, че новият шеф на БЕХ бил човек на Пашата и съответно ББ.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Петте милиарда са за сметка на българите, каквито са всички инвестиции на американските колонизатори ще се плаща с ток и цената на тока от 7 блок ще е 60 пъти по-висока от себестойността от руските блокове в Козлодуй.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Уестингхауз, освен, че предлага 1 реактор на книга на цената на 2 руски, никога няма да инвестира и лев в България. Тия 5 милиарда са жива химера. Уестингхауз е продал лиценз на ктайците и 7 блок ще го строят китайци, че по евтино им излизало.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера го гледахме по новините шефа на АЕЦ-а как си изниза без нищо да каже!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и най-вероятно има купища смущаващи неща
16
0
 
1
 
! Отговори
Таско преди 9 години
Енергийният експерт от левицата Таско Ерменков?! Какъв пък енергиен експерт е този?!?!?!
15
0
 
0
 
! Отговори
мнение преди 9 години
В последно време орехчето много се заигра с/в плевнята.
14
1
 
8
 
! Отговори
Фердо преди 9 години
Не разбирам! Стойнев беше на крачка от това да стане шеф на БСП. Ерменков е важна клечка от БСП. Ерменков не знае какво прави Стойнев. Пълна каша! Уморих се от простотии!
13
1
 
16
 
! Отговори
BG преди 9 години
Е, това вече е класически пример за хубавата българска поговорка:КОЙ МИ С...А В ГАЩИТЕ :))))
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този защо още не е в затвора?Този престъпник само преди месец извади българска територия от суверенитета на българската държава и я подари на руснаците под пряката диктовка на Газпром.Питам защо този не е в затвора ??????
11
1
 
24
 
! Отговори
Power Ranger преди 9 години
Ужасяващото е, че тези, които ни "представляваха" и управляваха една година...не знаят. Ужасяващото е, че когато дадем "власт" на някой си, той си решава да подписва неща, закоито нито е питал, нито иска да покаже... Ужасяващо е, че веднъж подписани, тези неща стават задължителни и години наред никой не може да каже правилно ли е било решението или не. Ужасяващото е, че никой не носи отговорност за това...виновни са "предшествениците"
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Типично за БСП.Едната ръка не знае какво прави другата.Да, никоя не знае, но и двете кешират.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анти-U$A преди 9 години
Очевидно е, че американците овладяха чрез кукли на конци всички партии в България, включително БСП.Така ние просто не можем да се развиваме като държава. Никоя колония не е просперирала в своят жалък животец. Просперирала е метрополията, в случая САЩ.Прочети още на: dnes.bg/politika/2014/08/01/sporazumenieto-za-7-blok-e-pyrva-stypka-ne-ni-obvyrzva.234248
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименРадващо е, че и партията на *** умря наред с ПП юруш!!--------бялата златка си взе нейното, то не беше париж, не беше мароко...
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радващо е, че и партията на *** умря наред с ПП юруш!!
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех Таско, Таско, остана си без комисионни мама му стара.
5
16
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не се плашете,като дойде бат Бойко и ще го разтури този предв.договор.С тия 5 млрд. Боце ще направи 50км магистрала,а тия *** за Козлодуй ги дават,Боце трябва да затвори и Козлодуй